11 °C Budapest

Új feltételekkel házal a Provident: itt vannak a részletek

Pénzcentrum
2012. március 28. 11:32

44 százalék körüli lesz a Providentnél a THM a hiteldíjakat maximáló törvény életbelépése után. Azért nem 31 százalék, mert a társaság ezentúl nem személyi kölcsönt folyósít, hanem kötött hitelcélú a "mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújt" hitelt, melyekkel szemben megengedőbb a szabályozás.

A teljes hiteldíj mutatóját korlátozó törvény értelmében április nem nyújtható hitel az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékén felül, ami jelenleg 31 százalékos felső korlátot jelentene a hitelezőknek is. Az elfogadott törvény egy másik pontja viszont kivételt tesz a hitelkártyák és a cikk elején már említett mindennapi élethez nyújtott kölcsönök esetén, ahol maximális felszámolható díj 15 százalékponttal magasabb, jelenleg 46 százalék. Ehhez csak egy plusz oldalt kell tartalmaznia a hitelszerződésnek, ahol az ügyfelek vállalják, hogy hasonló célra használják fel a kapott összeget. A törvény azt már nem írja elő, hogy ezt a társaságnak ellenőriznie is kell. A Provident által nyújtott kis összegek esetén viszont életszerű, hogy ilyen célra költik el a teljes kölcsönt - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője.

2011. évi CXLVIII. törvény 3. § szövege:
Hitelkártya-szerződéshez vagy fizetési számlához kapcsolódó, vagy a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek (ide nem értve a gépjárművet) megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kölcsönre, valamint a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozó teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.


A törvény megszavazása utáni elemzésünkben két lehetőséget írtunk le, ezekkel esetlegesen a Provident is csökkentheti díjait. Az egyik a futamidő hosszának növelése, vagy a törlesztési gyakoriság csökkentése. Ez utóbbit semmiképp sem akarta meglépni a pénzintézet. Az alapvető modellhez mindvégig ragaszkodtak és most sem akarják azt megváltoztatni. A gyorskölcsöneik lényege épp az, hogy hetente, kis összegben törleszthetik az adósok. Az esetek túlnyomó részében, az ügyfelek választása alapján, személyesen keresik fel az ügyfeleket, akik így bankszámla nélkül is rendezhetik tartozásukat. Ez utóbbi szolgáltatás plusz díjba kerül az ügyfeleknek, mégis a gyújtött hitelek több, mint 90 százalékánál nem bankszámláról rendezik a tartozást.

A futamidő hossza viszont nőni fog, az eddig 30, 40 illetve 60 hetes kölcsönök 35, 45, 66 hetesek lesznek. A változás miatt a jelenlegi THM-ek csökkennek, a visszafizetett összeg is csökken. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb konstrukció esetén csökken a heti törlesztőrészlet, ami az ügyfeleknek kedvezhet. A 100 ezer forintos 60 hétre nyújtott Provident-kölcsön thm-je eddig 64,54% volt, az ügyfélnek pedig hetente 2200 forintot kellett banki átutalással törlesztenie, vagy pedig 3300 forintot, ha az otthoni szolgáltatást is igénybe vették. Az új törvényi előírásnak megfelelően most ez a hitelkonstrukció az alábbi paraméterekkel rendelkezik: 66 hét alatt kell törleszteni a felvett összeget, a THM 44,22% és a heti törlesztő részlet banki átutalással 1900 forint, otthon nyújtott szolgáltatással pedig 3100. 

 

A fenti táblázatból is látszik, hogy a törlesztőrészlet csökkenni fog a jövő héttől. A teljes visszafizetett összeg viszont nő majd az Otthon szolgáltatás díjával együtt. Tóth Andrea elmondta, hogy nem számítanak jelentős bevételkiesésre a következő időszakra. A pénzintézet jelenleg a beérkező hitelkérelmek 60 százalékát utasítja vissza a felelős hitelezés elvei mentén. Ebben sem számítanak lényeges változásra. A késedelmes visszafizetések aránya továbbra is a bankoknál is megszokott 10-20 százalékos szinten marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszer már csökkentek a THM-ek

A Provident 2010-ben már csökkentette kölcsönei díjait. Akkor a több száz százalékos THM-eket kellett a törvényi elvárások miatt módosítani. Ezt úgy oldotta meg akkor a pénzintézet, hogy 2010. június 11-től kizárólag a kamatból és az adminisztrációs díjból áll a THM-et befolyásoló költségek sora. Akkor az árazáskor alkalmazott módosítás lényege volt, hogy az úgynevezett "Otthon nyújtott szolgáltatást"- nem tette kötelezővé a hitel folyósításához, épp ezért nem is szükséges beleszámolni a díjkalkulációba annak költségét. Jelenleg az ügyfelek több, mint 90 százaléka kéri a díjkülönbség ellenére az "Otthon nyújtott szolgáltatást". Kérdésünkre Tóth Andrea elmondta, hogy a THM-ben nem számolt díjak mértéke nem fog az inflációnál nagyobb mértékben változni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 27. 20:56
A Media1 információi szerint néhány héttel ezelőtt tulajdonost váltott a Propeller és a Nuus, most p...
Bankmonitor  |  2024. február 27. 11:55
A tavalyi év kifejezetten rosszul sikerült ingatlanpiaci és lakáshitelezési szempontból, köszönhetőe...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem