1 °C Budapest

Az új pontgyűjtő nyugdíjrendszer és az ingyen felújított panelek

Pénzcentrum
2012. június 3. 18:02

A középpontban ezen a héten is, mint már oly sokszor az idősek nyugdíjellátása volt. Elemzésünkben az új pontgyűjtő rendszert boncolgattuk, de a Nemzeti Konzultáció keretében is fontos kérdés volt a nyugdíjak értékállósága. A javaslatot az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A legnagyobb ellenérzéseket az válthatja ki, hogy a koncepció alapján az egygyermekesek és a gyermektelenek csökkentett összegű nyugdíjat kapnának. Kérdéses, hogy az elképzelések megvalósulnak-e. A hét további fontos hírei a Pénzcentrum.hu heti összefoglalójában.

Ingyen felújítják a társasházakat: itthon is működik
A társasházak épületenergetikai felújítása többnyire jókora terhet ró a lakóközösségekre. Éppen ezért - néhány üdítő kivételtől eltekintve - nem is nagyon újulnak meg a hazai többlakásos lakóépületek. Pedig elképesztő potenciál rejlik a korszerűsítésben. Felmérések szerint ugyanis akár a harmadára is csökkenhetnének a lakásfenntartási költségeink egy sikeres beruházást követően. Az általános elszegényedés ugyanakkor nem kedvez a felújítást célzó programoknak. Ugyanakkor létezik egy konstrukció, mely megkíméli a háztartásokat a felmerülő költségektől. A projekt lényege, hogy az elért energiamegtakarításból fedezzük a beruházási és az üzembentartási költségeket.

Végelszámolás alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet
A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a PSZÁF. Binder István szóvivő a Portfolio.hu-nak elmondta: a végelszámolás hamarosan felszámolássá válhat, a takarékszövetkezet véglegesen megszüntette tevékenységét.

Kaszálj te is a foci Eb-n és az Olimpián

Két új befektetési alappal rukkol elő az OTP Alapkezelő a futball Európa Bajnokság és a Nyári Olimpiai Játékok apropóján. Az alapokba fektetők az EB-t és az olimpiát támogató világcégek részvényeinek árfolyam-növekedéséből profitálhatnak. A hozamok a mögöttes befektetések futamidő során elért teljesítményétől függnek.

Állampapírt vennél? Nagyot bukhatsz az adóellenőrzésen
A lakosságnál lévő, összesen mintegy 2400 milliárd forintnyi készpénz állampapírokba fektetését szorgalmazza a kormány az államadósság csökkentése érdekében. Az adóhatóság által alkalmazott vagyonosodási vizsgálati módszer mellett azonban nagyot bukhatnak azok, akik a párnacihában dédelgetett pénzüket fektetik állampapírokba.

NGM: bukják a tavalyi adójóváírást a kispénzű gyermekesek
Nem kaphatják meg az alacsonyabb keresetű gyermekesek a tavalyi évben őket megillető adójóváírást, amit a családi kedvezmény miatt nem tudtak érvényesíteni - foglalt állást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk korábbi cikke nyomán. Mint azt a Pénzcentrum.hu május 17-én megírta, a múlt évi adójogszabályok alapján visszakérhetnék az államtól az őket megillető adójóváírás összegét azok, akik a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény miatt nem tudták azt érvényesíteni. Legalábbis így vélekedik az okleveles adószakértő. Az NGM szerint viszont nem lehet negatív a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség, vagyis az érintetteknek nem jár vissza pénz. Utóbbi értelmezés esetén viszont egyértelműen megállapítható, hogy a magasabb jövedelműeket nagyobb kedvezményben részesíti az adórendszer, ami alkotmányos aggályokat is felvet.

Itt a kormány legújabb nyugdíjötlete: Te is szavazhatsz!
Kiemelt szerepet kapott a nyugdíjasok helyzete a legújabb nemzeti konzultációs felmérésben is. Noha a 16 közül csak két kérdés vonatkozik erre a területre, de azok eléggé fajsúlyosak. Fókuszba került a minimálbér emelése, az autóvásárlási szocpol kérdése, és továbbra is napirenden van a devizahitelesek helyzetének rendezése. A kérdőíveket 8 millió 202 ezer választópolgárnak küldik ki, az akció költsége 860 millió forint. A kérdőíveket több menetben postázzák, a válaszokat augusztus 20-ig várja a kormány. A Pénzcentrum.hu szavazásra buzdítja olvasóit, kíváncsiak vagyunk arra, mi a véleményed az alábbi 5 kérdésről.

Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer
A gyermekvállalást honoráló, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését szorgalmazza a Népesedési Kerekasztal. A javaslatot az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A legnagyobb ellenérzéseket az válthatja ki, hogy a koncepció alapján az egygyermekesek és a gyermektelenek csökkentett összegű nyugdíjat kapnának. Kérdéses, hogy az elképzelések megvalósulnak-e. A Fidesz ugyanis már 11 éve dédelgeti az egyéni számlás rendszer bevezetésének ötletét, de jövőre sem lépi meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, amelynek lényege, hogy 2013-ban is a jelenlegi nyugdíjszámítási módszer marad életben, szemben a korábban törvényben rögzítettekkel, amelyek szerint a következő évtől már nem a nettó, hanem a bruttó keresetek alapján kellett volna számítani a nyugdíjakat. Megszületett a magánnyugdíj-pénztári tagok által várt törvénymódosítás is: teljes összegű nyugdíjat kapnak a 2010. szeptember 30-át követő időszakra.

Nesze neked bérkompenzáció! Össze-vissza számolnak a cégek
Öt hónap eltelt az évből, és még mindig nincs válasz arra a kérdésre, hogyan kell számítani a szociális hozzájárulás adókedvezményét, ha a munkavállaló a tárgyhónapban betegszabadságon, táppénzen, fizetés nélküli szabadságon volt. Mint korábban megírtuk, a március végi törvénymódosításig nem is volt lehetőség arra, hogy az érintett dolgozók után igénybe vehessék a munkáltatók az elvárt béremelés teljesítéséhez kötődő adókedvezményt.

Így tarol a Tesco Magyarországon: a számok

Egy év alatt gyakorlatilag nem változott a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi láncok erősorrendje Magyarországon, azaz továbbra is a Tesco, a CBA és Coop állnak az élen. A Tesco forgalma 705,2 milliárd forint a 2011.-2012-es üzleti évben, szemben az egy évvel korábbi 666,5 milliárddal. Többek között ezt tükrözi a toplista, amit a vállalatok saját közlése, illetve becslések alapján állított össze a Nielsen, a fogyasztók médiahasználatáról és vásárlásairól információkat, valamint ismereteket szolgáltató globális vállalat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?