7 °C Budapest

Hitelcsapdában a magyar sztárceleb: mindenét eladná

Pénzcentrum
2012. május 31. 17:03

Mindent elkövet VV Ágica, hogy kimásszon tetemes adósságából. Ezért még attól sem riad vissza az egykori villalakó, hogy interneten árulja különböző ingóságait.

Devizahitelét nyögi VV Ágica; 22 millió forintot érő otthonáért 28 milliót kellene visszafizetnie a banknak - írja a Blikk. Az egekbe szökő törlesztőrészletek miatt egyébként már korábban kénytelen volt kiköltözni lakásából Ágica, aki már inkább megválna tulajdonától.

Ugyanakkor hiába találna vevőt az ingatlanra, még így is jókora adóság maradna a lakás után. VV Ágica éppen ezért a Facebook oldalán árulja különböző ingóságait, például konyhabútorát. Mint mondja: megszakad a szíve, de kénytelen túladni rajta.

VV Ágicának is segíthet az árfolyamrögzítés. Számold ki te is, mit nyerhetsz az árfolyamrögzítéssel! Még tavasszal lehetősége lehet a devizahiteleseknek az új árfolyamrögzítésbe való belépésre. Már több elemzésben írtunk ennek az előnyeiről és hátrányairól, most viszont a Pénzcentrum.hu kalkulátorának köszönhetően mindenki kiszámolhatja, mire számíthat amennyiben él is a lehetőséggel. A kalkulátor mellett leírást, használati utasítást is mellékelünk, ami segíthet a döntésben.

A számítások a december közepe óta ismert megegyezés jegyzőkönyve alapján készültek, a végleges törvény elfogadásával változhatnak. A kalkulátorba beépítettük a kiszivárgott törvénytervezetben szereplő 2017 júniusi határidőt is.


A kiinduló helyzet (az árfolyamrögzítés előtti utolsó hónap!!):

Eltérő feltételekkel induló hitelekhez nagyon nehéz kalkulátort készíteni, mára viszont a legtöbb hitel az annuitás feltételei szerint törlesztődik tovább (a kamat és árfolyam változatlansága mellett azonos törlesztőrészleteket kapunk hónapról hónapra). Ezért nem a felvételkori adatokat kell megadni a kiinduló állapotokhoz, hanem az árfolyamrögzítés előtti utolsó hónapban érvényeseket. A "Tartozás devizaneme" megadása után, átírhatjuk a "Jelenlegi árfolyamot" és töltsük ki a "Tőketartozás devizában az árfolyamrögzítés kezdetén" és a "Hátralévő futamidő" mezőket. Ezeket minden adós ismerheti, a fennálló tőketartozást a kiérkező értesítés is tartalmazza, a hátralévő futamidő meg értelemszerűen számolható a teljes futamidő és az árfolyamrögzítés kezdetéig eltelt hónapok különbségeként.

A pontos számításhoz fontos a "Jelenlegi kamat + kezelési költség"-et is beírni. Ezt alapértelmezés szerint 7 százalékosra állítottuk, de a hitelszerződés vagy változás esetén az azóta érkezett értesítések tartalmazzák a pontos értéket, legtöbb esetben THM elnevezéssel. Az országkockázat növekedésével megnőhet az esélye, hogy a devizahitelek költségei is nőjenek. Nézzük meg mit jelentene ez a saját hitelünk esetében!

Amennyiben lakástakarék pénztárral vagy unit-linked biztosítással kombinált hitelünk van, állítsuk át igenre a "Tőketörlesztés nélküli (kombinált) hitel?" kapcsolót. Az így kapott eredmény akkor lesz pontos, ha ténylegesen nem történik semmilyen tőketörlesztés az árfolyamrögzítés ideje alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Árfolyamrögzítés

Remélhetőleg már áprilistól elérhető lesz az új árfolyamrögzítés, de az "Árfolyamrögzítés kezdete"-nél decemberig bármelyik hónapot kijelölhetjük kezdeti dátumnak. Az "Árfolyamrögzítés vége" két időpont is lehet, a decemberi tárgyalási jegyzőkönyv szerint 3 év után van lehetőség rögzített árfolyam megszüntetésére, nem tiszta még, hogy innentől kezdve bármikor vagy már csak 2016 decemberében léphetünk-e ki. A kalkulátorunkban mindenesetre még csak e két dátummal számolunk, ezzel összehasonlíthatóvá válik, hogy mit jelent a tovább fenntartott védőernyő. Számoltassuk ki mindkét időtávra az eredményeket és hasonlítsuk össze a kapott eredményeket! (Minél tovább vagyunk az árfolyamrögzítésben, annál nagyobb lesz a "Gyüjtőszámlán felhalmozott tartozás az árfolyamrögzítés után" és nő az akkori törlesztőrészlet is.)

Most következik az, amiért minden devizahiteles akár a tévé macit is megkövezné, amennyiben az banki ügyintézőnek állna. A "Jövőben feltételezett árfolyam" megadása viszont elengedhetetlen. Nem kell megmondanunk, hogy mi lesz a frank árfolyama 5 év múlva vagy akár csak holnap, próbáljunk ki minél több értéket és mérlegeljük. Mekkora ezek valószínűsége és mennyire tudnánk elviselni, amennyiben be is következik valamelyik eshetőség. Próbáljunk ki valószínűtlen szélsőségeket is. A rendszerbe égetett határértékek a törvényi kritériumoknak felelnek meg.

Hasonlóan játszunk a "Tőke-gyűjtőszámla kamata" és a "Gyűjtőszámlahitel hiteldíja árfolyamrögzítés után" értékekkel. Az előző a gyűjtőszámlahitel árfolyamrögzítés alatti kamata, a mádik a felgyülemlett forinttartozás hiteldíja, ezt az eredeti hitel végéig fizetnünk kell. Jelenlegi gazdasági környezetben magas a kamatkockázat, ez 5 év elteltével mérséklődhet. Érdemes minden eshetőséget figyelembe venni. A "Tőke-gyűjtőszámla kamata"-val jobban is elkezdhetnek foglalkozni a közszférában dolgozók, akik egy javaslat szerint kedvezményeket kapnak, részletek ide kattintva.

Eredmények

Az eredmények összehasonlításakor megnézhetjük hogyan változik a törlesztőrészletünk az árfolyamrögzítés idejére ("Törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés ideje alatt") és az után ("Törlesztőrészlet az árfolyamrögzítés után"), és ez a feltételezettek függvényében hány százalékkal lesz kevesebb illetve több az árfolyamrögzítés előttihez ("Jelenlegi törlesztőrészlet") képest.

Az eredmények utolsó három sora tartalmazza a "Gyüjtőszámlán felhalmozott tartozás az árfolyamrögzítés után"-t, ami az árfolyamrögzítés ideje alatt felgyülemlett tőketörlesztő. Az árfolyamrögzítés végére maradt "Devizahitel tartozás forintban az árfolyamrögzítés végén" után találjuk a "Bank és állam által elengedett kamatok". Ez utobbi értéke az elengedésük időpontjában van kiszámolva, ha ezt is az adósnak kellene megfizetni, akkor a kamatok mértékével nőne az összeg.

A deviza jelzáloghiteleseket segítő új árfolyamrögzítés várható szabályai

- a szerződésszerűen teljesítő illetve a 90 napi késedelmet meg nem haladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok számára 2012 végéig biztosított lesz az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépés lehetősége. Az árfolyamrögzítés, illetve az árfolyam-különbözetből eredő tartozások jóváírása a gyűjtőszámlán 2016 végéig lesz biztosított
- a program hatálya alatt a 180-270 CHF/HUF, a 250-340 EUR/HUF és a 2,5-3,3 JPY/HUF közötti árfolyamsávokban a deviza jelzáloghiteleket az adós az alsó sávhatárnak megfelelő árfolyamon törleszti. A deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a tőkerészt a hiteladós viseli a hatályos gyűjtőszámla-szabályok szerint. A deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a kamatrészre eső hányad 50%-át a pénzügyi intézmények, 50%-át a költségvetés viseli. Az elszámolásra negyedévente kerül sor mind az állami, mind a banki kamatrész vonatkozásában.
- a 270 CHF/HUF, a 340 EUR/HUF, a 3,3 JPY/HUF árfolyamszintek feletti árfolyamkockázatot teljes egészében a költségvetés viseli.
- a programba jelentkező deviza jelzáloghitel-adósok a rendszerből a bejelentkezés után 3 évvel jogosultak kilépni.
- a Bankszövetség tagjai vállalták, hogy egységes minták alapján tájékoztatják ügyfeleiket a programban való részvétel lehetőségéről.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem