28 °C Budapest

A bankoknak közölniük kell, mennyit spórolt az ügyfél az árfolyamgáttal

MTI
2013. december 4. 13:06

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja azt kezdeményezi, hogy a bankoknak kötelező legyen tájékoztatniuk devizahiteles ügyfeleiket arról, mennyit spóroltak meg az árfolyamrögzítéssel - közölte a munkacsoportot vezető országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd elmondta, a pénzintézeteknek először 2014 első negyedévében kellene információt adniuk az ügyfeleknek arról, hogy mennyivel csökkentek törlesztőrészleteik. A fideszes politikus ezt a pénzügyi rezsicsökkentés részének nevezte.

A részletszabályokat várhatóan a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozza majd ki a bankokkal egyeztetve - tette hozzá.

Németh Szilárd közölte, azt is előírnák, hogy a bankoknak jövőre legalább egyszer minden devizahiteles ügyfelüknek levelet kell küldeniük arról, milyen lehetőségeik vannak az új árfolyamgáttal.

A Fidesz képviselője arról a törvényjavaslatáról is beszélt, amely szerint a lakószövetkezeti elnököknek, társasházkezelőknek kötelező lesz tájékoztatniuk a lakókat arról, hogy a közösen fizetett közszolgáltatásoknál mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel.

Indítványát azzal magyarázta, hogy Magyarországon nagyjából kétmillió ember lakótelepen él, így például társasházban, lakószövetkezeti otthonban vagy gazdasági társaság által fenntartott nyugdíjas-, illetve szociális otthonban, és az ilyen ingatlanokban élők nem minden esetben "érzékelték" a rezsicsökkentést. Ezért írták elő a tájékoztatási kötelezettséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul a különböző tulajdonosi formák miatt ezeknél az ingatlanoknál nem is mindenhol érvényesült a rezsicsökkentés, az új szabályok azonban erre is lehetőséget adnak - tette hozzá.

Németh Szilárd szerint nem propaganda, hanem a lakótelepen élő családok érdekét szolgálja a közös képviselőknek előírt tájékoztatási kötelezettség. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján elérhetők lesznek és a rezsipontokon is be lehet majd szerezni a hirdetmények sablonjait.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?