-1 °C Budapest

Nincs pénzed? Miből lehet mégis karácsonyi ajándék?

Pénzcentrum
2013. december 14. 08:00

Ha van egy célja ennek az oldalnak, akkor az, hogy minél többen tudatosan kezeljék pénzügyeiket. Még az egyébként is őrült karácsonyi szezonban is, amikor ajándékot kell venni az asszonynak, legalább olyan értékeset, hogy mindenért megbocsásson, ami idén történt. Na de miből?

Ha már muszáj, akkor hitelből. De melyikből?

Az áruhitel

Legnagyobb előnye, hogy könnyen igényelhető, az esetek túlnyomó többségében néhány percen belül kiderül, hogy hitelképesek vagyunk-e, és haza is vihetjük a kiszemelt terméket. Fontos tudnunk, hogy a 2012. április óta életbe lépett THM-plafon miatt az áruhitelért sem kell többet fizetni, mint a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összege. Az év folyamán az áruházak és a bankok többször is hirdetnek akciós feltételekkel áruhitelt, ezeket - átgondoltan - érdemes is lehet kihasználni.

Főleg az ingyenes áruhitel lehet kedvező, ami tényleg költségmentes. De érdemes figyelni. Sokszor már az árba beépítik a hitel árát, így máshol még olcsóbban is megtalálhatjuk a kiszemelt árut máshol.

Előny:Gyors; Egyszerűen igényelhető; Akcióban olcsó lehet
Hátrány: Alapvetően drága; Esetleg túlköltekezésre ösztönöz

Hitelkártya

A hitelkártya kilóg a többi itt felsorolt kölcsön közül, hiszen ha megfelelően használjuk, semmilyen kamatot nem kell fizetni a banknak. Eközben a saját pénzünk a számlánkon pihen, és jobb esetben kamatozik, a bank pénzével pedig akár a teljes család karácsonyi ajándékát megvásárolhatjuk. Ennek csak a hitelkeretünk szabhat határt, amelyet a bank a hitelkártya igényléskor állapít meg hitelképességünk függvényében. A kártya nagy előnye, hogy sok esetben valamilyen kedvezményt kapunk vásárlásaink után. A havi kamat mellett figyeljünk oda a díjakra, amelyek hitelkártyánként igen hosszú listát is kiadhatnak. Fontos még a kedvezmények mértéke és módja, igazítsuk ezeket saját vásárlási szokásainkhoz. A legfontosabb, hogy a tartozásunkat mindig a türelmi időszak vége előtt fizessük vissza, így elkerülhetjük a magas kamatot. A készpénzfelvételt is kerüljük, hiszen ennek általában magas díja van, és azonnal kamatot számol fel rá a bank.

A karácsonyi vásárlásokkor sokan felejtkeznek el a hitelkeretükről. Pedig ezt az összeget átlépve több ezer forintos díjakra számíthatunk, ami rögtön le is nullázhatja az eddig gyűjtött pontjainkat. Bővebben>>

Előny: A különböző kedvezményeknek köszönhetően vásárlásaink után visszakaphatunk néhány %-ot a költésünk összegéből; A folyószámlán tartott pénzünk kamatozik; Biztonsági tartalékot jelent, egyéb kedvezmények is jellemzőek
Hátrány: Magas kamat a türelmi időszak után; Általában több díj is jár vele; Odafigyelést igényel

Folyószámlahitel

Ez a kölcsön a folyószámlánkon elérhető egyenleget növeli, amelyet arra az esetre érdemes igénybe venni, ha váratlan kiadásunk merülne fel. Ezen biztonsági keret terhére vásárolhatunk, indíthatunk átutalást, vehetünk fel készpénzt is, vagy akár csoportos beszedési megbízásainkat is kiegyenlíthetjük. A számla mellé külön kell igényelni a hitelkeretet, jellemzően a számlára érkező havi rendszeres jövedelem jóváírás kétszereséig. A felhasznált keret után a bankok kamatot számítanak fel. Minden, a számlánkra érkező jóváírás csökkenti a tartozásunkat, így a hitelkeret újra felhasználhatóvá válik.

Előny: Átmeneti pénzzavarok könnyű kezelése
Hátrány: A felhasznált keret után magas kamatot kell fizetni; Túlköltekezésre ösztönözhet

Személyi kölcsön

A személyi kölcsönök egyre olcsóbban hozzáférhetőek, különösen a prémium ügyfeleket várják a bankok 20 százalék körüli THM-ekkel. Az új THM plafon szabályozás miatt az átlag ügyfelek is maximum 30%-os THM-el vehetik igénybe (2013. első félévében). Általában néhány nap alatt folyósítják. Kezdeti költség többnyire nincs, ha mégis, akkor az viszonylag alacsony és a hitel összegéből vonják le. A futamidő általában 1 és 7 év között változik, a hitelösszeg pedig 200 ezertől 3-6 millió forintig terjedhet pénzintézettől függően. Jellemzően lakásfelújításra, használt autó vásárlására, családi eseményekre, továbbképzésre, egészségügyi kiadásokra és meglévő drágább tartozás rendezésére célszerű felhasználni.

Hosszabb futamidő és nagyobb hitelösszeg esetén érdemes elgondolkozni a szabad felhasználású jelzáloghiteleken, amelyek 13-15 százalékos THM körül kaphatók a bankokban és jellemzően 2 millió Ft feletti hitelösszegtől elérhetőek.

Előny: Legolcsóbb fedezet nélküli hitel; Egyszerű, kiszámítható visszafizetés; Váratlan kiadások és drágább tartozások rendezésére hasznos lehet
Hátrány:Ha van kezdeti költség, azt a hitelösszegből vonják le; Magasabb fizetés szükséges az akciós ajánlatokhoz

Gyorskölcsönök

Külön kategóriába írtuk, de tulajdonképpen személyi kölcsönről van szó azokban az esetekben is, amikor viszonylag drágán ugyan, de valamilyen pénzügyi szolgáltató kisebb összegeket hitelez rászoruló családoknak. A THM plafon miatt ezek ma már sok esetben áruhitelnek számítanak, de ezt csak egy nyilatkozattal érik el a szolgáltatók. Ahogy egyre többen szorulnak ki a banki hitelezés rendszeréből, egyre többen választhatják ezeket a gyorskölcsönöket, amelyeket sok esetben otthonukban vehetnek át. Ilyen kiegészítő kényelmi szolgáltatások esetén sokszor csak a hitelnyújtás alapszolgáltatás árát tüntetik fel és az egyéb szolgáltatások extra díjként jelennek meg. Ezeket is figyelembe véve a THM sokkal magasabb lenne, mint a törvényi maximum, nem ritkák a három számjegyű értékek sem. Igénybe vétele esetén feltétlenül tájékozódjunk az extra költségekről. A törlesztés ütemezése is gyakran eltér a szokásostól, mert nem havonta, hanem hetente kell fizetni, így az alacsonynak tűnő heti törlesztőrészlet becsapós lehet.

Előny:A banki hitelezésből kiszorulók is igényelhetik, Gyors, Kiszámítható
Hátrány: A legdrágább módja a hitelszerzésnek; Gyakran heti törlesztést jelent

Amit nem ajánlunk

Uzsorások, vásárlói csoportok és hasonló megoldások a legtöbb esetben nem oldják meg a családok pénzügyi problémáit. Többnyire csak tovább nehezítik az amúgy sem könnyű megélhetését azoknak, akiknek gyorsan pénzre van szüksége. Az uzsorásokat nem is kérdés miért érdemes messziről elkerülni, de a fogyasztói csoportok is éveken keresztül hitegethetik a kétségbeesett ügyfeleiket. Fontos tudni, hogy a pénzintézetek előre nem szoktak pénzt kérni, a díjaikat a folyósított hitelek után kell megfizetni. Így nagyon körültekintően kell eljárni, ha bárki hitel ügyintézésért cserébe előre pénzt vagy költségtérítést kér.

Neked is hitelhez kell nyúlnod karácsonykor? Akkor már válaszd a legjobb megoldást a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?