18 °C Budapest
Eladták az MKB Bankot: mi lesz most a hitelemmel?

Eladták az MKB Bankot: mi lesz most a hitelemmel?

Pénzcentrum
2014. július 24. 16:35

Az előzetes várakozásokkal szemben nem az OTP Bank veszi meg az MKB Bankot, hanem a magyar állam lesz az új tulajdonos. Egy banki felvásárlás sok kérdést felvet, különösen, ha a vevő oldalán az állam áll. Államosítják a bankbetéteket? Elengedik a hiteleket?

Óriási meglepetésre a magyar állam veszi meg az MKB Bankot, annak ellenére, hogy korábban az OTP Bankkal folytattak tárgyalásokat. Ezzel egy jelentős pénzintézet kerül az állam tulajdonába. De felmerül a kérdés, hogy mi lesz az ügyfelekkel? Elengedhetik a hiteleket? Államosítják a betéteket?

Nem kell kifizetni a hitelemet, ha eladják a bankom?

De, ki kell fizetni. Egy bank eladása mindig rendezett folyamat, aminek része a teljes ügyfélbázis átadása egy másik hitelintézet számára. A hiteleket is az eredeti feltételek mellett kell majd visszafizetni, ebben az esetben az MKB nem beolvad, hanem egy másik tulajdonos alatt működik tovább. Ezért az ügyfelek semmit nem vesznek észre a változásból. A csekkek azonos logóval érkeznek, ugyanoda kell fizetni a törlesztőrészleteket.

Mi lesz a betétemmel?

Annak ellenére, hogy az MKB tulajdonosa a magyar állam lesz, nem államosítják a betéteket. Az állomány felvásárlása történik meg, és a betétek a korábbi feltételeket nyújtják, szerződés szerint. A betétek ráadásul sok esetben rövid időtávra szólnak, így, ha nem vagyunk megelégedve a betéti kamatokkal, akkor könnyen válthatunk szolgáltatót.

Előfordulhat, hogy más bankhoz kerül a hitelem és a megtakarításom?

Korábban a tárgyalások alapján elképzelhető volt ilyen forgatókönyv is, azonban a mai bejelentéssel nyilvánvaló lett, hogy egyben kerül eladásra a bank, így a különböző banki termékek továbbra is egy és ugyanazon szolgáltatónál, az MKB-nál lesznek elérhetőek.


Akkor semmit nem fogunk érezni az MKB eladásából?

Dehogynem, kevesebb versenyző kisebb versenyt is jelent. Ez a már így is magas bankolási költségekre hat kedvezőtlenül. Ha egyre kevesebb bankban tudunk megtakarítani, folyószámlát vezetni, vagy hitelt felvenni, akkor számíthatunk (az egyébként is alacsony) betéti kamatok csökkenésére, a díjak emelkedésére és a hitelkamatok megugrására.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ennek ellentmond Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata, aki szerint a "kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése". Ennek ellenére nem rendezkedik be hosszú távra az állam, ugyanis a célok között szerepel az is, hogy a bankot jövedelmezővé tegyék néhány év alatt, majd azt a piacon értékesítsék. A miniszter szerint az MKB megvásárlásával lehetőség adódik arra, hogy a hitelezést közvetlenül élénkíteni tudja a kormány.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?