Újabb pofon a bankoknak: ez lehet a személyi kölcsönök veszte

Pénzcentrum
2011. szeptember 12. 15:27

Orbán Viktor mai napirend előtti felszólalásából kiderült, hogy nagymértékben vissza szeretné szorítani a kormány az uzsorakamatok terjedését. Javaslata szerint a hitelek THM-jét 30 százalékban maximalizálnák, amivel a bankok is nagy bajba kerülhetnek. Az uzsorások viszont csak ügyfelekhez juthatnak, sokan szorulhatnak ki ugyanis a banki hitelek piacáról.

A jelzálogfedezet nélküli hitelek nagy részének teljes hiteldíj mutatója (THM) jóval 30 százalék fölött van. Ide sorolható termékek többek között a személyi kölcsönök, áruhitelek, hitelkártyák, folyószámlahitelek.

A THM
A THM megmutatja a hitel teljes költségét, minden díj figyelembe vételével, a szerződésnek megfelelő törlesztés esetén, mégpedig évesített formában.

A 30 százalékos korlát nehéz helyzetbe hozhatja a bankokat, hiszen a legtöbb fedezetlen hitel THM-je jóval 30 százalék fölött van. A magas értékeket többek között a hazai kamatkörnyezet, a piaci verseny alacsony mértéke és a magas kockázat is indokolja banki oldalról. Ezeknek a hatásoknak egy felső gátja lehet az a 30 százalék, melyet most kíván bevezetni a kormány.

Az alábbi táblázatban az aktuális személyi kölcsön ajánlatokat láthatjuk bankonként. Jól látszik, hogy a legolcsóbb fedezetlen hitel is közel 30 százalék közeli, vagy a fölötti THM-ekkel vehető fel a legtöbb magyar banknál.


Több lehetőség is nyitott a bankok előtt. Az egyik, hogy kiszállnak azon hitelek piacáról, melyek kockázatossága 30 százalék fölötti THM-eket indokolnak. A másik út a termékfejlesztés, számítási módok megváltoztatása, amellyel mesterségesen csökkenthető a hitelek költsége. Az évekkel ezelőtt hasonló helyzetben lévő Provident is ezt a lépést tette meg azzal, hogy bizonyos költségeket kivett a számítás menetéből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány másik javaslata, a pozitív adóslista kötelező bevezetése viszont nagy harcot indíthat a jól fizető ügyfelek megszerzéséért. Egy ilyen lista lehetővé tenné a jól és pontosan fizető ügyfelek pozitívabb elbírálását és ez által hitelük költségeinek csökkentését. Más ügyfelek viszont kiszorulhatnak a banki hitelezés piacáról.

Pénzcentrum vélemény
Emberek hitelpiacról való kiszorítása nem segíti az uzsorások elleni harcot. Azoknak a száma nőhet, akik nem kapnak hitelt a bankjuktól és uzsorásokhoz kényszerülnek. Épp ezért nem alkalmas egy a THM-eket maximalizáló eszköz az utcákon, nyomornegyedekben tevékenykedő óriási kamatokkal kölcsönöket kínálók megfékezésére. Erre más jogi lépések sokkal alkalmasabbak lehetnek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24