21 °C Budapest

Devizahiteles mentőcsomag: 400-500 milliárdot vállalnak át a bankok

Pénzcentrum
2011. december 7. 09:13

A bankok 400-500 milliárdos terhet vállalnának a következő évekre a devizahiteles probléma megoldása érdekében, ezt tartalmazza a kormánynak benyújtott átfogó javaslatcsomagjuk - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy tegnapi konferencián. A 7,5 millióig adómentes végtörlesztési támogatás lehetőségét továbbra is határozottan ellenzik.A LeitnerLeitner adótanácsadó vállalat és a budapesti osztrák nagykövetség kereskedelmi osztálya által szervezett konferencián a Reuters jelentése szerint Kovács Levente arról beszélt, hogy 400-500 milliárd forintos pótlólagos terhet vállalnak a bankok a kormánynak benyújtott csomagjukban a következő évekre, hogy megoldják a deviza jelzáloghitelek problémáit. Hozzátette: ez az a pont, ameddig még el tudnak menni, tovább azonban nem, hisz Európa legmagasabb pénzügyi különadóját fizetik a bankok, és ezen túl a jelenleg zajló végtörlesztés is sújtja őket.

A Kovács Levente által említett 400-500 milliárd forint 250 forintos jövőbeni frankárfolyam mellett megfelel annak a becslésnek, melyet a Portfolio.hu végzett a sajtóhírekben szereplő "kedvezményes árfolyamrögzítés" bankokra gyakorolt negatív hatásaival kapcsolatban, amennyiben a devizahitelesek döntő többsége él a lehetőséggel:

2011.11.30 06:45 Óriási összegek maradhatnak a devizahitelesek zsebében

A Bloomberg szerint Kovács Levente a bankok által vállalt terhet példamutatónak nevezte, és szerinte a szektort majdnem "kiüti" majd az a teher, amelyet visel. Kovács szerint a munkáltatók által munkavállalóiknak 7,5 millióig adómentesen nyújtható végtörlesztési támogatás lehetőségét el kell törölni. A főtitkár úgy vélte, ez a végtörlesztési program kiterjesztését jelenti, márpedig a program szakmailag és jogilag is hibás. A végtörlesztés bármilyen kiterjesztése Kovács szerint kárt okoz a magyar gazdaságnak és az ország megítélésének.

Az MTI jelentése szerint Kovács Levente elmondta: a magyarországi pénzintézetek az elmúlt éveken eredményük nagy részét visszatartották és visszaforgatták a gazdaságba. Az elmúlt években összesen 1386 milliárd forint tőkenövekedést eredményezett ez, ami a bankok 12-szeres tőkeáttételével számolva jelentős forrást jelentett a gazdaságnak.

Kovács Levente kérdésre válaszolva elmondta: az IMF-megállapodás során nem valószínű, hogy eltörölhető a banki különadó, de a bankok már korábban alkalmazkodtak az adónemhez. A devizahitelek végtörlesztésének kérdésében már más állásponton vannak a magyar pénzintézetek, mivel ezt a lépést szakmailag tartják elfogadhatatlannak; erről folytatnak majd tárgyalásokat, de a megállapodás vélhetően áthúzódik a jövő évre - tette hozzá.

Kinek mit hozna a Bankszövetség javaslata?

A már korábban (szeptember 30-ig) 90 napon túli késedelembe esettek számára

- forintosítanák devizahiteleiket, ha nem kérik az adósok ennek mellőzését
- a Magyar Nemzeti Bank a piacinál jóval alacsonyabb árfolyamon eurót juttatna a bankoknak, ennek segítségével elengednék az adósok realizált árfolyamveszteségének egy részét
- az átváltásból származó árfolyamveszteség további (nem tudni, mekkora) részét átvállalnák a bankok
- rájuk is kiterjesztenék a kormány által már korábban bejelentett kamattámogatási programot
- az újra késedelembe esők elveszítenék a fenti könnyítéseket
- akiknek nem áll helyre a fizetőképessége a fentiek hatására sem, azokon a Nemzeti Eszközkezelő segítene, ez utóbbi a tervezettnél több lakást vásárolna meg banki finanszírozással kiegészítette, összesen 20 milliárd forintnyi forrásból

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A többi devizahiteles számára

- két évvel meghosszabbítanák az árfolyamrögzítés eredetileg 36 hónap után (2014-ben) véget érő időtartamát
- a piaci és a rögzített árfolyam különbsége alapján a gyűjtőszámlán csak az ügyfelek tőketartozása halmozódna, az időközben esedékes kamattartozást fele-fele arányban a bankszektor és az állam átvállalná
- amennyiben a piaci árfolyam átütne egy bizonyos (nem tudni, mekkora) szintet, megemelnék a rögzített árfolyamot, egy szint felett pedig az állam is beszállna a terhek viselésébe
- lehetővé tennék számukra, hogy egy összegben visszafizessék a gyűjtőszámla-tartozást

A bankok számára

- a bankok végtörlesztésből származó veszteségeinek egyharmadát levonnák az idei bankadóból, vagyis átvállalná az állam
- nem hosszabbítaná meg a kormány a kedvezményes végtörlesztés időtartamát, és nem tenne olyan lépést, mely növelné a végtörlesztéssel okozott károkat
- lehetővé tenné a kormány az ügyfelek végtörlesztési kérelmeinek elutasítását, ha probléma adódik a kiváltó hitellel vagy nem igazolja az ügyfél időben, hogy elegendő forrás áll a rendelkezésére

Forrás: hvg.hu, index.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?