25 °C Budapest

Válságban az euró: most akkor beváltsuk vagy ne?

2011. december 7. 05:17

A gazdasági folyamatok láttán sokakban merülhet fel a kérdés, vajon érdemes-e euróban tartani a pénzünket. Bár az euróbetét vonzereje a kamatláb miatt egyre csökken, ennek ellenére bizonyos esetekben a deviza továbbra is sokat ér, főként, ha megfelelően kezeljük. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu, mint ahogy azt olvasóink már megszokhatták ismét összegyűjtötte a magyarországi pénzintézetek euróbetét konstrukcióit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak számukra megfelelő ajánlatot. Összehasonlító táblázatunkat a cikk végén találod.

A háztartások betétállománya már ötödik hónapja emelkedik, legutóbb 82,6 milliárd forinttal. Októberben a háztartások betétállománya 7620,9 milliárd forintról 7703,6 milliárdra nőtt. Mondhatjuk, hogy a végtörlesztések ellenére, hisz ez az előzetes jóslatok szerint csökkentené a lakosság betétállományát, annál is inkább, mert a betétek a likvidebb megtakarítások közé sorolhatók. Az éven belül lekötött betétek mutatták ezúttal is a legnagyobb, 40,6 milliárd forintos növekedést, de a látra szóló és folyószámlabetétek volumene is 29,2 milliárd forinttal nőtt.


Érdekes tendencia, hogy vélhetően a forint gyengülésének hatására továbbra is csökkenést mutat a devizabetétek állománya a forintbetétek javára. A statisztikák szerint a devizabetétek aránya a teljes állományon belül 14,9 százalékról 14,3 százalékra csökkent, igaz, a betétek "forintosítása" nem volt már olyan magas, mint szeptemberben. Akkor a devizabetétek állománya tranzakciós alapon három éve nem látott mértékben csökkent. Az összefüggés az euró árfolyama és a devizabetétek tranzakciói között egyértelmű: gyenge árfolyam mellett csökken a devizabetétek állománya (realizálják a betétesek az árfolyamnyereséget), erős árfolyam mellett pedig nő (a forint gyengülésére számítanak).


A forint szeptember elejétől november közepéig csaknem 15 százalékkal a 317-es szintig zuhant az euróval szemben részben az eurózóna adósságválsága miatt kedvezőtlen befektetői környezet, részben a magyar kormány hitelességet és pénzügyi stabilitást romboló lépései hatására - monta el a Pénzcentrum.hu-nak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. Eközben az állampapír aukciók "akadoztak", így a feszült pénzügyi környezetben kényszerült újra nyitni a kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé. Ez a 180 fokos fordulat, az 50 bázispontos magyar jegybanki kamatemelés és az egyébként javuló külpiaci hangulat összességében határozott forinterősödést okozott december elejére, az euróval szembeni jegyzések a 300-as szint körülig süllyedtek.


Továbbra is kérdéses azonban, hogy az eurózóna adósságválságára gyorsan (már az e heti uniós csúcstalálkozón) hathatós megoldást tudnak-e találni a nemzetközi döntéshozók, és az is kérdéses, hogy mikor és milyen formában tud megállapodásra jutni a magyar kormány az IMF-fel. Ezek a bizonytalanságok a következő hetek során újbóli forintgyengülést, további leminősítést és folytatódó magyar jegybanki kamatemelést is hozhatnak (a jelenlegi 6,5 százalékos alapkamat 7 százalék fölé is emelkedhet az év elején) - véli Weinhardt Attila. Mint elmondta, eközben a romló gazdasági helyzetben az eurózónában további kamatcsökkentés várható 1 százalékra, illetve néhány hónapos távon 1 százalék alá.

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Mindez azt jelenti, hogy az euróbetét vonzereje a kamatláb miatt egyre csökken (ezt támasztják alá a korábban vázolt statisztikák is), ugyanakkor aki korábban (erősebb forint mellett) váltotta pénze egy részét euróra, most egyre inkább örülhet a 300 körüli, illetve a feletti euróárfolyam láttán. Mivel a kormány és az IMF közötti megállapodás konkrét bejelentéséig, illetve az eurózóna adósságválságának átfogó rendezéséig továbbra is kialakulhatnak forintgyengülési hullámok, ezért egyelőre az euróban lévő megtakarításnak csak egy része kapcsán érdemes megfontolni az átváltást - tanácsolja az elemző. Véleménye szerint, aki forintalapú betéti megtakarításban gondolkodik, a következő hetek-hónapok során a jelenleginél is magasabb betéti kamat akciókkal l találkozhat, s így érdemes lehet kivárni. Aki esetleg aggódik a magyar bankok stabilitása miatt, azoknak nem szabad elfeledkezni többek között arról, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap bankonként és betétesenként 100 ezer euróig biztosítja az elhelyezett megtakarításokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A bankok kínálatában található különböző euró betét konstrukciók azt mutatják, hogy egyre több az akciós ajánlat. Legutóbbi euróbetét körképünkhöz képest akad bőven változás a kínálatban, s bár sok konstrukciónál a futamidő végén várható kamatláb nem változott, s akadnak melyek csökkentek is, általánosságban mégis inkább kamatemelés volt megfigyelhető - bár ez főként az év végi akcióknak, illetve annak köszönhető, hogy a végtörlesztés miatt egyre több forrást kényszerülnek bevonni a pénzintézetek. Természetesen - mint azt korábban is megszokhattuk - néhány új euró alapú befektetési formával is bővült egyes bankok portfoliója.

Természetesen az akciós kamat megszerzését a legtöbb esetben különböző feltételekhez kötik. Sok esetben csak friss betétekre jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet, valamint a bankszámlához tartozó kártyahasználatot is elvárják a biztonságos extra hozamért cserébe. Akadnak konstrukciók, melyeknél értékpapírokkal kell kombinálni lekötésünket, s vannak olyan konstrukciók is melyeknél egy rövid futamidejű és egy hosszú lejáratú betétet kell elhelyeznünk egyszerre az extra hozamért cserébe. Érdemes lehet még megjegyezni, hogy számos pénzintézetnél mindenképp érdemes kivárni a választott futamidő végét, ugyanis a lejárat előtt feltört lekötés esetén a pénzintézetek sok esetben a kamatot nem írják jóvá.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?