21 °C Budapest

Egyre több hitel megy ki végtörlesztésre: 54 ezren szabadultak meg a tartozásuktól

Pénzcentrum
2011. december 6. 11:16

Nem csökkent igazán novemberben sem a devizahitelesek végtörlesztési kedve - mutatják a PSZÁF friss statisztikái. Az októberi 29 ezer után novemberben 25 ezer devizahiteles végtörlesztett, ezzel az előző havi 44 milliárd után további 46 milliárd forintos veszteséget okoztak a bankoknak. A végtörlesztők aránya eddig közel 6%, ennek közel 93%-a megtakarításból szabadult meg devizahitelétől. Nő azonban a forinthitelt igénybe vevők aránya, arányuk az októberi 2% után 13% volt novemberben. A folyósított összeg így elérte a 18 milliárd forintot, melynek 24%-át adták a takarékszövetkezetek. Ha február végéig az eddiginek megfelelő ütemben végtörlesztenek a devizahitelesek, a bankok teljes végtörlesztési vesztesége 200 milliárd forint fölött lehet, a devizahitelek állománya pedig közel hatodával, 850 milliárd forinttal csökkenhet.

Aktuális árfolyamon 338,9 milliárd, kedvezményes végtörlesztési (180-as CHF, 250-es EUR, 2-es JPY) árfolyamon pedig 248,4 milliárd forintnyi deviza alapú jelzáloghitelt végtörlesztettek eddig a devizaadósok, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi intézményeknek eddig 90,6 milliárd forint veszteségük származott a végtörlesztésből, devizahitel-állományuk pedig közel 6%-kal csökkent.


A PSZÁF statisztikáiból az is kiderül, hogy november 30-áig 54 563 darab kölcsönt végtörlesztettek a devizaadósok, ami a közel kilencszáz ezer deviza alapú jelzáloghitelnek szintén közel 6%-a. A bankok elmondása szerint ennek döntő része az ügyfelek megtakarításaiból történt, ezt támasztja alá a PSZÁF adata is, miszerint november végéig 3809 darab hitelt folyósítottak kedvezményes végtörlesztésre. Ez alapján még így is az eddig végtörlesztett devizahitelek kevesebb mint 7%-ához vettek igénybe az ügyfelek új forinthitelt. Ennek három oka lehet: 1. első körben a jobb módú, illetve kisebb tartozással és elegendő megtakarítással rendelkező ügyfelek végtörlesztenek, 2. magasak a végtörlesztést szolgáló forinthitelek kamatai, így az ügyfelek egy része még gondolkozik, illetve nem hitelképes, 3. az októberben és novemberben benyújtott hiteligények jelentős része esetében később történhet meg a folyósítás és így a végtörlesztés is.

Ami az október végéig végtörlesztett hitelek devizanem szerinti megoszlását illeti, darabszám alapján 97,3%-uk frankhitel, 1,6%-uk jenhitel, 1,2%-uk euróhitel, ami nagyjából megegyezik az október végi adatokkal. Ennek fő oka lehet, hogy a frankhitelek eleve mintegy 90%-át adják a teljes devizahitel-állománynak, a jenhitelek aránya pedig 1-2%, másrészt pedig az, hogy a végtörlesztéssel az euróhitelesek legfeljebb 15%-a élhet csak, hisz döntő többségük 250 forintos euróárfolyam felett vette fel hitelét.

Az 54 563 végtörlesztésből 51 805 részvénytársasági hitelintézeteknél történt, 513 szövetkezeti hitelintézeté, 1608 hitelintézeti fióktelepé, 637 pedig pénzügyi vállalkozásé volt. Az egyes pénzügyi intézménytípusok elméleti leírási vesztesége így rendre 84,177 milliárd, 837 millió, 3,892 milliárd illetve 1,684 milliárd forint volt eddig.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezményes végtörlesztésre felvett 3809 hitel közül 2897-et részvénytársasági hitelintézet, 872-t szövetkezeti hitelintézet, 36-ot pedig hitelintézeti fióktelep folyósított, pénzügyi vállalkozásnál mindössze 4 ilyen volt. A teljes folyósított összeg 18,298 milliárd forint volt, ebből 11,147 milliárdot eredetileg is saját adósuknak folyósítottak, vagyis a devizahiteleseknek eddig csak közel 40%-a vándorolt el.


  
A fenti adatokból azok a korábbi feltételezések látszanak igazolódni, miszerint a devizaadósok mindössze néhány százaléka végtörlesztheti hitelét új hitel felvétele nélkül, vagyis elsősorban saját megtakarításból (jelenleg közel 6%-on állunk). A többieknek azonban hitelt kellene ehhez felvenniük. Hogy ők hányan lesznek, és mekkora hiteligény kielégítésére lesz képes a bankszektor, az továbbra is a következő csaknem három hónap egyik legizgalmasabb kérdése. A végtörlesztők "beérkezése" a novemberi adatok alapján közel egyenletes (enyhén csökken), nő ugyanis a hitelből végtörlesztők aránya: az októberi 1,6% után novemberben már 13,2% volt (eddig összesen 7%). A következő hónapokban tovább nőhet ez az arány (és csökkenhet a megtakarításból végtörlesztőké), ez esetben a bankszektor hitelkínálatától függ, mekkora veszteség éri a már elkönyvelt 90,5 milliárd forinton túl. Nyilvánvalóan ez az összeg alapjaiban határozhatja majd meg a bankok jövőbeni tőkeellátottságát és hitelezési aktivitását is, amint azonban az MNB is rámutatott, 20%-os végtörlesztési arány mellett még nem kerül veszélybe a magyar bankszektor tőkemegfelelése.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?