12 °C Budapest

Egyre több hitel megy ki végtörlesztésre: 54 ezren szabadultak meg a tartozásuktól

Pénzcentrum
2011. december 6. 11:16

Nem csökkent igazán novemberben sem a devizahitelesek végtörlesztési kedve - mutatják a PSZÁF friss statisztikái. Az októberi 29 ezer után novemberben 25 ezer devizahiteles végtörlesztett, ezzel az előző havi 44 milliárd után további 46 milliárd forintos veszteséget okoztak a bankoknak. A végtörlesztők aránya eddig közel 6%, ennek közel 93%-a megtakarításból szabadult meg devizahitelétől. Nő azonban a forinthitelt igénybe vevők aránya, arányuk az októberi 2% után 13% volt novemberben. A folyósított összeg így elérte a 18 milliárd forintot, melynek 24%-át adták a takarékszövetkezetek. Ha február végéig az eddiginek megfelelő ütemben végtörlesztenek a devizahitelesek, a bankok teljes végtörlesztési vesztesége 200 milliárd forint fölött lehet, a devizahitelek állománya pedig közel hatodával, 850 milliárd forinttal csökkenhet.

Aktuális árfolyamon 338,9 milliárd, kedvezményes végtörlesztési (180-as CHF, 250-es EUR, 2-es JPY) árfolyamon pedig 248,4 milliárd forintnyi deviza alapú jelzáloghitelt végtörlesztettek eddig a devizaadósok, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi intézményeknek eddig 90,6 milliárd forint veszteségük származott a végtörlesztésből, devizahitel-állományuk pedig közel 6%-kal csökkent.


A PSZÁF statisztikáiból az is kiderül, hogy november 30-áig 54 563 darab kölcsönt végtörlesztettek a devizaadósok, ami a közel kilencszáz ezer deviza alapú jelzáloghitelnek szintén közel 6%-a. A bankok elmondása szerint ennek döntő része az ügyfelek megtakarításaiból történt, ezt támasztja alá a PSZÁF adata is, miszerint november végéig 3809 darab hitelt folyósítottak kedvezményes végtörlesztésre. Ez alapján még így is az eddig végtörlesztett devizahitelek kevesebb mint 7%-ához vettek igénybe az ügyfelek új forinthitelt. Ennek három oka lehet: 1. első körben a jobb módú, illetve kisebb tartozással és elegendő megtakarítással rendelkező ügyfelek végtörlesztenek, 2. magasak a végtörlesztést szolgáló forinthitelek kamatai, így az ügyfelek egy része még gondolkozik, illetve nem hitelképes, 3. az októberben és novemberben benyújtott hiteligények jelentős része esetében később történhet meg a folyósítás és így a végtörlesztés is.

Ami az október végéig végtörlesztett hitelek devizanem szerinti megoszlását illeti, darabszám alapján 97,3%-uk frankhitel, 1,6%-uk jenhitel, 1,2%-uk euróhitel, ami nagyjából megegyezik az október végi adatokkal. Ennek fő oka lehet, hogy a frankhitelek eleve mintegy 90%-át adják a teljes devizahitel-állománynak, a jenhitelek aránya pedig 1-2%, másrészt pedig az, hogy a végtörlesztéssel az euróhitelesek legfeljebb 15%-a élhet csak, hisz döntő többségük 250 forintos euróárfolyam felett vette fel hitelét.

Az 54 563 végtörlesztésből 51 805 részvénytársasági hitelintézeteknél történt, 513 szövetkezeti hitelintézeté, 1608 hitelintézeti fióktelepé, 637 pedig pénzügyi vállalkozásé volt. Az egyes pénzügyi intézménytípusok elméleti leírási vesztesége így rendre 84,177 milliárd, 837 millió, 3,892 milliárd illetve 1,684 milliárd forint volt eddig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezményes végtörlesztésre felvett 3809 hitel közül 2897-et részvénytársasági hitelintézet, 872-t szövetkezeti hitelintézet, 36-ot pedig hitelintézeti fióktelep folyósított, pénzügyi vállalkozásnál mindössze 4 ilyen volt. A teljes folyósított összeg 18,298 milliárd forint volt, ebből 11,147 milliárdot eredetileg is saját adósuknak folyósítottak, vagyis a devizahiteleseknek eddig csak közel 40%-a vándorolt el.


  
A fenti adatokból azok a korábbi feltételezések látszanak igazolódni, miszerint a devizaadósok mindössze néhány százaléka végtörlesztheti hitelét új hitel felvétele nélkül, vagyis elsősorban saját megtakarításból (jelenleg közel 6%-on állunk). A többieknek azonban hitelt kellene ehhez felvenniük. Hogy ők hányan lesznek, és mekkora hiteligény kielégítésére lesz képes a bankszektor, az továbbra is a következő csaknem három hónap egyik legizgalmasabb kérdése. A végtörlesztők "beérkezése" a novemberi adatok alapján közel egyenletes (enyhén csökken), nő ugyanis a hitelből végtörlesztők aránya: az októberi 1,6% után novemberben már 13,2% volt (eddig összesen 7%). A következő hónapokban tovább nőhet ez az arány (és csökkenhet a megtakarításból végtörlesztőké), ez esetben a bankszektor hitelkínálatától függ, mekkora veszteség éri a már elkönyvelt 90,5 milliárd forinton túl. Nyilvánvalóan ez az összeg alapjaiban határozhatja majd meg a bankok jövőbeni tőkeellátottságát és hitelezési aktivitását is, amint azonban az MNB is rámutatott, 20%-os végtörlesztési arány mellett még nem kerül veszélybe a magyar bankszektor tőkemegfelelése.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem