OTP: Kedvezőbb kamattámogatás kell

Pénzcentrum
2012. december 13. 09:32

Az OTP szerint a döntéshozóknak érdemes lenne megfontolniuk, hogy kiterjesszék a kamattámogatott programot, mivel a vártnál lassabban pörög fel a támogatott lakáshitelek kereslete a programban részt vevő pénzintézeteknél - írja a Napi Gazdaság.

A vártnál lassabban pörög fel a támogatott lakáshitelek kereslete a programban részt vevő pénzintézeteknél − számoltak be tapasztalataikról az OTP Banknál. Becsei András ügyvezető igazgató szerint a piacon leghamarabb induló pénzintézetnél is 500 alatt marad a szerződések száma, annak ellenére, hogy az igénylések 95 százalékát befogadja a bank. Mint ismert, a kormányzati tervek idén mintegy 4000 szerződéssel számoltak, ennek talán harmada lesz meg.

Bár minden piaci szereplő előzetesen úgy nyilatkozott, hogy igazi felfutást a jövő évtől várnak a kamattámogatott konstrukciótól, az elmúlt hetek tapasztalatai alapján számos kérdésben már most látszik, hogy finomhangolható lenne a termék. Becsei András a legfontosabbak között említette, hogy miután a terméket döntő részben − az OTP-nél 75 százalékban − használt lakás megvásárlására veszik fel, a bank szerint indokolt lenne a konstrukciót úgy megváltoztatni, hogy az eddigi 15 millió forint helyett maximum 20 milliós ingatlan megvásárlásához lehessen igényelni a maximum 6 millió forintos hitelt. A túl alacsony ingatlanértéknek köszönhető a szakember szerint az, hogy a konstrukció Budapesten és a nagyobb vidéki városokban nem keresett − a folyósított hitelek 58 százalékát egyéb vidéki településeken helyezte ki az OTP.

A nehéz helyzetbe került adósok esetében − a hátralékos adós lakásának megvételére vagy a kisebb lakásba költözés finanszírozására − a kamattámogatott konstrukciót csak idén december végéig lehet igénybe venni. Javaslatuk szerint ezt mindenképp indokolt lenne kitolni legalább egy évvel. Megfontolandónak tartaná az OTP, ha nyugdíjasok is igényelhetnék a támogatott konstrukciót. A bank két, a szerződéskötések idején felmerülő problémát is orvosolna: eltörölnék a használt lakás vásárlásakor az eladói nyilatkozatot, amelyben a lakástulajdonos (a szerződéskötéskor aligha ellenőrizhető) kötelezettséget vállal arra, hogy 12 hónapon belül ingatlanvásárlásra költi a vételárat, illetve lehetővé tennék, hogy az adásvételi szerződés aláírása után a jelenlegi 30 helyett 60 napon belül lehessen beadni a hiteligényt.

Az OTP szerint a döntéshozóknak érdemes lenne megfontolniuk, hogy kiterjesszék a kamattámogatott programot. A bank javaslata szerint az új alapokra helyezett kamattámogatási rendszerben az első öt évben az egy számjegyű ügyleti kamatot lehetővé tevő fix kamatozást (vagy legalább fix mértékű kamattámogatást) tennék lehetővé és csak a második öt év során kerülne sor a kamattámogatás fokozatos leépítésére − mint ahogy most történik, ám a hitel első öt évében. Az, hogy öt évig fix lehet a törlesztés, komoly hívószó lehet − vélekedik Becsei András.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?