14 °C Budapest

A fizetési felszólítás nem szakítja meg az elévülést

MTI
2014. május 12. 19:02

A pénzkövetelés elévülésének megszakításához már nem elég az egyszerű fizetési felszólítás, pert kell indítani és azt végigvinni az adós ellen - közölte az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) egyik előírásával kapcsolatban a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

A követelések - így a pénzkövetelések - elévülési ideje nem változott, 5 év maradt az új Ptk.-ban is. Viszont jelentősen módosult az elévülés megszakadásának a szabálya. Amíg a régi Ptk. szerint elegendő volt az, ha a jogosult felszólította az adóst, ezentúl az elévülési idő megszakításához a kötelezettel szembeni bírósági eljárásra lesz szükség. A gyakorlatban ez peres vagy - az azzal egyenértékű - fizetési meghagyásos eljárás megindítását jelenti.

További követelmény az új kódex alapján - hívja fel az érintettek figyelmét az ügyvédi iroda -, hogy az így megindult eljárásnak érdemben és jogerősen le kell zárulnia. Amennyiben a peres eljárás bármely okból megszűnik - például a felperes eláll a keresetétől -, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha nem is került volna sor a perre.

Az új szabályokat csak az új Ptk. március közepi hatálybalépést követően keletkezett követelésekre kell alkalmazni. Így a korábban megkötött szerződésekből fakadó követelések elévülése - az 5 éves határidőn belül - továbbra is megszakítható egy írásos felszólítással.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?