23 °C Budapest

Mi lesz a Providenttel? Akiknek betehet a 30%-os THM

Pénzcentrum
2011. november 8. 15:40

Meg fog felelni az új THM-mel kapcsolatos törvényi feltételeknek a Provident. Termékfejlesztésre van szükség, de az alapmodellen nem terveznek változtatást, marad a kezes és fedezet nélküli gyorskölcsönök koncepciója - mondta el lapunknak Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője.

A parlament által tegnap elfogadott THM plafonnal kapcsolatos törvény értelmében a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékos kamatfelár felett nem nyújthat pénzintézet kölcsönt, hitelkártya és áruhitel kivételével. Mivel a Provident személyi kölcsönt nyújt, a hitelintézetre várhatóan a 30 százalékos plafon lesz érvényes. A 30, 40 illetve 60 hetes futamidőre nyújtott kölcsönök jelenlegi THM értéke ennek több mint duplája, a legalacsonyabb is 62,74 százalék.

Egyszer már csökkentek a THM-ek

A Provident egyszer már csökkentette hasonló arányban a kölcsönei THM-jét. 2010. június 11-től kizárólag a kamatból és az adminisztrációs díjból áll a THM-et befolyásoló költségek sora. Akkor az árazáskor alkalmazott módosítás lényege az volt, hogy az úgynevezett "Otthoni szolgáltatást"-t nem tette kötelezővé a hitel folyósításához, épp ezért nem is szükséges beleszámolni a díjkalkulációba annak költségét. Otthon szolgáltatás igénybevétele nélkül egy bankszámlára érkezik a kölcsön összege. Így a meghatározó THM, minden folyószámlával rendelkezők ügyfél esetén az összes költséget jelenti. Amennyiben "Otthoni szolgáltatás" -t is igényel valaki, mivel az nem tartozik az alapszolgáltatáshoz, annak díjai külön szerződésben kerülnek meghatározásra.

Mit takarhat a termékfejlesztés? Ehhez nyúlhat hozzá a Provident

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hasonló lehetőség már nem áll rendelkezésre, vagy csak a hosszabb futamidőre nyújtott nagyobb összegű kölcsönök maradhatnak a kínálatában, vagy jelentősen csökkenhetnek a törlesztőrészletek, ezzel a pénzintézet jövedelmezősége. További lehetőség lehet még a törlesztési gyakoriságok csökkentése, ugyanis ez is mérsékli a THM értékét.

Pénzcentrum vélemény
Amennyiben mindenféle termékmódosítás nélkül próbálna megfelelni a Provident az új törvénynek, akkor januártól közel felére, számításaink szerint a 30 hétre nyújtott 30 ezer forintos gyorskölcsön esetében 40 százalékkal csökkenhet a hitel törlesztőrészlete (magasabb összegű és hosszabb futamidejű kölcsönöket kevésbé érintheti a változás).

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?