Rekordalacsonyak a lakáshitelek kamatai

Pénzcentrum
2014. július 3. 15:01

A devizahitelezés "betiltása" óta 40%-kal csökkent Magyarországon a lakosság banki devizahitel-tartozása forintban számolva, ennek 93%-a pedig ma már ingatlanfedezetű hitel - olvasható ki az MNB legfrissebb adataiból.

A hitelek egyre olcsóbbak, a betétek alig fizetnek

Töretlenül zajlik az általános kamatszint-csökkenés a magyar bankrendszerben a jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően. Ez a hitelfelvevőkre kedvezően, a betétesekre kedvezőtlenül hat. Egy átlagos lakáshitelt 8,3 százalék helyett 7 százalékon lehet felvenni. Az egyéb költségeket is figyelembe vevő THM pedig tízről 7,6 százalékra csökkent.

A meglévő devizahitelek kamatszintje nem követte ezt a trendet: a frankalapú lakáshitelek kamata ma átlagosan 6,3 százalékon áll, hasonlóan az egy évvel ezelőttihez. Miközben a forinthitelt felvevők élvezik a kamatcsökkenést, a betétesek annál kevésbé. Míg egy éve még 4 százalékot, ma már csak 1,9 százalékot fizetnek a bankok átlagosan egy éven belül lekötött lakossági forintbetétre.

Rekord a lakáshiteleknél

2009 óta nem volt olyan, hogy több hitelt vett volna fel a lakosság, mint amennyit törlesztett (nettó hiteltranzakció). Májusban látszólag megtört a jég: 5,6 milliárdos nettó hitelfelvételt mutat a statisztika. Mivel a munkáltatók egy része áprilisra hozta előre a májusi bérkifizetést, a növekedés inkább technikai: egyszerűen nőtt a folyószámlahitelek egyenlege.


A folyamatban lévő devizahiteles csomagok miatt érdekes lakossági (banki) devizahitel-tartozás május végén az MNB adatai szerint 3596 milliárd forint volt, ami 40 százalékkal alacsonyabb a 2010 augusztusi értéknél. A tartozásnak most már a 93 százaléka, vagyis 3337,4 milliárd forint ingatlanfedezetű jelzáloghitel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Drasztikus zuhanás a betéteknél

Az említett április végi munkáltatói kifizetések áprilisban duzzasztották a betétállományt, így a magas bázishoz képest jelentős betétkivonás történt májusban a szektorban. Részben az egyedi hatás következtében átértékelődésekkel együtt 165 milliárd forinttal csökkent a lakossági betétek állománya, amiből a forintbetéti tranzakciók 168,6 milliárdos csökkenést, a devizabetétiek pedig 15,1 milliárdos növekedést magyaráztak.


A kamatcsökkentés és az alternatív megtakarítási formák által támasztott verseny következtében a lekötött lakossági betétek volumene 27 százalékkal csökkent egy év alatt. A látra szóló betétek állománya részben kompenzálta ezt 20 százalékos növekedésével.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55