3 °C Budapest

Autóhitele miatt került bajba a legendás színésznő

Pénzcentrum
2015. március 3. 16:45

Újabb színészlegendát szippantott be a devizahiteles adósságcsapda, ezúttal Bodrogi Gyula volt felesége, Voith Ági került bajba. A színésznő egy deviza alapú autóhitelt vett fel, aminek a törlesztőrészletei olyan magasra emelkedtek, hogy már-már a megélhetését veszélyezteti. Vajon kihúzza az ismert művészt a csávából az elszámolás?

Bodrogi Gyula volt felesége, Voith Ági is beleesett a devizahiteles csapdába, viszont míg a Nemzet Színésze már visszafizette a kölcsönét, addig a Jászai Mari-díjas színésznő jogi úton próbál megszabadulni hitelétől. 2007-ben 5,5 millió forintot vett fel autójára, ebből eddig visszafizetett 8,5 milliót, de még mindig tartozik héttel. 

Amit a bankok csinálnak, az fosztogatás. A pertársasághoz azért csatlakoztam, mert úgy érzem, van benne elég potenciál, talán az énekesek, színészek és zenészek közössége képes lesz eredményt elérni

- tette hozzá a Bors kérdésére Voith.

Kik kaphatnak visszatérítést a banktól?

A legendás színész viszonylag könnyen megúszta a kalandot, hiszen már visszafizette hitelét, de nem mindenki járt ilyen jól. Rengeteg aktív szerződés van még, amiknek a futamidejét az ügyfelek meghosszabbították, ezért még további hosszú éveken keresztül fizethetik a terhet.

Az autóhitelesek a többi devizahiteleshez hasonlóan kapnak visszatérítést a bankjuktól, azonban nekik is meg kell felelni a feltételeknek:

  • 2009. július 26. után szűnt meg a hitel vagy még élő szerződésről van szó
  • 2004 május 1. után kötötték a szerződést

Ha az adósnak még élő szerződése van a bankkal, akkor a visszatérítés a tartozást csökkenti, ha viszont lezárták a hitelt, akkor utalással kaphatja meg a neki járó összeget az ügyfél. Fontos, hogy az elszámolási értesítőket márciusban vagy áprilisban kell, megkapják az autóhitelesek, viszont a forintosítás nem vonatkozik rájuk, ugyanis csak a jelzálog alapú hitelek kerülnek átváltásra. Ebből adódik, hogy árfolyamrögzítésre sincs lehetőségünk az autóhiteleseknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De hogy változnak a tartozások?

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója korábbi nyilatkozata szerint a tartozások 20-25 százalékkal csökkenhetnek az "átlag autóhiteleseknek".

A svájci jegybank alapkamat csökkentésének köszönhetően a kamatokon 3-5 százalékot nyerhetnek, viszont a svájci frank árfolyamának növekedése jelentősem megnöveli a részleteket, így az átlagos adós havi terhei közel azonosak maradhatnak.

Nagy hozzátette, hogy az ügyfelek visszatérítései között hatalmas eltérések lehetnek.

Azok az autóhitelesek járnak a legrosszabbul, akik 2007-2008-ban, vagyis a válság kitörése előtt vették fel az autóvásárláshoz a hitelüket

- mondta az ügyvezető igazgató.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
MEDIA1  |  2023. január 30. 09:48
A díjszabással kapcsolatos tárgyalások eredményeként létrejövő tarifákat az igazságügyért felelős mi...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?