Rekordalacsonyak a lakáshitelek kamatai

Pénzcentrum
2014. július 3. 15:01

A devizahitelezés "betiltása" óta 40%-kal csökkent Magyarországon a lakosság banki devizahitel-tartozása forintban számolva, ennek 93%-a pedig ma már ingatlanfedezetű hitel - olvasható ki az MNB legfrissebb adataiból.

A hitelek egyre olcsóbbak, a betétek alig fizetnek

Töretlenül zajlik az általános kamatszint-csökkenés a magyar bankrendszerben a jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően. Ez a hitelfelvevőkre kedvezően, a betétesekre kedvezőtlenül hat. Egy átlagos lakáshitelt 8,3 százalék helyett 7 százalékon lehet felvenni. Az egyéb költségeket is figyelembe vevő THM pedig tízről 7,6 százalékra csökkent.

A meglévő devizahitelek kamatszintje nem követte ezt a trendet: a frankalapú lakáshitelek kamata ma átlagosan 6,3 százalékon áll, hasonlóan az egy évvel ezelőttihez. Miközben a forinthitelt felvevők élvezik a kamatcsökkenést, a betétesek annál kevésbé. Míg egy éve még 4 százalékot, ma már csak 1,9 százalékot fizetnek a bankok átlagosan egy éven belül lekötött lakossági forintbetétre.

Rekord a lakáshiteleknél

2009 óta nem volt olyan, hogy több hitelt vett volna fel a lakosság, mint amennyit törlesztett (nettó hiteltranzakció). Májusban látszólag megtört a jég: 5,6 milliárdos nettó hitelfelvételt mutat a statisztika. Mivel a munkáltatók egy része áprilisra hozta előre a májusi bérkifizetést, a növekedés inkább technikai: egyszerűen nőtt a folyószámlahitelek egyenlege.


A folyamatban lévő devizahiteles csomagok miatt érdekes lakossági (banki) devizahitel-tartozás május végén az MNB adatai szerint 3596 milliárd forint volt, ami 40 százalékkal alacsonyabb a 2010 augusztusi értéknél. A tartozásnak most már a 93 százaléka, vagyis 3337,4 milliárd forint ingatlanfedezetű jelzáloghitel.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Drasztikus zuhanás a betéteknél

Az említett április végi munkáltatói kifizetések áprilisban duzzasztották a betétállományt, így a magas bázishoz képest jelentős betétkivonás történt májusban a szektorban. Részben az egyedi hatás következtében átértékelődésekkel együtt 165 milliárd forinttal csökkent a lakossági betétek állománya, amiből a forintbetéti tranzakciók 168,6 milliárdos csökkenést, a devizabetétiek pedig 15,1 milliárdos növekedést magyaráztak.


A kamatcsökkentés és az alternatív megtakarítási formák által támasztott verseny következtében a lekötött lakossági betétek volumene 27 százalékkal csökkent egy év alatt. A látra szóló betétek állománya részben kompenzálta ezt 20 százalékos növekedésével.


NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?