2 °C Budapest

Újra jöhetnek a devizahitelek?

Pénzcentrum
2013. június 27. 09:32

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt - tudatta honlapján szerdán a bizottság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eljárás megindításának tényén felül nem tettek közzé részleteket a honlapon.

Az MTI úgy tudja, hogy az EB úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, mert úgy ítéli meg, hogy sérti a tőke szabad áramlásának uniós elvét az a 2011 júliusában született kormányrendelet, amely azt írja elő, hogy csak az kaphat devizahitelt, akinek a kérdéses devizában akkora bruttó havi jövedelme van, amely forintra átszámítva meghaladja a minimálbér tizenötszörösét.

Pénzcentrum vélemény
A unió egyik legfontosabb elve a tőke szabad áramlása, ami azt jelenti, hogy a szervezet határain belül devizanemtől függetlenül bárki szabadon befektethet, kölcsönadhat és gazdasági tevékenységet folytathat. A bizottság ennek az alapelvnek a megsértését látja abban, hogy a devizahitelezés elharapózásával itthon korlátozták ezen hitelek felvételét. Persze ez csak későn történt meg, amikor már százezrek vettek fel ilyen hiteleket. Ráadásul olyan időszakban történt a korlátozás, amikor magas árfolyamok miatt akár még meg is érhette volna ilyen hiteleket felvenni.


Az eljárás megindításának puszta tényét, a részletek ismertetése nélkül a bizottság a honlapján is közzétette.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?