14 °C Budapest

Egyre több hitel megy ki végtörlesztésre: 54 ezren szabadultak meg a tartozásuktól

Pénzcentrum
2011. december 6. 11:16

Nem csökkent igazán novemberben sem a devizahitelesek végtörlesztési kedve - mutatják a PSZÁF friss statisztikái. Az októberi 29 ezer után novemberben 25 ezer devizahiteles végtörlesztett, ezzel az előző havi 44 milliárd után további 46 milliárd forintos veszteséget okoztak a bankoknak. A végtörlesztők aránya eddig közel 6%, ennek közel 93%-a megtakarításból szabadult meg devizahitelétől. Nő azonban a forinthitelt igénybe vevők aránya, arányuk az októberi 2% után 13% volt novemberben. A folyósított összeg így elérte a 18 milliárd forintot, melynek 24%-át adták a takarékszövetkezetek. Ha február végéig az eddiginek megfelelő ütemben végtörlesztenek a devizahitelesek, a bankok teljes végtörlesztési vesztesége 200 milliárd forint fölött lehet, a devizahitelek állománya pedig közel hatodával, 850 milliárd forinttal csökkenhet.

Aktuális árfolyamon 338,9 milliárd, kedvezményes végtörlesztési (180-as CHF, 250-es EUR, 2-es JPY) árfolyamon pedig 248,4 milliárd forintnyi deviza alapú jelzáloghitelt végtörlesztettek eddig a devizaadósok, ami azt jelenti, hogy a pénzügyi intézményeknek eddig 90,6 milliárd forint veszteségük származott a végtörlesztésből, devizahitel-állományuk pedig közel 6%-kal csökkent.


A PSZÁF statisztikáiból az is kiderül, hogy november 30-áig 54 563 darab kölcsönt végtörlesztettek a devizaadósok, ami a közel kilencszáz ezer deviza alapú jelzáloghitelnek szintén közel 6%-a. A bankok elmondása szerint ennek döntő része az ügyfelek megtakarításaiból történt, ezt támasztja alá a PSZÁF adata is, miszerint november végéig 3809 darab hitelt folyósítottak kedvezményes végtörlesztésre. Ez alapján még így is az eddig végtörlesztett devizahitelek kevesebb mint 7%-ához vettek igénybe az ügyfelek új forinthitelt. Ennek három oka lehet: 1. első körben a jobb módú, illetve kisebb tartozással és elegendő megtakarítással rendelkező ügyfelek végtörlesztenek, 2. magasak a végtörlesztést szolgáló forinthitelek kamatai, így az ügyfelek egy része még gondolkozik, illetve nem hitelképes, 3. az októberben és novemberben benyújtott hiteligények jelentős része esetében később történhet meg a folyósítás és így a végtörlesztés is.

Ami az október végéig végtörlesztett hitelek devizanem szerinti megoszlását illeti, darabszám alapján 97,3%-uk frankhitel, 1,6%-uk jenhitel, 1,2%-uk euróhitel, ami nagyjából megegyezik az október végi adatokkal. Ennek fő oka lehet, hogy a frankhitelek eleve mintegy 90%-át adják a teljes devizahitel-állománynak, a jenhitelek aránya pedig 1-2%, másrészt pedig az, hogy a végtörlesztéssel az euróhitelesek legfeljebb 15%-a élhet csak, hisz döntő többségük 250 forintos euróárfolyam felett vette fel hitelét.

Az 54 563 végtörlesztésből 51 805 részvénytársasági hitelintézeteknél történt, 513 szövetkezeti hitelintézeté, 1608 hitelintézeti fióktelepé, 637 pedig pénzügyi vállalkozásé volt. Az egyes pénzügyi intézménytípusok elméleti leírási vesztesége így rendre 84,177 milliárd, 837 millió, 3,892 milliárd illetve 1,684 milliárd forint volt eddig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezményes végtörlesztésre felvett 3809 hitel közül 2897-et részvénytársasági hitelintézet, 872-t szövetkezeti hitelintézet, 36-ot pedig hitelintézeti fióktelep folyósított, pénzügyi vállalkozásnál mindössze 4 ilyen volt. A teljes folyósított összeg 18,298 milliárd forint volt, ebből 11,147 milliárdot eredetileg is saját adósuknak folyósítottak, vagyis a devizahiteleseknek eddig csak közel 40%-a vándorolt el.


  
A fenti adatokból azok a korábbi feltételezések látszanak igazolódni, miszerint a devizaadósok mindössze néhány százaléka végtörlesztheti hitelét új hitel felvétele nélkül, vagyis elsősorban saját megtakarításból (jelenleg közel 6%-on állunk). A többieknek azonban hitelt kellene ehhez felvenniük. Hogy ők hányan lesznek, és mekkora hiteligény kielégítésére lesz képes a bankszektor, az továbbra is a következő csaknem három hónap egyik legizgalmasabb kérdése. A végtörlesztők "beérkezése" a novemberi adatok alapján közel egyenletes (enyhén csökken), nő ugyanis a hitelből végtörlesztők aránya: az októberi 1,6% után novemberben már 13,2% volt (eddig összesen 7%). A következő hónapokban tovább nőhet ez az arány (és csökkenhet a megtakarításból végtörlesztőké), ez esetben a bankszektor hitelkínálatától függ, mekkora veszteség éri a már elkönyvelt 90,5 milliárd forinton túl. Nyilvánvalóan ez az összeg alapjaiban határozhatja majd meg a bankok jövőbeni tőkeellátottságát és hitelezési aktivitását is, amint azonban az MNB is rámutatott, 20%-os végtörlesztési arány mellett még nem kerül veszélybe a magyar bankszektor tőkemegfelelése.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?