3 °C Budapest

Szocpol-oázis ad enyhülést a lakáshitel-sivatagban

Pénzcentrum
2012. május 16. 16:15

Felemás helyzetben vannak az új otthon után ácsingózó magyarok. Az egyik szemük nevet, hiszen bőven lenne mit megvásárolniuk. Az ingatlanpiaci kínálat nagy, az árak nyomottak. A másik szemük viszont sír, mert a lakás árának előteremtése cseppet sem egyszerű. A devizaalapú hitelezés megszűnt, a lakásvásárláshoz korábban meglévő állami támogatási formák átalakultak. A helyzet azonban ennek ellenére sem reménytelen. Okosan, körültekintően eljárva nehéz, de nem reménytelen vállalkozás új otthonba költözni.

Várhatóan stagnálnak 2012-ben a lakásárak - szögezi le az FHB Bank Lakásárárindexéhez készült elemzés. Mindenképpen jó hír ez az új otthonról álmodóknak, akiknek 2004 és 2008 között az árak folyamatosan emelkedésével kellett szembenézniük. Emiatt pedig egyre drágábban és drágábban lehetett csak lakást vásárolni. A növekedés azonban a gazdasági válság hatására 2008-tól kezdve zuhanórepülésbe váltott át, reálértéken számolva még tavaly is 5,5 százalékos árcsökkenést mutatott az FHB indexe.

Az árak alakulása azt jelzi, hogy az elmúlt négy évben nem mutatkozik fizetőképes kereslet a lakáspiacon. Ez nem is meglepő, hiszen a gazdasági válság alaposan átrendezte a piacot. A korábban vonzó áron kínált devizahietel eltűntek, sőt az emelkedő árfolyamok hatására attól a legtöbb magyar család igyekszik megszabadulni. A korábban bőkezűnek számító állami források a költségvetési problémák miatt elapadtak: átalakult a szocpol támogatás rendszere, visszaszorult a hitelekhez adható, a hitelek árát mérséklő kamattámogatás.

A bankok magatartása is megváltozott. Korábbi veszteségeik és jelenlegi forráshiányuk miatt kétszer is meggondolják kinek adnak kölcsönt, feltéve, ha egyátalán hajlandóak hitelezni. Magatartásukat természetesen visszatükrözik a lakáscélú hitelek valamennyi költségét jelző THM-mutatók. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ezek 2010 végén még 8,4 százalék körül álltak, idén márciusra viszont felkúsztak 10,5 százalékra.

A fentiekből az tűnhet ki, hogy manapság hitelből lakást vásárolni megoldhatatlan feladat. Csakhogy a lakáshitelpiaci sivatagban is van élet. A bankok a tavaszi hónapokban, a szezon kezdetekor mozgolódnak, igyekeznek különféle akciókkal kedveskedni ügyfeleiknek. Módosított formában ugyan, de hozzá lehet jutni állami szocpol támogatáshoz is. Az ügyfeleknek azonban számolniuk kell azzal, hogy sem az állami, sem banki források megszerzése nem olyan egyszerű, mint néhány évvel ezelőtt. Aki hitelt szeretne, annak alaposan fel kell készülnie, rendkívül körültekintően eljárnia és kissé mélyebben a zsebébe nyúlnia ahhoz, hogy sikerrel járjon.

A Pénzcentrum.hu a lakáshitel szezon közepén cikksorozatot indít 2012. május 21 és május 25 között. Írásainkban igyekszünk hasznos tanácsokat adni olvasóink számára a megfelelő lakás kiszemelésétől annak hitelből vagy támogatásból történő megszerzéséig. Hogyan találjunk rá a számunkra legmegfelelőbb lakásra? Hogyan válasszuk ki a legkedvezőbb lakáshite konstrukciót? Miként változott meg a szocpol támogatás rendszere? Hol és milyen feltételekkel lehet szocpol támogatáshoz jutni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Természetesen nem hordjuk a zsebünkben a bölcsek kövét, tisztában vagyunk azzal, hogy valamennyi témában felmerülő kérdésre nem tudunk néhány cikkben válaszolni. Emiatt szeretnénk lehetőséget biztosítani olvasóinknak arra, hogy a fenti témákkal kapcsolatban 2012. május 23-án 15 óráig feltegyék kérdéseiket az FHB Bank lakáshitel szakértőjének. A kérdéseket apenzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06