Ezt tudtuk meg a bankokról: egy generációnak lett örök tanulság

Pénzcentrum
2012. február 27. 05:32

"Nem tudtam kitörni a rabszolgaságból. Örök tanulság ez az egész generációnknak: soha ne bízz meg a bankokban! A gyerekemet is erre fogom tanítani: a bank ellenség." - írja olvasónk levelében. Még ha ennél jóval bonyolultabb is a helyzet, jól leírja azt a helyzetet, amit a végtörlesztés körüli káosz szült meg több olvasónk számára. Sokan önhibájukon kívül, vagy csak egy kisebb figyelmetlenség miatt maradtak le a fix árfolyamon való végtörlesztésről. Van, akinek kiváltó forinthitel nem jutott, másokat még egy fogyasztói csoport is átvert. Az olvasóink által küldött levelek között szinte mindenre volt példa. Bár csupán az emberek 8 százaléka vallotta azt, hogy bankja hibájából nem tudott végtörleszteni.

Nagy számban érkeztek levelek a szerkesztőségünkbe a végtörlesztéssel kapcsolatban. A legtipikusabb eseteket szedtük össze, melyek visszaadhatják a felmerült problémák sokszínűségét. Sok esetben fordultak a Pénzügyi Békéltető Tanácshoz is jogorvoslatért a levelek írói közül, ezeknek az ügyeknek az alakulásáról is folyamatosan beszámolunk majd.

"Mert mi az, ha nem lakóingatlan, melyben emberek élik mindennapjaikat?"

Több olvasónál is felmerült a probléma, hogy valamiért az ingatlana nem lakóépületként volt bejegyezve a földhivatalnál. A nem lakóépületként bejegyzett ingatlanok esetén viszont nem volt jogosult olvasónk sem a végtörlesztésre. Erre is több példa volt, hasonló esetek a Békéltető Tanács elé is kerültek, telán valamilyen egyezség is születhet hasonló esetekben.

"A végtörlesztésről szóló törvény szövegére hivatkoztak miszerint az csak lakóingatlanra vonatkozik, Tehettek, a tulajdonosi lapon gazdasági épület szerepel." Azok járhattak így, akik az építéskor, bejegyzéskor nem megfelelő körültekintéssel jártak el, végtörlesztésről ők lemaradtak. További rossz hír, hogy hasonló esetben az árfolyamrögzítést sem lehet igénybe venni, hiszen az is csak lakóingatlan fedezet mellett nyújtott kölcsön esetén kérvényezhető.

Sokan próbálták eladni a lakásukat, hogy az így előteremtett pénzből végtörleszthessenek. Kicsit sem túlzás, hogy a december végi módosítások ellehetetlenítették az eladókat. Olyan vevőt nehéz volt találni, aki a teljes vételárat leteszi egy hónap alatt, január 30-ig az eladásból származó bevételnek is a devizahitel fedezeti számláján kellett lennie, hiszen az adásvételi szerződést nem fogadták el a bankok igazolásként.

"Velem is ezt történt: el akartam adni a lakást, hogy megszabaduljak az "uzsorástól". Lett is volna vevő, de mivel nem tudott csengetni január 30-áig, és az adásvételit természetesen nem fogadta el az uzsorás, buktam az egészet. Úgyhogy "hála" a menet közbeni, kizárólag a bankoknak kedvező változtatásnak, nem tudtam kitörni a rabszolgaságból. Örök tanulság ez az egész generációnknak: soha ne bízz meg a bankokban! A gyerekemet is erre fogom tanítani: a bank ellenség." Hasonló esetben nem csak a végtörlesztést bukhatta olvasónk, ügyvédi díj, hirdetés, elpazarolt idő, mind olvasónkat terheli.

A Pénzcentrum.hu egy hölgy olvasója ugyan nem tudta összeszedni a végtörlesztéshez szükséges pénzt, a tartozása mégis eltűnt, sőt több mint egymillió forint került még a tartozásán túl is a számlájára. A bank szerint ilyen eset szinte lehetetlen. Olvasónk azért izgul, nehogy hátrány érje azért, amiért nem fizeti törlesztőit. Egy titkos jóakarónak vagy egy téves utalásnak köszönheti szerencséjét? >>tovább>>


Könnyű volt kicsúszni az időből

Nem csak a január 30-as határidő, hanem a megadott maximális 60 nap is kevés lehetett, főleg, ha az ügyintéző csak hiteget. Egy másik levél dátumokat tartalmazott és egy levelezést az érintett bank egyik ügyintézőjével. A levelekből valóban az derül ki, szinte az utolsó pillanatig hitegették az olvasónkat, az ügyintéző is mintha tisztában sem lenne az idő múlásáról. Amikor késő volt, akkor meg már csak sajnálták.

Így múlt el a 60 nap:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végtörlesztési kérelmemnek beadása: 2011. október 13.
Teljes előtörlesztés dátuma: 2011. november 04.
Call Centernél telefonos érdeklődés: 2011. november, december
Írásban érdeklődés a jóváhagyásról: 2011. november 02.
Válasz a kérdésre: 2011. november 22.
Telefonos értesítés: 2011. december. második hete
Aláírás kérése: 2011.december 15.
Figyelmezetés, hogy lejár a 60 nap: 2012. január 09.
Közjegyző előtti aláírásra behívás: 2012. január 10.
Aláírás kitűzött időpontja: 2012. január 13.

"Pár napon belül hívom, hogy időpontot egyeztessünk a közjegyzőnél." - írta egyik utolsó levelében az ügyintéző. De az már végül meghiúsult, a kitűzött időpontban nem került pont az ügy végére. Akkor már újabb végtörlesztési kérelmet nem lehet benyújtani, itt sem volt végtörlesztés.

"Változtak a feltételek."

"Október közepén kaptam a saját bankomtól egy ajánlatot, melyben 8.700.000 Ft-ot adott volna a bank 20 évre, és ezt kellett volna kiegészítenem saját forrással. Gondoltam várok még..., mint sokan mások. December 16-án már csak 7.000.000 Ft-ról szól az ajánlat, 20 évre. (Kérdeztem hogy miért, rövid válasz: "Változtak a feltételek." December 17-én amikor alá akartam írni a végtörlesztési nyilatkozatot már csak 5.700.000 Ft-ot ajánlottak 30 évre! A két ünnep között megtörtént a hitelbírálat mely szerint 5.010.000 Ft-ra vagyok "jogosult" 30 évre. Végül a hitelszerződés aláírásakor, január 27-én a szerződésben 4.990.000 Ft szerepelt 30 évre, így sikerült a végtörlesztés. Ez mind ugyanannál a banknál volt, ugyanarra az ingatlanra vonatkozóan."

Egy másik esetben valószínűleg egy korábbi banki hiba miatt nem sikerült a végtörlesztés, olvasónk "véletlenül" került fel a BAR-listára, de a végtörlesztést ez is megakadályozta.

"NEM VOLT 90 napig tartó, minimálbért elérő tartozásunk, mindig bőven 90 nap előtt minimálbér alá törlesztettünk, bankunk mégis késedelmes fizetéseink miatt augusztus végén felrakott a KHR-re. Erről kaptunk értesítést, de naivan a hátralékainknak nem számoltunk utána, viszont november 24-én - egy hitel átütemezés eredményeként - levettek onnan. Mi ezzel a passzív BAR-listás pedigrével szaladgáltunk különböző bankokhoz végtörlesztő hitelt kérelmezve, természetesen már a kapuban elutasítottak. Végtörlesztenünk nem sikerült."

Fogyasztói csoportok tömegesen verték át a végtörlesztőket

"Sajnos én voltam a naiv balek, aki elhittem egy fogyasztási csoport ügyintézőjének többszöri ígéretét, hogy megkapom az összeget, ha megkötöm a szerződést és befizetem a nem kis összeget. Egy hónap után rájöttem, hogy átvertek,de amikor kértem vissza a befizetett összeget, levélben közölték, hogy majd 140 hónap múlva, mert a visszafizetés jelenleg csak a cég jóindulatán múlik és nem kötelező. Egy egyoldalú előnyöket a cég részére, részemre csak hátrányt adó szerződést írtam alá és nem tudom hogy lépjek ki belőle."

Az idézett levelek talán a legrosszabb példák voltak. Szavazásunkon az olvasóink 26 százalékának simán ment az ügyintézés. Bár lehet ők voltak azok, akik készpénzben le tudták tenni a megfelelő összeget. További 36 százalék csak kisebb nagyobb gonddal találkozott, míg csak a válaszadók 8 százaléka mondta azt, hogy a bankja hibájából nem tudott végtörleszteni. További 7 százaléknak viszont a hitelkiváltás nem sikerült, új forinthitelt már nem kaptak. Saját hibájából csupán az emberek 3 százaléka nem tudott végtörleszteni, legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum.hu szavazásán.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?