6 °C Budapest

Közel háromszorosára nőtt a bedőlt hitelek aránya

2014. november 24. 19:02

Soha nem volt még akkora hitelösszeg törlesztésével megcsúszva a magyar lakosság, mint ma. Az MNB friss adatai szerint a lakossági hitelek 19,4 százaléka tartozik a bankoknál a 90 napon túl késedelmes hitelek közé (NPL-ráta). A helyzet a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél igazán drámai: háromból egy hitel bedőltnek tekinthető. Igaz, a statisztikákat kissé felfelé torzítja, hogy a harmadik negyedévben alig adtak el hitelt a követeléskezelőknek a bankok, ami a (devizahiteles és forinthiteles) elszámolásokkal magyarázható. A devizahiteles csomag egyébként várhatóan jelentősen csökkenti a nem fizetők tartozását is, aligha tesz azonban ismét fizetőképessé széles tömegeket.

Az öt évvel ezelőtti 7 százalékról 19,4 százalékra, vagyis csaknem a háromszorosára emelkedett a nem teljesítő, 90 napon túli késedelemben lévő lakossági hitelek aránya a magyar bankoknál - mutatják az MNB hétfőn közzétett adatai. A 90 napnál kisebb, de szintén késedelemben lévő hitelek aránya eközben "csak" 12,7 százalékról 14,5 százalékra nőtt. A jelentős késedelemben lévő hitelek esetében nőtt, a kisebb késedelemben lévőknél viszont csökkent az arány az elmúlt egy évben.

Ma a magyar bankoknál 1244 milliárd forintnyi lakossági hitel van 90 napon túli késedelemben, ami egy év alatt 2,3 százalékos növekedést jelent, így a növekedés akár átértékelődési hatásokkal is magyarázható (és tényleg: a frank árfolyama 244 forintról 257 forintra emelkedett időközben). A kisebb késedelemben lévő hitelek állománya szerencsére 8,1 százalékkal csökkent, ami arra utal, hogy a probléma legalább nem termelődik folyamatosan újra.

Utóbbi kijelentést támasztja alá az is, hogy a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek körében az egy évnél régebben megcsúszott hitelek aránya ma már 77 százalék, vagyis ezekkel van az igazi probléma: a bankok saját maguk előtt görgetik lavinaként a nem most, hanem jóval korábban keletkezett problémákat.

A banki portfóliótisztítást a kilakoltatási moratórium, a nyomott lakásárak és a devizahiteles elszámolás is akadályozzák. Utóbbi leginkább azért, mert a késedelmes hitelek esetében még nem ismert az elszámolás pontos MNB-képlete, így nem tudni, (pl. késedelmi kamatokkal együtt) egészen pontosan mekkora összeggel tartoznak az adósok. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy az elszámolások a forinthiteleket is érintik.

Ahogy az egyik fenti ábrán is látható volt, a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel van a legnagyobb probléma - ide tartozik a nem teljesítő hitelek fele. Ezen belül szinte mindegy, forintalapú vagy devizaalapú a hitel: a forintalapúak 31,7 százaléka, a devizaalapúak 30,1 százaléka van késedelemben. Itt szemmel láthatóan sokkal inkább a bankok laza kockázatfelmérése és az ügyfelek alacsony általános hitelfelvételi kockázattudatossága okozta a problémát, nem pedig az, hogy devizában vették fel a hitelt.

A lakáshitelek esetében kisebb, de szintén nem kicsi a probléma: a devizaalapúak NPL-rátája 18,6 százalék, a piaci forinthiteleké 14,3 százalék, a támogatott lakáshiteleké pedig 4,6 százalék. A jövő év első felében forintosításra kerülő devizaalapú jelzáloghitelek (lakáscélúak + szabad felhasználásúak) körében a nem teljesítő hitelek aránya ma már 24,1 százalék. A problémát valószínűleg a devizahiteles csomagok folyamatos lebegtetése is táplálta (moral hazard).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nem teljesítés problémáját a bankok az elmúlt években aktív hitelástrukturálási tevékenységgel és más fizetéskönnyítő megoldásokkal igyekeztek orvosolni. Mindez azonban csak részmegoldást hozott: az MNB friss adatai alapján az átstrukturált lakossági hitelek 53 százaléka ma már 90 napon túli késedelemben van.

A nem teljesítő hitelek igazi problémáját tetézi a bankok oldalán, hogy a követelés érvényesítésének és értékesítésének lehetőségei nagyon korlátozottak. Ami utóbbit illeti, a harmadik negyedévben gyakorlatilag leálltak a követelés-eladással a bankok. A jelzáloghitel-portfólió tisztításában élen járó Nemzeti Eszközkezelő e környezetben szintén csak korlátozottan tudta ellátni feladatát.

Ez nem lehet véletlen: ahogy fent említettük, a devizahiteleket mellett a forinthitelek egy részének pontosa tartozásösszege is bizonytalan a jövő februárban várható elszámolások miatt, így a követelésvásárlás egyelőre a korábbi szint töredékére esett. A harmadik negyedévben mindössze 6,5 milliárd forintnyi lakossági követelést értékesítettek a hitelintézetek, szemben a korábbi negyedévekre jellemző 30-50 milliárd forinttal. Ez a jelenség természetesen rontotta az NPL-statisztikát: amennyiben 40 milliárd forinttal több problémás hitelt értékesítettek volna a bankok június és szeptember vége között, a lakossági NPL-ráta a júniusi 18,8 százalékos szint közelében maradt volna. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem