13 °C Budapest

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-ből 6 jelzáloghitelt ők adtak

Pénzcentrum
2012. június 5. 12:39

A takarékszövetkezeti szektor több mint 53, az OTP 47, a Fundamenta-Lakáskassza pedig 24 milliárd forintnyi jelzáloghitelt folyósított az idei év első negyedében. Ezzel a végtörlesztési hitelek miatt átmenetileg fellendülő hazai jelzáloghitel-piac közel 60%-át adta ez a három szereplő - derül ki a rendelkezésre álló nyilvános adatokból. A végtörlesztési célú hitelek folyósítását tekintve hasonló arányt kaphatunk.

A bankok többsége féltve őrzi friss jelzáloghitel-kihelyezésre vonatkozó statisztikáit. A takarékszövetkezeti szektor, az OTP és mai sajtóközleménye alapján a Fundamenta-Lakáskassza számai azonban ismertek. Ezek alapján elmondható, hogy az év első három hónapjában 10-ből 6 jelzáloghitelt ez a három szereplő folyósított Magyarországon.

A hazai jelzáloghitelezés évtizedes mélypontjára került idén tavasszal, az év első két hónapjában azonban még aktív hitelezés jellemezte a piacot, köszönhetően a végtörlesztés miatt a kiváltó hitelek iránt felfutó keresletnek.

2012.05.31 14:27 Tizenegy éves mélyponton a lakáshitelek

OTP

A legnagyobb hazai bank az első negyedévben 46,8 milliárd forint jelzáloghitelt folyósított, ezzel 22,3%-os részesedést ért el a piacon. Ez az arány alacsonyabb, mint 2011 átlagában, amikor az OTP folyósította a hazai jelzáloghitelek 25,5%-át.

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-ből 6 jelzáloghitelt ők adtak


Fundamenta

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fundamenta-Lakáskassza az első negyedévben mai sajtóközleménye szerint 23,6 milliárd forint lakáshitelt folyósított. Ez alapján a hazai jelzáloghitelpiacon az első negyedévben 11,3%, a szűkebb kört lefedő lakáshitelek piacán 21,4% volt a részesedése. Utóbbi adat a tavalyi év átlagához képest is növekedést jelez, de a 2011 előtti időszakhoz képest igazán látványos csak a növekedés.

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-ből 6 jelzáloghitelt ők adtak


Takarékszövetkezeti szektor

A kiváltási hullám legnagyobb nyerteseinek a takarékszövetkezetek mondhatók, amelyek a jelzáloghitel-állomány szerinti részesedésüknél jóval magasabb arányban vettek részt ebben: a végtörlesztési célú hitelek negyedét ők folyósították. A takarékszövetkezetek az év első két hónapjában a PSZÁF statisztikái szerint 53,2 milliárd forint végtörlesztési célú hitelt nyújtottak. Teljes hitelkihelyezésükre és márciusi hitelezési aktivitásukra vonatkozóan nincs ilyen pontos statisztikánk, azonban feltételezhető, hogy ezek összege alacsony volt. A takarékszövetkezetek így az első negyedévben valamivel több mint 25,4%-át adták a jelzáloghitel-kihelyezéseknek hazánkban.

OTP, Fundamenta, takarékok: 10-ből 6 jelzáloghitelt ők adtak
Klikk a képre!


A nyilvános információk alapján tehát az említett három szereplő tekinthető az idei első negyedévben a hazai jelzáloghitel-piac három legaktívabb szereplőjének. Együttes részesedésük (59,0%) jóval magasabb volt, mint az elmúlt években, miközben a kereskedelmi bankok többsége nem csak abszolút értékben, de a fenti szereplőkhöz viszonyítva is alacsony jelzáloghitelezési aktivitást mutatott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem