Újabb pofon a bankoknak: ez lehet a személyi kölcsönök veszte

Pénzcentrum
2011. szeptember 12. 15:27

Orbán Viktor mai napirend előtti felszólalásából kiderült, hogy nagymértékben vissza szeretné szorítani a kormány az uzsorakamatok terjedését. Javaslata szerint a hitelek THM-jét 30 százalékban maximalizálnák, amivel a bankok is nagy bajba kerülhetnek. Az uzsorások viszont csak ügyfelekhez juthatnak, sokan szorulhatnak ki ugyanis a banki hitelek piacáról.

A jelzálogfedezet nélküli hitelek nagy részének teljes hiteldíj mutatója (THM) jóval 30 százalék fölött van. Ide sorolható termékek többek között a személyi kölcsönök, áruhitelek, hitelkártyák, folyószámlahitelek.

A THM
A THM megmutatja a hitel teljes költségét, minden díj figyelembe vételével, a szerződésnek megfelelő törlesztés esetén, mégpedig évesített formában.

A 30 százalékos korlát nehéz helyzetbe hozhatja a bankokat, hiszen a legtöbb fedezetlen hitel THM-je jóval 30 százalék fölött van. A magas értékeket többek között a hazai kamatkörnyezet, a piaci verseny alacsony mértéke és a magas kockázat is indokolja banki oldalról. Ezeknek a hatásoknak egy felső gátja lehet az a 30 százalék, melyet most kíván bevezetni a kormány.

Az alábbi táblázatban az aktuális személyi kölcsön ajánlatokat láthatjuk bankonként. Jól látszik, hogy a legolcsóbb fedezetlen hitel is közel 30 százalék közeli, vagy a fölötti THM-ekkel vehető fel a legtöbb magyar banknál.


Több lehetőség is nyitott a bankok előtt. Az egyik, hogy kiszállnak azon hitelek piacáról, melyek kockázatossága 30 százalék fölötti THM-eket indokolnak. A másik út a termékfejlesztés, számítási módok megváltoztatása, amellyel mesterségesen csökkenthető a hitelek költsége. Az évekkel ezelőtt hasonló helyzetben lévő Provident is ezt a lépést tette meg azzal, hogy bizonyos költségeket kivett a számítás menetéből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány másik javaslata, a pozitív adóslista kötelező bevezetése viszont nagy harcot indíthat a jól fizető ügyfelek megszerzéséért. Egy ilyen lista lehetővé tenné a jól és pontosan fizető ügyfelek pozitívabb elbírálását és ez által hitelük költségeinek csökkentését. Más ügyfelek viszont kiszorulhatnak a banki hitelezés piacáról.

Pénzcentrum vélemény
Emberek hitelpiacról való kiszorítása nem segíti az uzsorások elleni harcot. Azoknak a száma nőhet, akik nem kapnak hitelt a bankjuktól és uzsorásokhoz kényszerülnek. Épp ezért nem alkalmas egy a THM-eket maximalizáló eszköz az utcákon, nyomornegyedekben tevékenykedő óriási kamatokkal kölcsönöket kínálók megfékezésére. Erre más jogi lépések sokkal alkalmasabbak lehetnek.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?