A támogatások növelésével állhat csak talpra a lakáspiac

MTI
2012. május 4. 16:09

Az első negyedévben a tavalyinál 22 százalékkal kevesebb, mindössze 2 444 lakás épült, ha a tendencia folytatódik az idén tízezernél is kevesebb lakás készül el Magyarországon, ez történelmi mélypont lesz a magyar lakásépítésben - közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE).

A TLE a folyamat megfordítása érdekében a lakásépítési támogatás növelését szorgalmazza, amely így jól működő, lakásépítési támogatási formává válna.

A lakásépítési támogatásokról szóló kormányrendelet - az új szocpol rendelet - ez év első napján lépett hatályba, és vissza nem térítendő támogatást ad az építkező, illetve új lakást vásárló családoknak. A nagysága a gyerekek számától, és a lakás nagyságától függően 800 ezertől 2,5 millió forint lehet. Az energetikai besorolásától függően az alap támogatás legfeljebb 1,3-szorosához lehet jutni.

A szervezet javasolja még, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország vonjon be forrásokat a lakásépítésbe és -felújításba. Erre már ma készülni kellene, amit nehezít az, hogy az építési ágazat állami irányítása széttagolt.

A TLE javaslata: hozzon létre előkészítő, koordináló bizottságot a Nemzetgazdasági, a Nemzeti Fejlesztési, valamint a Belügyminisztérium, továbbá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ha ez nem történik meg még ebben az évben, akkor a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak alatt is valószínűleg folytatódni fog a hazai lakáságazat mélyrepülése - áll a közleményben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?