1 °C Budapest

Új feltételekkel házal a Provident: itt vannak a részletek

Pénzcentrum
2012. március 28. 11:32

44 százalék körüli lesz a Providentnél a THM a hiteldíjakat maximáló törvény életbelépése után. Azért nem 31 százalék, mert a társaság ezentúl nem személyi kölcsönt folyósít, hanem kötött hitelcélú a "mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújt" hitelt, melyekkel szemben megengedőbb a szabályozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A teljes hiteldíj mutatóját korlátozó törvény értelmében április nem nyújtható hitel az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékén felül, ami jelenleg 31 százalékos felső korlátot jelentene a hitelezőknek is. Az elfogadott törvény egy másik pontja viszont kivételt tesz a hitelkártyák és a cikk elején már említett mindennapi élethez nyújtott kölcsönök esetén, ahol maximális felszámolható díj 15 százalékponttal magasabb, jelenleg 46 százalék. Ehhez csak egy plusz oldalt kell tartalmaznia a hitelszerződésnek, ahol az ügyfelek vállalják, hogy hasonló célra használják fel a kapott összeget. A törvény azt már nem írja elő, hogy ezt a társaságnak ellenőriznie is kell. A Provident által nyújtott kis összegek esetén viszont életszerű, hogy ilyen célra költik el a teljes kölcsönt - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője.

2011. évi CXLVIII. törvény 3. § szövege:
Hitelkártya-szerződéshez vagy fizetési számlához kapcsolódó, vagy a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek (ide nem értve a gépjárművet) megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kölcsönre, valamint a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozó teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.


A törvény megszavazása utáni elemzésünkben két lehetőséget írtunk le, ezekkel esetlegesen a Provident is csökkentheti díjait. Az egyik a futamidő hosszának növelése, vagy a törlesztési gyakoriság csökkentése. Ez utóbbit semmiképp sem akarta meglépni a pénzintézet. Az alapvető modellhez mindvégig ragaszkodtak és most sem akarják azt megváltoztatni. A gyorskölcsöneik lényege épp az, hogy hetente, kis összegben törleszthetik az adósok. Az esetek túlnyomó részében, az ügyfelek választása alapján, személyesen keresik fel az ügyfeleket, akik így bankszámla nélkül is rendezhetik tartozásukat. Ez utóbbi szolgáltatás plusz díjba kerül az ügyfeleknek, mégis a gyújtött hitelek több, mint 90 százalékánál nem bankszámláról rendezik a tartozást.

A futamidő hossza viszont nőni fog, az eddig 30, 40 illetve 60 hetes kölcsönök 35, 45, 66 hetesek lesznek. A változás miatt a jelenlegi THM-ek csökkennek, a visszafizetett összeg is csökken. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb konstrukció esetén csökken a heti törlesztőrészlet, ami az ügyfeleknek kedvezhet. A 100 ezer forintos 60 hétre nyújtott Provident-kölcsön thm-je eddig 64,54% volt, az ügyfélnek pedig hetente 2200 forintot kellett banki átutalással törlesztenie, vagy pedig 3300 forintot, ha az otthoni szolgáltatást is igénybe vették. Az új törvényi előírásnak megfelelően most ez a hitelkonstrukció az alábbi paraméterekkel rendelkezik: 66 hét alatt kell törleszteni a felvett összeget, a THM 44,22% és a heti törlesztő részlet banki átutalással 1900 forint, otthon nyújtott szolgáltatással pedig 3100. 

 

A fenti táblázatból is látszik, hogy a törlesztőrészlet csökkenni fog a jövő héttől. A teljes visszafizetett összeg viszont nő majd az Otthon szolgáltatás díjával együtt. Tóth Andrea elmondta, hogy nem számítanak jelentős bevételkiesésre a következő időszakra. A pénzintézet jelenleg a beérkező hitelkérelmek 60 százalékát utasítja vissza a felelős hitelezés elvei mentén. Ebben sem számítanak lényeges változásra. A késedelmes visszafizetések aránya továbbra is a bankoknál is megszokott 10-20 százalékos szinten marad.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyszer már csökkentek a THM-ek

A Provident 2010-ben már csökkentette kölcsönei díjait. Akkor a több száz százalékos THM-eket kellett a törvényi elvárások miatt módosítani. Ezt úgy oldotta meg akkor a pénzintézet, hogy 2010. június 11-től kizárólag a kamatból és az adminisztrációs díjból áll a THM-et befolyásoló költségek sora. Akkor az árazáskor alkalmazott módosítás lényege volt, hogy az úgynevezett "Otthon nyújtott szolgáltatást"- nem tette kötelezővé a hitel folyósításához, épp ezért nem is szükséges beleszámolni a díjkalkulációba annak költségét. Jelenleg az ügyfelek több, mint 90 százaléka kéri a díjkülönbség ellenére az "Otthon nyújtott szolgáltatást". Kérdésünkre Tóth Andrea elmondta, hogy a THM-ben nem számolt díjak mértéke nem fog az inflációnál nagyobb mértékben változni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?