23 °C Budapest

Lakásvásárlás, korszerűsítés támogatásokkal (x)

Pénzcentrum
2013. szeptember 8. 16:11

Idén kevesebbet kell dolgozni a lakások egy négyzetméterének áráért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. Folyamatosan csökken a magyarországi lakások átlagára, idén pedig emelkedett a reáljövedelem, így a hazai jövedelmekhez képest is olcsóbbá váltak a lakások. Emellett csökkenő hitelkamatok és szélesebb körben elérhető állami támogatások segítik a lakáspiac éledését.

A frekventáltabb (például egyes fővárosi) területeket leszámítva, immár ötödik éve mérnek egyre alacsonyabb ingatlanárakat. Fél évtized alatt számos család helyzete változott úgy, hogy költözéssel, bővítéssel lehetne javítani a lakhatáson, ám sokan az ilyen élethelyzetből adódó elvárásokat mégsem oldották meg költözéssel, beruházással, hanem kivárták azt az előnyösebb időszakot, amikor elérhetővé váltak az államilag kamattámogatott hitelek (az FHB Bank Otthonteremtő Kamattámogatott Hitele) és a lakásépítési támogatás (a szocpol). Ráadásul időközben, a Magyar Nemzeti Bank kitartó kamatcsökkentésének köszönhetően, a piaci kamatozású hitelekre vonatkozó kilátások is kedvezően alakultak.

A támogatott hitelek kamatai napjainkban már a legkedvezőbb, 6,00 százalékos szintről indulnak, ennél lejjebb a kamattámogatás állami szabályai miatt nem mehetnek a hitelköltségek. Az új lakást építeni vagy vásárolni kívánó (többgyerekes) családoknak vélhetően nem érdemes még olcsóbban elérhető hitelre, vagy nagyobb összegű szocpolra várni; ahogy a főleg használt lakásokból álló kínálatból válogatóknak is a jelenlegi kedvező árszinttel és hitelösszegekkel jó kalkulálni. Az állam jókora támogatást ad az otthonteremtéshez. Az FHB Lakásárindex elemzése kimutatta, hogy a lakáshoz jutás állami dotációja 2004 óta nem volt ennyire magas, mint az idén.

Otthonteremtő lakáshitelek

A kamattámogatott hitel felhasználható új vagy használt lakás vásárlásához, modernizáláshoz vagy bővítéshez. A használt lakásban gondolkodók legfeljebb 20 millió forint vételárért vásárolhatnak ingatlant, mely esetben legfeljebb 10 millió forint összegű kamattámogatott hitelt igényelhetnek. Ugyanekkora a maximális hitelkeret bővítéskor és korszerűsítéskor (ebben az esetben legfeljebb 15 millió Ft lehet a teljes költség). Új lakás vásárlásakor, vagy építésekor- legfeljebb 15 millió forintos támogatott hitel igényelhető, a teljes beruházás értékhatára pedig 30 millió forint. Az Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel esetében a futamidő első 5 évében az állam támogatást nyújt, ezáltal csökken a fizetendő kamat, a hatodik évtől a kamatozás piaci szintre vált, az FHB-nál például 6,75 és 8,75 százalék között alakul, a jelenlegi feltételek alapján (a teljes hiteldíjat mutató THM: 6,62-8,43%*). Azt, hogy a fenti kamatok milyen időközönként változnak, a kamatperiódus határozza meg. Érdemes összehasonlítani, hogy a bank éves, vagy 5 éves kamatperiódussal nyújtja-e a hitelt, mert az utóbbi jelentősen megkönnyíti a törlesztések előre tervezését.
Ez a lakáshitel forint alapú, tehát nem kell tartani a devizaárfolyamok változásától sem.

Szocpol

A lakásvásárláshoz nyújtott állami segítség másik fontos eleme - a kedvező hitelfelvételen túl - az első otthon megvásárlásához vagy megépítéséhez nyújtott, vissza nem térítendő támogatás, a szocpol, amely új lakásra igényelhető, akár 3,2 millió forint értékben. Érdemes egyazon banknál intézni a szocpol és hitel igénylését is, hiszen így megfelezhetőek a kapcsolódó költségek és ügyintézésre szánt idő is.

Online kalkulátor

Az FHB ingyenes internetes alkalmazásával egyszerűen ellenőrizhető a jogosultság a kamattámogatott hitelre és a szocpolra. A szintén az FHB honlapján elérhető online hitelkalkulátorral pedig előzetesen, feltételek és kötöttségek nélkül megtervezhető, hogy várhatóan mekkora jelzáloghitel igényelhető és ez mekkora havi törlesztést jelent.

*A THM értéke a hatályos jogszabályok alapján, 5 millió Ft összegű és 20 éves futamidejű hitelre került meghatározásra, a 2013 szeptemberében érvényes adatok alapján. A THM értéke a feltételek változása esetén módosulhat,a THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kamatok és a THM értéke függ az ügyfélminősítéstől és a kamattámogatás mértékétől. A jelzáloghitelek igényléséhez a fedezetül bevont ingatlanra vonatkozóan vagyonbiztosítás megkötése, vagy megléte szükséges. Részletesebb információk a www.fhb.hu oldalon érhetőek el.

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm