12 °C Budapest

Provident-közeli THM-ek a hitelkártyapiacon: 60 ezres nettóra is adják

2011. március 24. 10:02

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi statisztikái szerint a válság kirobbanása óta közel 20%-kal csökkent a hitelkártyák száma Magyarországon. Ennek hátterében leginkább a kereslet csökkenése, valamint a lakosság rossz gazdasági helyzete áll. A kártyatársaságok közötti erőviszonyok viszont nem módosultak érdemben, bár a THM-ek között jelentős eltérések vannak - írja a Világgazdaság.

Az első hitelkártyát még 1998-ban bocsátotta ki a Citibank. 2004-ben alig több mint félmillió hitelkártya volt hazánkban, ám a plasztikok száma 2007-ben és 2008-ban már meghaladta az 1,7 millió darabot. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a jövedelmek csökkenése és a magas finanszírozási költségek következtében két év alatt közel 370 ezren adták le a hitelkártyájukat.

 


A romló törlesztési fegyelem és a fizetésképtelen ügyfelek számának emelkedése miatt nem mindenki önként és dalolva szabadult meg a plasztiktól. A válság következtében óvatosabbá vált pénzügyi szolgáltatók az ügyfelek egy részének csökkentették a hitelkeretét, míg másoktól megvonták azt. 2010 utolsó negyedévében összesen 50 ezer kártyát vontak be a bankok, ugyanakkor a legtöbb pénzintézetnél akár már havi 60 ezer forintos jövedelem mellett is lehetőség nyílik a hitelkártya igénylésre.

Időzített bomba a pénztárcádban: többmillió magyar bankkártya a svindlerek célkeresztjében

A PSZÁF adatai szerint 300 ezer forintos hitelkeretnél, alapkonstrukciónál az FHB lakossági hitelkártyája a legkedvezőbb 37,50%-ot teljes hiteldíj mutatóval. Őket követi az OTP Bank 38,97%-kal alatti és a Raiffeisen Bank Oxigén hitelkártyája 40,40%-kal.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A sort a Budapest Bank Standard hitelkártyája zárja 59,20%-os THM-mel, ami nem sokkal kedvezőbb, mint a heti törlesztésű Provident kölcsön banki átutalásos módozatához tartozó mutató (THM: 64,54%).

Korábban: Jelentett a Provident! Mennyit kell most százezer forintra visszafizetni?

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?