6 °C Budapest

Ennyit spórolhatsz a szocpollal vidéken, ennyit Budapesten

Pénzcentrum
2012. március 18. 15:07

Vidéken, három gyerek esetén akár egy új lakás teljes vételárának 10-15 százalékát is kiteheti a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás. Budapesten, bár ennél kisebb arányú, még így is jelentős segítség lehet a támogatás az ingatlant vásárlóknak. Szakértői várakozások szerint a jövőben az ingatlanfejlesztések is elkezdhetnek idomulni a szocpol kritériumaihoz, így energiatakarékosabb és nagyobb alapterületű lakások jelenhetnek meg az újingatlan-kínálatban.

Óvatosan optimista várakozások övezik az új lakások vásárlásának ösztönzésére bevezetett új szociálpolitikai támogatást, közismertebb nevén a szocpolt. A kedvezmény, amelyet a kormány várakozásai szerint mintegy 4-5 ezer család vehet majd igénybe 2012-ben, összesen mintegy 5,2 milliárd forint értékben, felélesztheti a tetszhalott állapotban lévő lakossági ingatlanpiacot. A magyarországi újlakás-piacnak ugyanis jellemzője, hogy bizonyos kormányzati döntések látványosan befolyásolják a forgalmat. A 2009. júliusi hitelszigorítások, a támogatott hitelek és az akkori szocpol megszüntetése, valamint az áfa 20-ról 25 százalékra emelése például az egyik negyedévről a másikra 81 százalékkal csökkentette az értékesített új lakások számát. A lakásszerzési illeték 2010. januári csökkentése viszont a válság közepén 23 százalékkal növelte a forgalmat ugyanilyen időtávban.

A 2012. január elsején bevezetett, vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás kritériumai eltérnek a korábbi szocpolétól, a legfontosabb újdonság, hogy a régebben bevett előírt szobaszám helyett most négyzetméter alapon határozzák meg a gyerekszám mellett a támogatás mértékét. Előírás, hogy a szociálpolitikai támogatást legalább 60, de legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új, 2010. január elseje után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező, "B" vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlására lehet fordítani. A támogatási összeg magasabb jobb energetikai minősítésű lakás vásárlása esetén.

A szocpol előírásai szerint a lakás vételára áfa és telekár nélkül négyzetméterenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, azaz bruttó 381 ezer forint, alacsony energiafogyasztású épületnél 350 ezer forint, bruttó 445 ezer forint. A telekárnak az ingatlanok négyzetméterére vett arányát nem lehet ilyen egyértelműen meghatározni, nagy átlagban 15-20 százalékos telekhányaddal lehet számolni, de nagyok lehetnek az eltérések a település és fejlesztéstípusok között. Vidéki helyszínen jóval alacsonyabb, míg egy frekventált budapesti környéken pedig ennél jóval magasabb lehet a telekhányad.

"Mindezt összevetve a KSH legfrissebb adataival, amelyek szerint Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 345 ezer forint volt 2011 I-III. negyedévben, míg a megyeszékhelyeken ez a szám bruttó 227 ezer forint volt, el lehet mondani, hogy az új kritériumok csak mérsékelten szűkítik a támogatással elérhető ingatlanok körét" - mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. A fővárosban az értékhatár csak bizonyos kerületekben, illetve a felső közép, felső szegmensbe tartozó lakások esetében korlátozhatja a szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok körét. Vidéken az új kritériumok alapvetően nem korlátozzák az ingatlanok körét.

Vidéken egyébként a támogatás mértéke arányaiban is magasabb a teljes lakásár százalékában mérve. Egy konkrét példával élve: egy 76 négyzetméteres új építésű békéscsabai lakóparki lakás ára 14,1 millió forint, amelyre egy háromgyermekes család 1,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást tud felvenni, tehát a teljes ár majdnem tizedét fedezné az állami támogatás. Ezzel szemben Budapesten egy hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlannál - egy X. kerületi lakóparkban lévő 71 négyzetméteres új építésű lakás - a 22 millió forintos árnak mindössze a 5,5 százalékát tenné ki ugyanennél a családnál a támogatás aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok mostani kritériumai a jövőbeli ingatlanfejlesztések irányát is befolyásolhatják. "A korábbi szocpol esetében is jellemző volt, hogy az ingatlanfejlesztők úgy igyekeztek kialakítani az lakásmixet egy-egy projektnél, hogy az ingatlanok nagy részét az állami támogatás igénybevételével is meg lehessen vásárolni, azaz a tervezésnél odafigyeltek az akkor elvárt szobaszámra, az árazásnál pedig a limitárra. Ezért a jövőben is arra lehet számítani, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét, és olyan lakások építésébe kezdenek, amelyeket a szocpolosok megvásárolhatnak. Így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban" - véli Kosztolánczy György.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm