Az új pontgyűjtő nyugdíjrendszer és az ingyen felújított panelek

Pénzcentrum
2012. június 3. 18:02

A középpontban ezen a héten is, mint már oly sokszor az idősek nyugdíjellátása volt. Elemzésünkben az új pontgyűjtő rendszert boncolgattuk, de a Nemzeti Konzultáció keretében is fontos kérdés volt a nyugdíjak értékállósága. A javaslatot az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A legnagyobb ellenérzéseket az válthatja ki, hogy a koncepció alapján az egygyermekesek és a gyermektelenek csökkentett összegű nyugdíjat kapnának. Kérdéses, hogy az elképzelések megvalósulnak-e. A hét további fontos hírei a Pénzcentrum.hu heti összefoglalójában.

Ingyen felújítják a társasházakat: itthon is működik
A társasházak épületenergetikai felújítása többnyire jókora terhet ró a lakóközösségekre. Éppen ezért - néhány üdítő kivételtől eltekintve - nem is nagyon újulnak meg a hazai többlakásos lakóépületek. Pedig elképesztő potenciál rejlik a korszerűsítésben. Felmérések szerint ugyanis akár a harmadára is csökkenhetnének a lakásfenntartási költségeink egy sikeres beruházást követően. Az általános elszegényedés ugyanakkor nem kedvez a felújítást célzó programoknak. Ugyanakkor létezik egy konstrukció, mely megkíméli a háztartásokat a felmerülő költségektől. A projekt lényege, hogy az elért energiamegtakarításból fedezzük a beruházási és az üzembentartási költségeket.

Végelszámolás alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet
A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a PSZÁF. Binder István szóvivő a Portfolio.hu-nak elmondta: a végelszámolás hamarosan felszámolássá válhat, a takarékszövetkezet véglegesen megszüntette tevékenységét.

Kaszálj te is a foci Eb-n és az Olimpián

Két új befektetési alappal rukkol elő az OTP Alapkezelő a futball Európa Bajnokság és a Nyári Olimpiai Játékok apropóján. Az alapokba fektetők az EB-t és az olimpiát támogató világcégek részvényeinek árfolyam-növekedéséből profitálhatnak. A hozamok a mögöttes befektetések futamidő során elért teljesítményétől függnek.

Állampapírt vennél? Nagyot bukhatsz az adóellenőrzésen
A lakosságnál lévő, összesen mintegy 2400 milliárd forintnyi készpénz állampapírokba fektetését szorgalmazza a kormány az államadósság csökkentése érdekében. Az adóhatóság által alkalmazott vagyonosodási vizsgálati módszer mellett azonban nagyot bukhatnak azok, akik a párnacihában dédelgetett pénzüket fektetik állampapírokba.

NGM: bukják a tavalyi adójóváírást a kispénzű gyermekesek
Nem kaphatják meg az alacsonyabb keresetű gyermekesek a tavalyi évben őket megillető adójóváírást, amit a családi kedvezmény miatt nem tudtak érvényesíteni - foglalt állást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk korábbi cikke nyomán. Mint azt a Pénzcentrum.hu május 17-én megírta, a múlt évi adójogszabályok alapján visszakérhetnék az államtól az őket megillető adójóváírás összegét azok, akik a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény miatt nem tudták azt érvényesíteni. Legalábbis így vélekedik az okleveles adószakértő. Az NGM szerint viszont nem lehet negatív a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség, vagyis az érintetteknek nem jár vissza pénz. Utóbbi értelmezés esetén viszont egyértelműen megállapítható, hogy a magasabb jövedelműeket nagyobb kedvezményben részesíti az adórendszer, ami alkotmányos aggályokat is felvet.

Itt a kormány legújabb nyugdíjötlete: Te is szavazhatsz!
Kiemelt szerepet kapott a nyugdíjasok helyzete a legújabb nemzeti konzultációs felmérésben is. Noha a 16 közül csak két kérdés vonatkozik erre a területre, de azok eléggé fajsúlyosak. Fókuszba került a minimálbér emelése, az autóvásárlási szocpol kérdése, és továbbra is napirenden van a devizahitelesek helyzetének rendezése. A kérdőíveket 8 millió 202 ezer választópolgárnak küldik ki, az akció költsége 860 millió forint. A kérdőíveket több menetben postázzák, a válaszokat augusztus 20-ig várja a kormány. A Pénzcentrum.hu szavazásra buzdítja olvasóit, kíváncsiak vagyunk arra, mi a véleményed az alábbi 5 kérdésről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer
A gyermekvállalást honoráló, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését szorgalmazza a Népesedési Kerekasztal. A javaslatot az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A legnagyobb ellenérzéseket az válthatja ki, hogy a koncepció alapján az egygyermekesek és a gyermektelenek csökkentett összegű nyugdíjat kapnának. Kérdéses, hogy az elképzelések megvalósulnak-e. A Fidesz ugyanis már 11 éve dédelgeti az egyéni számlás rendszer bevezetésének ötletét, de jövőre sem lépi meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, amelynek lényege, hogy 2013-ban is a jelenlegi nyugdíjszámítási módszer marad életben, szemben a korábban törvényben rögzítettekkel, amelyek szerint a következő évtől már nem a nettó, hanem a bruttó keresetek alapján kellett volna számítani a nyugdíjakat. Megszületett a magánnyugdíj-pénztári tagok által várt törvénymódosítás is: teljes összegű nyugdíjat kapnak a 2010. szeptember 30-át követő időszakra.

Nesze neked bérkompenzáció! Össze-vissza számolnak a cégek
Öt hónap eltelt az évből, és még mindig nincs válasz arra a kérdésre, hogyan kell számítani a szociális hozzájárulás adókedvezményét, ha a munkavállaló a tárgyhónapban betegszabadságon, táppénzen, fizetés nélküli szabadságon volt. Mint korábban megírtuk, a március végi törvénymódosításig nem is volt lehetőség arra, hogy az érintett dolgozók után igénybe vehessék a munkáltatók az elvárt béremelés teljesítéséhez kötődő adókedvezményt.

Így tarol a Tesco Magyarországon: a számok

Egy év alatt gyakorlatilag nem változott a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi láncok erősorrendje Magyarországon, azaz továbbra is a Tesco, a CBA és Coop állnak az élen. A Tesco forgalma 705,2 milliárd forint a 2011.-2012-es üzleti évben, szemben az egy évvel korábbi 666,5 milliárddal. Többek között ezt tükrözi a toplista, amit a vállalatok saját közlése, illetve becslések alapján állított össze a Nielsen, a fogyasztók médiahasználatáról és vásárlásairól információkat, valamint ismereteket szolgáltató globális vállalat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm