11 °C Budapest

Ugye csak vicc! Tényleg erre vettek fel hitelt?

Pénzcentrum
2014. június 5. 05:26

Bár személyi kölcsönből elvégeztethetünk szépészeti beavatkozásokat, fizethetünk belőle autójavítást, vagy vehetünk új hűtőt, ha a régi elromlott, van, amire sokkal inkább megéri hitelhez folyamodni. Ha korszerűsítünk, energiatakarékos készülékeket vásárolunk, többet spórolhatunk, mint amennyi a havi tölesztőnk.

A személyi kölcsön olyan hitel, amelyet szabadon felhasználhatunk bármilyen általunk választott célra. Lehet az egy hirtelen jött költség, meghibásodott háztartási készülék szervízdíja, fogorvos, vagy lakásfelújítás. A bank, ahonnan a kölcsönt igényeljük, a jövedelmünket vizsgálja meg, és azt használja a hitel biztosítékaként. Bizonyos helyzetekben akár a rendszeres havi jövedelem tízszereséig is fel lehet venni személyi hitelt.

Személyi kölcsönt erre bankoktól, illetve erre szakosodott  hitelközvetítőktől igényelhetünk. A bankok összesítő adatai szerint legtöbb esetben 1 millió forintért folyamodnak az ügyfelek, de ez változó lehet. A Providenthez például kevesebbért mennek, ott 30 000 és 440 000 forint közötti összegeket igényelhetnek az ügyfelek (igaz, náluk a maximálisan fevehető összeg 440 ezer forint). A K&H-nál pedig inkább átlagosan 800 ezer forintért folyamodnak a kölcsön-igénylők. De olyan is akad, aki ennél jóval több pénzért folyamodik, az FHB-nál például a prémium személyi kölcsön termékeknél a magasabb, 2-3 milliós összegű személyi hitelek jellemzőek. A Budapest Banknál pedig előfordul, hogy akár 6 millió forintot is felvesznek az ügyfelek.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Ha például ha 1 millió forintot szeretnénk felvenni, és úgy tervezzük, hogy öt év alatt visszafizetjük a kölcsönünket, akkor a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató 17,99 százalékról indul, de a legtöbb hitelintézetnél az eredeti pénz 20-22 százalékkal megnövelt összegét kell visszafizetnünk. Ez azt jelenti, hogy a felvett 1 millió forintunkra körülbelül 1,5 milliót fizetünk vissza. A havi törlesztőrészletek pedig 24-26 ezer forint körül mozognak. Alacsonyabb összeget, például 150 ezer forintot csak az olyan, erre specializálódott hitelintézetektől lehet felvenni, mint például a Cofidis, vagy a Provident. Előbbinél 27,19 százalékos THM-mel kell számolni, így végül 230 ezer forint körüli összeget kell törlesztenünk, ha egy éves futamidővel számolunk. A havi részlet pedig 5000 forint körül lesz. A Providentnél hetente kell törlesztőrészleteinket befizetnünk, annál kevesebbet, minél hosszabb a futamidő. Ha 35 hét alatt fizetjük vissza a kölcsönt, akkor 4815 forint lesz a törlesztőnk, a THM 41,02 százalék, és a teljes visszafizetendő összeg majdnem 169 ezer forint lesz.

Mire vesszük fel?

A bankoktól megtudtuk, hogy legtöbb esetben valamilyen felújítási munkálat kapcsán, családi esemény, esküvő vagy nyaralás finanszírozására, netán egy régebbi hitel kiváltására veszik fel ezeket a hiteleket. De a Cofidisnek akadt például olyan ügyfele, aki őszi favásárlására fordította kölcsönét, illetve az Egészség Hitelből végeztetett lézeres szemműtétet, vagy plasztikai műtétet. Ez utóbbi egyébként tulajdonképpen áruhitelként működik, azaz az orvosi rendelőt finanszírozzák, nem az ügyfelet. De az OTP-nél is akadnak érdekes esetek, ott az egyik ügyfél azt vette a fejébe, hogy az összes nívós magyarországi éttermet végigpróbálja. Vagy egy házaspár vadásztúrájának finanszírozását oldotta meg személyi kölcsönnel, amit később ráadásul még bővítenie is kellett, hogy a kaland eredményeként megszerzett vadásztrófeát is ki tudja fizetni. Érdekes, hogy az FHB-nál például akad olyan termék, ahol a hitelfelvétel feltétele, hogy a személyi kölcsön felhasználása közerkölcsöt nem sérthet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lehet ezt okosabban is

Érdemes azon is elgondolkoznunk, hogy a hitelből felújításba, korszerűístésbe kezdjünk. Hosszú távon ugyanis a megtakarítás nagyobb lehet, mint a havi törlesztőrészlet. A Cetelem szakértői szerint például érdemes megfontolni energiatakarékos háztartási gépek megvásárlását, hiszen a korszerű háztartási elektromos gépek, például a legújabb villanytűzhelyek, hűtőszekrények, mosógépek 30-60 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, jelentősen csökkentve ezzel a rezsiköltséget. Az energiatakarékos lakásfelújítás még hitelből is megéri, hiszen a befektetés már néhány év alatt megtérülhet. Az Energiaklub idei Lakossági Energiahatékonysági Barométere kimutatta, hogy korszerűsítések hatására átlagosan 22 százalékkal csökkent a felújított lakások fenntartásának költsége. Az Erste banknál úgy látják, hogy akár oktatásba, tandíjba fektetni is kifizetődő lehet.

Megjött a kedved a felújításhoz? A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával megtalálhatod a legjobb szabad felhasználású hitelt a céljaidhoz!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm