27 °C Budapest

Provident-közeli THM-ek a hitelkártyapiacon: 60 ezres nettóra is adják

2011. március 24. 10:02

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi statisztikái szerint a válság kirobbanása óta közel 20%-kal csökkent a hitelkártyák száma Magyarországon. Ennek hátterében leginkább a kereslet csökkenése, valamint a lakosság rossz gazdasági helyzete áll. A kártyatársaságok közötti erőviszonyok viszont nem módosultak érdemben, bár a THM-ek között jelentős eltérések vannak - írja a Világgazdaság.

Az első hitelkártyát még 1998-ban bocsátotta ki a Citibank. 2004-ben alig több mint félmillió hitelkártya volt hazánkban, ám a plasztikok száma 2007-ben és 2008-ban már meghaladta az 1,7 millió darabot. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a jövedelmek csökkenése és a magas finanszírozási költségek következtében két év alatt közel 370 ezren adták le a hitelkártyájukat.

 


A romló törlesztési fegyelem és a fizetésképtelen ügyfelek számának emelkedése miatt nem mindenki önként és dalolva szabadult meg a plasztiktól. A válság következtében óvatosabbá vált pénzügyi szolgáltatók az ügyfelek egy részének csökkentették a hitelkeretét, míg másoktól megvonták azt. 2010 utolsó negyedévében összesen 50 ezer kártyát vontak be a bankok, ugyanakkor a legtöbb pénzintézetnél akár már havi 60 ezer forintos jövedelem mellett is lehetőség nyílik a hitelkártya igénylésre.

Időzített bomba a pénztárcádban: többmillió magyar bankkártya a svindlerek célkeresztjében

A PSZÁF adatai szerint 300 ezer forintos hitelkeretnél, alapkonstrukciónál az FHB lakossági hitelkártyája a legkedvezőbb 37,50%-ot teljes hiteldíj mutatóval. Őket követi az OTP Bank 38,97%-kal alatti és a Raiffeisen Bank Oxigén hitelkártyája 40,40%-kal.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A sort a Budapest Bank Standard hitelkártyája zárja 59,20%-os THM-mel, ami nem sokkal kedvezőbb, mint a heti törlesztésű Provident kölcsön banki átutalásos módozatához tartozó mutató (THM: 64,54%).

Korábban: Jelentett a Provident! Mennyit kell most százezer forintra visszafizetni?

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?