12 °C Budapest

Pénzügyi Békéltető Tanács: 13 milliót nyertek az ügyfelek

Pénzcentrum
2011. október 16. 14:05

Ez év júliusában kezdte meg működését a Pénzügyi Békéltető Tanács (PBT), létrejötte előtt nem volt olyan szervezet melynek eszköze és lehetősége is lett volna a hatékony érdekképviselet megalkotására a pénzügyi intézményekkel szemben. A kamarák mellett működő békéltető tanácsok eszköz híján csak a jó szándékukról tudtak tanúbizonyságot tenni, a bankokkal szemben viszont ez vajmi kevés. Nézzük, mennyivel sikeresebb a PBT az első 100 nap tükrében!

Aki tehette, az nem tudta, aki tudta volna, az nem tehette
Július előtt a kamarák mellett működő békéltető tanácsok próbáltak rendet tenni az ügyfél és a hitelintézet között. Ha a jó szándék meg is volt, eszköz híján tehetetlenek voltak ezek a testületek. Minden pénzügyi intézménnyel szembeni szankció lehetősége a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél összpontosult, melynek érdekvédelmi képessége elhanyagolható volt. A szerződések jogszerűségének vizsgálata ugyanis ekkor nem volt feladata a PSZÁF-nak, nem is járhatott el ilyen ügyekben.

A pénzügyi fogyasztói jogvita
A fogyasztó és a pénzügyi szolgáltató között létrejött a pénzügyi szolgáltató által nyújtott szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy.

Ezt a kettősséget szüntették meg a PSZÁF-on belül működő PBT felállításával, végre egy szankcionálási eszközzel is felvértezett érdekvédelmi szervezet kopogtathatott a bankok ajtaján különböző vitás ügyekben eljárva.

Felállítása óta eltelt több mint száz nap alatt 579 kérelem érkezett a tanácshoz. Eddig összesen 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a PSZÁF, mert az adott pénzügyi szolgáltató megsértette a pénzügyi békéltetésből rá háruló kötelezettségét. Ezt a megelőző rendszer semmilyen formában nem tudta szankcionálni. Ez mindenképp óriási előrelépés, még ha aprópénznek is tűnik az a 18 millió.

Az alávetés: jó bankok vs. rossz bankok?
A PBT döntéseinek alkalmazásánál óriási jelentősége van az alávetés intézményének, mivel a döntés nem kötelező érvényű ezért csak azoknál a bankoknál lehetünk biztosak a vita pozitív lezárása utáni kártalanításunkban, ahol a bank aláveti magát a PBT döntésének. 

Vannak intézmények, melyek a legtöbb esetben alávetik magukat - még az ügy indításakor - a végleges döntésnek, de általános nyilatkozatot nem tesznek. És van néhány feketebárány, akik kivárnak vagy egyáltalán nem működnek együtt.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Minden esetben aláveti magát a PBT döntésének a a takarékszövetkezetek negyede
a) a bankok közül kiemelendő az Erste-csoport, UniCredit-csoport, FHB-csoport, MagNet, Pannon Bank, KDB Bank, DRB Bank
b) biztosítók (Magyar Posta Biztosító, Allianz, ING, Astra, QBE Insurance, UNION)
c) befektetési vállalkozások (Concorde)
d) pénzügyi vállalkozások (Provident)
e) pénztárak (Dimenzió, ING)
Egyedi ügyekben alávetést gyakran tevő pénzügyi szolgáltatók
a) bankok: Budapest Bank, Raiffeisen
b) biztosítók: Groupama-Garancia, Generali-Providenica

Kiváró állásponton lévők: MKB, OTP, K&H
Nem együttműködő: CIB (bár ez a magatartás oldódni látszik)


Az eddig beérkező ügyekből összesen 118 zártak le, melyek 63 százalékában a fogyasztónak adtak igazat a pénzügyi szolgáltatóval szemben. Ezekben az ügyekben megítélt teljes kártérítési összeg 13,2 millió forint volt.

A PBT legfontosabb tulajdonsága az ingyenesség, fennállása óta így költségek nélkül indulhat hatékony érdekegyeztetés az ügyfelek és a pénzügyi intézmények között. A szép számban tett teljes alávetési nyilatkozatokból jól látszik: a bankok fontosnak tartják, hogy az ügyfelek biztonságban érezzék magukat. Ha nem is ez alapján kell biztosítót, bankot vagy más pénzügyi szervezetet választanunk, de érdemes mérlegelni, hogy esetleges vita esetén melyik intézménnyel tudunk biztosan egyenlő félként tárgyalni, amire most szinte csak a PBT ad lehetőséget.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem