Ennyit spórolhatsz a szocpollal vidéken, ennyit Budapesten

Pénzcentrum
2012. március 18. 15:07

Vidéken, három gyerek esetén akár egy új lakás teljes vételárának 10-15 százalékát is kiteheti a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás. Budapesten, bár ennél kisebb arányú, még így is jelentős segítség lehet a támogatás az ingatlant vásárlóknak. Szakértői várakozások szerint a jövőben az ingatlanfejlesztések is elkezdhetnek idomulni a szocpol kritériumaihoz, így energiatakarékosabb és nagyobb alapterületű lakások jelenhetnek meg az újingatlan-kínálatban.

Óvatosan optimista várakozások övezik az új lakások vásárlásának ösztönzésére bevezetett új szociálpolitikai támogatást, közismertebb nevén a szocpolt. A kedvezmény, amelyet a kormány várakozásai szerint mintegy 4-5 ezer család vehet majd igénybe 2012-ben, összesen mintegy 5,2 milliárd forint értékben, felélesztheti a tetszhalott állapotban lévő lakossági ingatlanpiacot. A magyarországi újlakás-piacnak ugyanis jellemzője, hogy bizonyos kormányzati döntések látványosan befolyásolják a forgalmat. A 2009. júliusi hitelszigorítások, a támogatott hitelek és az akkori szocpol megszüntetése, valamint az áfa 20-ról 25 százalékra emelése például az egyik negyedévről a másikra 81 százalékkal csökkentette az értékesített új lakások számát. A lakásszerzési illeték 2010. januári csökkentése viszont a válság közepén 23 százalékkal növelte a forgalmat ugyanilyen időtávban.

A 2012. január elsején bevezetett, vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás kritériumai eltérnek a korábbi szocpolétól, a legfontosabb újdonság, hogy a régebben bevett előírt szobaszám helyett most négyzetméter alapon határozzák meg a gyerekszám mellett a támogatás mértékét. Előírás, hogy a szociálpolitikai támogatást legalább 60, de legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új, 2010. január elseje után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező, "B" vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlására lehet fordítani. A támogatási összeg magasabb jobb energetikai minősítésű lakás vásárlása esetén.

A szocpol előírásai szerint a lakás vételára áfa és telekár nélkül négyzetméterenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, azaz bruttó 381 ezer forint, alacsony energiafogyasztású épületnél 350 ezer forint, bruttó 445 ezer forint. A telekárnak az ingatlanok négyzetméterére vett arányát nem lehet ilyen egyértelműen meghatározni, nagy átlagban 15-20 százalékos telekhányaddal lehet számolni, de nagyok lehetnek az eltérések a település és fejlesztéstípusok között. Vidéki helyszínen jóval alacsonyabb, míg egy frekventált budapesti környéken pedig ennél jóval magasabb lehet a telekhányad.

"Mindezt összevetve a KSH legfrissebb adataival, amelyek szerint Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 345 ezer forint volt 2011 I-III. negyedévben, míg a megyeszékhelyeken ez a szám bruttó 227 ezer forint volt, el lehet mondani, hogy az új kritériumok csak mérsékelten szűkítik a támogatással elérhető ingatlanok körét" - mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. A fővárosban az értékhatár csak bizonyos kerületekben, illetve a felső közép, felső szegmensbe tartozó lakások esetében korlátozhatja a szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok körét. Vidéken az új kritériumok alapvetően nem korlátozzák az ingatlanok körét.

Vidéken egyébként a támogatás mértéke arányaiban is magasabb a teljes lakásár százalékában mérve. Egy konkrét példával élve: egy 76 négyzetméteres új építésű békéscsabai lakóparki lakás ára 14,1 millió forint, amelyre egy háromgyermekes család 1,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást tud felvenni, tehát a teljes ár majdnem tizedét fedezné az állami támogatás. Ezzel szemben Budapesten egy hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlannál - egy X. kerületi lakóparkban lévő 71 négyzetméteres új építésű lakás - a 22 millió forintos árnak mindössze a 5,5 százalékát tenné ki ugyanennél a családnál a támogatás aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok mostani kritériumai a jövőbeli ingatlanfejlesztések irányát is befolyásolhatják. "A korábbi szocpol esetében is jellemző volt, hogy az ingatlanfejlesztők úgy igyekeztek kialakítani az lakásmixet egy-egy projektnél, hogy az ingatlanok nagy részét az állami támogatás igénybevételével is meg lehessen vásárolni, azaz a tervezésnél odafigyeltek az akkor elvárt szobaszámra, az árazásnál pedig a limitárra. Ezért a jövőben is arra lehet számítani, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét, és olyan lakások építésébe kezdenek, amelyeket a szocpolosok megvásárolhatnak. Így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban" - véli Kosztolánczy György.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?