28 °C Budapest
Még mindig sokan félnek a hitelektől

Még mindig sokan félnek a hitelektől

2015. március 11. 15:39

A Deloitte tanácsadó cég felmérése szerint minden második magyar ódzkodik a hitelektől. Ennek ellenére egyre pozitívabban tekintünk a hitelekre. A felmérés kitért arra is, hogy az információinkat még mindig a bankfiókokban szerezzük be elsősorban annak ellenére, hogy minden információ elérhető a bankok weboldalain.

Furcsa számokat mutat a Deloitte-Scale BankIndex felmérése, mivel időszakos visszaesés figyelhető meg az adatokban, hosszabb távon azonban egyértelmű, hogyan változik a magyar lakosság hozzáállása a pénzügyekhez. A felmérés a magyar családok hitelfelvételéről, megtakarításairól és fogyasztásáról szól.

Mi a helyzet a hitelezéssel?

A hitelfelvétel kisebb visszaesése figyelhető meg, de ez csak átmeneti visszaesés, a hitelfelvételi kedv alapvetően növekvő tendenciát mutat. Ezzel szemben a jelzáloghitelek törlesztési nehézségei emelkedtek az előző méréshez képest.

Érdekes, hogy 2014 során az egyik legkeresettebb termék a személyi hitel volt, a szintje már közel jár a válság előtti értékekhez. Ez nem mondható el az áruhitelekről, ezeket a kölcsönöket ugyanis jóval kevésbé keresik a magyarok, mint más hitelformákat.

A hitelezés felfutását segíti az is, hogy az elmúlt két évben több mint 2,5 százalékponttal csökkentek a hitelkamatok, de ez megfordulhat, ha a jegybank az alapkamat emelése mellett teszi le a voksát.

A magyarok 36 százaléka szerint tartani kell attól, ha hitelt veszünk fel, ráadásul 47 százalék szerint jobb, ha az ember csak akkor vesz fel hitelt, ha másképp nem boldogulna

- mondta Szép Péter, a Deloitte tanácsadó cég pénzintézeti szektorának partnere.

A magyarok 46 százaléka egyáltalán nem figyel arra, hogy milyen új termékeket kínálnak a bankok, de van egy réteg, aki egyre tudatosabban figyel a pénzügyeire. A jövőbeni hitelezés szempontjából fontos, hogy egyre kevesebb magyar számít arra, hogy fizetési nehézségekbe ütközik.

A fogyasztói optimizmus visszatér a közeljövőben

A fogyasztói optimizmusnál szintén kisebb visszaesés figyelhető meg, a fogyasztási index szerint 26 fok közelében lehet az optimális szint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vonatkozik ez a pénzügyi szolgáltatásokra is, a felmérés szerint azt kapjuk a fiókunkban, amit előzetesen ettől elvárunk. Ugyan az internetes felületeken minden banknál elérhetőek kalkulációk és információk, mégis több mint 70 százalékunk inkább a bankfiókban szerzi be az információkat a pénzügyi termékekről.

Ezért fontos a megtakarítás

Átlagosan 40 hónapra előre takarékoskodnak a magyarok, ráadásul egyre tudatosabban tesszük ezt. A magyar családok egyre inkább hosszú távra terveznek megtakarítani.

Mi a helyzet az online pénzügyi termékekkel?

Egyre népszerűbbek az online pénzügyi termékek, mind a megtakarítások, mind a hitelek terén. Ez annak ellenére figyelhető meg, hogy a pénzintézet kiválasztásának legfontosabb tényezője a fiók közelsége, elérhetősége.

Az interneten kártyával fizetők aránya valamivel öt százalék alatt alakult 2014-ben. Ezek közül kiemelkednek akik okostelefonnal rendelkeznek és a felsőfokú végzettségűek, akik közül sokkal többen fizettek ezzel a módszerrel.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?