Így mentené meg a devizahiteleseket a PSZÁF

Pénzcentrum
2013. március 7. 08:31

Miközben érkeznek a hírek a bajban lévő devizahitelesek megsegítéséről, a PSZÁF új, sokkal konkrétabb javaslatokkal állt elő a késedelem nélkül (vagy kis késedelemmel) fizetők megsegítésére vonatkozóan. Binder István, a PSZÁF szóvivője közölte: Szász Károly elnök három pontból álló javaslatot juttatott el az NGM-nek az árfolyamgát konstrukció még kedvezőbbé tételére.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke a Heti Válasznak már korábban jelezte, meghosszabbítanák az árfolyamgát igénybe vételére nyitva álló határidőt, hogy aki úgy érzi, később is igénybe vehesse a konstrukciót. Binder István szerint a jogalkotóknak eljuttatott javaslat valójában három pontból áll az Árfolyamgát II. konstrukció rugalmasabbá tételére vonatkozóan:

1. Az Árfolyamgát II. konstrukció igénylési lehetőségének meghosszabbítása a teljes futamidő végéig.

A PSZÁF számításai szerint jelenleg 11-12 év a deviza jelzáloghitelek átlagos hátralévő futamideje. A Felügyelet helyesnek tartaná, ha a futamidő végéig lehetőségük lenne az ügyfeleknek arra, hogy igénybe vegyék az árfolyamgát lehetőségét. Amennyiben tehát az ügyfelek életkörülményei megkívánják, később is választhatnák a rögzített árfolyamon történő törlesztést lehetővé konstrukciót legfeljebb 60 hónapig.

2. Mindenki számára lehetőség legyen az árfolyamgátban 60 hónapig részt venni.

Akik ezekben a hónapokban lépnek be a konstrukcióba, már csak közel 50 hónapig "árfolyamrögzíthetnek", hiszen a jelenlegi szabályok szerint 2017 június 30-án véget ér az árfolyamrögzítés. A PSZÁF elnökének javaslata alapján azonban minden deviza jelzáloghitelesnek lehetővé tennék, hogy legfeljebb 60 hónapig a konstrukcióban maradjon. Ezáltal a most belépők esetében 2018 tavaszán érne véget az árfolyamgát, ugyanakkor az eddigieknek megfelelően már három év után is dönthetnének úgy, hogy kilépnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

3. Több alkalommal is be lehessen lépni az árfolyamgát konstrukcióba.

Ezt akkor tenné lehetővé a PSZÁF, amikor a gyűjtőszámlahitelét már teljes egészében visszatörlesztette az ügyfél. (A Portfolio.hu szerint mivel a jelenlegi szabályozás alapján először a devizahiteltől kell megszabadulni, és a gyűjtőszámlahitel csak ezt követően végtörleszthető, a PSZÁF-javaslat életbe lépéséhez e szabály megváltoztatására is szükség lenne).

Binder István szerint a PSZÁF elnökének javaslatai még kedvezőbbé tennék az egyébként a deviza jelzáloghitellel rendelkezők döntő többsége számára kedvező árfolyamgát konstrukciót, annak kedvező társadalmi hatásaival együtt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07