0 °C Budapest

Tényleg ilyen rossz az új Diákhitel?

Pénzcentrum
2012. december 11. 15:02

A Diákhitel2 alapvetően egy olcsó formája a tandíj finanszírozásának. A fix 2 százalékos kamat ellenére mégis milliós terheket jelent a hallgatók számára az egyetem elvégzése után, amit jövedelmük és a felhalmozott tatozás függvényében kell megfizetniük.

A Diákhiel2 olcsó formája a tandíj finanszírozására mindazoknak, akik kiszorulnak az állami támogatásból. Azt is látni kell viszont, hogy minél többen kényszerülnek élni a lehetőséggel, annál nagyobb terhet vállal magára a költségvetés. A diákok is hatalmas tartozással kezdik életüket, amit havi szinten 14-20 ezer forintosával törleszthetnek.

Mit fizet az állam?

Friss!
Balog Zoltán az MTI kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy változások lesznek a jövő évi keretszámokban, úgy válaszolt: nem a keretszámokkal fognak foglalkozni, azokkal már túl sokan foglalkoznak, hanem a diákhitel konstrukción belül várhatók olyan kisebb módosítások, amelyek "komoly meghívást jelentenek azoknak", akik most még úgy gondolják, eladósodnak, ha élnek ezzel a lehetőséggel. ...
...
Emellett lesznek szakmacsoportok, akik "külön ajánlatot kapnak" majd a kormánytól - jelezte Balog Zoltán, aki előzetesen nem részletezte a tervezett változásokat.

Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a 2012. október 15. - 2012. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Ezt igénybe vevő hallgatók számára felszámított kamatláb 2%, az ezen felüli kamatrészt az Állam kamattámogatás formájában fizeti meg.

A jelenlegi tervek szerint 20 000 diákkal több igényelheti majd jövőre a konstrukciót, ami a költségvetés számára jelenthet terhet. Ennek korlátot csak a lakosság hitelellenessége szabhat, az idei első félévben is csupán 4 950 hallgatónak kezdte meg a folyósítást a Diákhitel Központ Zrt. Ez a szám rendkívül alacsonynak tekinthető, különösen annak a fényében, hogy közel 30 ezer önköltséges hallgató kezdte meg a tanévet idén.Ez a fajta hitelellenesség sokakat akár a felsőoktatás megkezdésében is meggátolhat.

Az önköltséges hallgatók számára a Diákhitel2 olyannyira kedvező, hogy annak felvétele még akkor is racionális, ha nem terheli meg különösebben a családi költségvetést a tandíj befizetése. Errő korábbi elemzésünkben is olvashatsz. Katt: Kaszálj te is a Diákhitel2-vel!


Kaszálj te is a Diákhitel2-vel!

Mit jelent a családoknak a Diákhitel2

Azoknak a családoknak a gyerekei, akik nem tudják önerőből finanszírozni képzésüket mindenképp hitelre szorulnak, ha szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. A piaci hitelekhez képest a Diákhitel2 sokkal kedvezőbb, de így is óriási teher a tanulmányok befejeztével. Fontos  megállapítani, hogy mekkora összeget kell visszafizetniük a diákoknakaz iskola végeztével. Számításaink szerint egy átlagosnak nevezhető díjú képzés eseté - példánkban a Corvinus gazdasági képzését vettük alapul, melynek szemeszterenkénti költsége 215 ezer forint - a teljes tartozás akár 2 millió 255 ezer forint 5 év alatt és 1 millió 326 ezer 3 év alatt.

A képzés hosszától függően tehát nagy eltérések lehetnek a végső tartozás mértékét illetően. Egyre többen morzsolódhatnak le az első három év után, hiszen ekkor a kamatos kamatok miatt hatványozottan nő tartozásuk. A tandíj nagyságától és a tanulmányok hosszától függően eltérő nagyságú tartozás halmozódhat fel. Ezt eltérően a szabadon felhasználható Diákhitel1-től nem csak a fizetés mértékétől függ, hanem a tartozás nagyságától is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem a tartozástól függő százaléka, mely százalékot az alábbi táblázat adja meg.

- 1 000 000 Ft4%
1 000 001 Ft- 2 000 000 Ft5%
2 000 001 Ft- 3 000 000 Ft7%
3 000 001 Ft- 4 000 000 Ft9%
4 000 001 Ft- 11%


Az első két évben könnyítésképp a minimálbér megfelelő százaléka. A fenti példánk esetén tehát a fizetés 5, illetve 7 százaléka lehet a törlesztőrészlete a Diákhitel2-nek. Fontos megjegyezni, hogy előtörleszteni ingyen lehet a teljes futamidő alatt.

A KSH adatai szerint a pénzügyi szektorban átlagosan 425 ezer forintot lehet bruttóban keresni, ennek nettó értéke 278 375 forint családi kedvezmények nélkül. A törlesztőrészlet 14 ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet a példánk esetén.

Érdemes állami alkalmazottnak lenni?

A példánk szerint 14-20 ezer forintos törlesztőrészletet fizetne ki az állam a közalkalmazottaknak. A KSH adatait tanulmányozva jól látható, hogy a versenyképes diplomával rendelkezők aligha adhatnak fel ekkora kedvezményért közel 200 ezer forinttal magasabb jövedelmet.

A közszférás átlag bér 210 ezer forint, ennél 28 ezer forinttal magasabb a versenyszférás átlag, ami nem csak diplomásokat tartalmaz. Egy konkrét példán könnyebb megérteni a különbséget. Egy informatikus ma Magyarországon 384 ezer forintot is kereshet a vállalkozásoknál, míg tanárként csak 188 ezerre számíthat. Aligha fog feladni 196 ezer forintos bértöbbletet 14-20 ezer forintos kedvezményért.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06