Így mentené meg a devizahiteleseket a PSZÁF

Pénzcentrum
2013. március 7. 08:31

Miközben érkeznek a hírek a bajban lévő devizahitelesek megsegítéséről, a PSZÁF új, sokkal konkrétabb javaslatokkal állt elő a késedelem nélkül (vagy kis késedelemmel) fizetők megsegítésére vonatkozóan. Binder István, a PSZÁF szóvivője közölte: Szász Károly elnök három pontból álló javaslatot juttatott el az NGM-nek az árfolyamgát konstrukció még kedvezőbbé tételére.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke a Heti Válasznak már korábban jelezte, meghosszabbítanák az árfolyamgát igénybe vételére nyitva álló határidőt, hogy aki úgy érzi, később is igénybe vehesse a konstrukciót. Binder István szerint a jogalkotóknak eljuttatott javaslat valójában három pontból áll az Árfolyamgát II. konstrukció rugalmasabbá tételére vonatkozóan:

1. Az Árfolyamgát II. konstrukció igénylési lehetőségének meghosszabbítása a teljes futamidő végéig.

A PSZÁF számításai szerint jelenleg 11-12 év a deviza jelzáloghitelek átlagos hátralévő futamideje. A Felügyelet helyesnek tartaná, ha a futamidő végéig lehetőségük lenne az ügyfeleknek arra, hogy igénybe vegyék az árfolyamgát lehetőségét. Amennyiben tehát az ügyfelek életkörülményei megkívánják, később is választhatnák a rögzített árfolyamon történő törlesztést lehetővé konstrukciót legfeljebb 60 hónapig.

2. Mindenki számára lehetőség legyen az árfolyamgátban 60 hónapig részt venni.

Akik ezekben a hónapokban lépnek be a konstrukcióba, már csak közel 50 hónapig "árfolyamrögzíthetnek", hiszen a jelenlegi szabályok szerint 2017 június 30-án véget ér az árfolyamrögzítés. A PSZÁF elnökének javaslata alapján azonban minden deviza jelzáloghitelesnek lehetővé tennék, hogy legfeljebb 60 hónapig a konstrukcióban maradjon. Ezáltal a most belépők esetében 2018 tavaszán érne véget az árfolyamgát, ugyanakkor az eddigieknek megfelelően már három év után is dönthetnének úgy, hogy kilépnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Több alkalommal is be lehessen lépni az árfolyamgát konstrukcióba.

Ezt akkor tenné lehetővé a PSZÁF, amikor a gyűjtőszámlahitelét már teljes egészében visszatörlesztette az ügyfél. (A Portfolio.hu szerint mivel a jelenlegi szabályozás alapján először a devizahiteltől kell megszabadulni, és a gyűjtőszámlahitel csak ezt követően végtörleszthető, a PSZÁF-javaslat életbe lépéséhez e szabály megváltoztatására is szükség lenne).

Binder István szerint a PSZÁF elnökének javaslatai még kedvezőbbé tennék az egyébként a deviza jelzáloghitellel rendelkezők döntő többsége számára kedvező árfolyamgát konstrukciót, annak kedvező társadalmi hatásaival együtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?