11 °C Budapest

Elengednék a devizahitelesek tartozását, csak így adhatod el lakásod jövőre - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2011. december 4. 17:39

A héten beléptünk decemberbe, közeleg a karácsony, a szilveszter, velük együtt pedig a vásárlási láz és az áremelések. Ezek mellett sok más érdekes témával is várta olvasóit a Pénzcentrum.hu - most szokásos vasárnapi válogatásunkat prezentáljuk, 2011. 48. hetében. A teljes cikk elolvasásához kattints a címekre!


Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség

A megújuló árfolyamrögzítésnél is jobb jöhet a nagyobb hátralékot felhalmozó devizaadósoknak. Kötelező forinthitelre váltás és adósság elengedés is szerepel a bankok által javasolt mentőcsomagban, ami leginkább a rossz adósoknak kedvez. Azoknak, akik így sem tudnák fizetni a tartozásukat, egy nagyobb (több állami pénzt kezelő) Eszközkezelőt javasolnak a hitelintézetek.

A kormány legújabb ajándéka a menedzsereknek
Új értelmezést kaphatnak az év végi prémiumok, bónuszok a jövő évi szja-törvénybe az utolsó előtti pillanatban becsempészett kedvezmény miatt. A kormány óriási engedményt tett a tőkeerős vállalatoknál foglalkoztatott dolgozók, de legfőképpen a menedzsment számára: 7,5 millió forint összegig adómentesen adhatnak a munkáltatók vissza nem térítendő támogatást a munkavállalóknak devizahiteleik végtörlesztéséhez.

Nem lesz olcsó forinthitel jövőre
A végtörlesztés szeptemberi bevezetése óta átlagosan 1 százalékponttal nőttek a lakáshitelek kamatai. Az elemzők többsége további 50 bázispontos (0,5 százalékpont) alapkamat-emelést vár a mai jegybanki döntéstől. Ennek a lépésnek a hatására tovább növekedhetnek a kölcsönök díjai, így most a forinthitelesek is nagyon rosszul járhatnak. De azok sem örülhetnek egy ilyen lépésnek, akik forinthitelből végtörlesztenének.

Tízmilliárdokat bukhat az állam a nyugdíj-átalakítás miatt
A luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul várhatóan még decemberben megközelítően 10-15 ezer, jelenleg még szolgálati nyugdíjas, akiknek január elsejétől megszűnik a nyugdíjas státuszuk, a járandóságukat pedig adóval sújtotta az Országgyűlés kormánypárti többsége. Meggyőződésük szerint a hétfőn elfogadott jogszabály több ponton is sérti a nemzetközi egyezményeket. Magyarországon nincs lehetőség jogorvoslatra.

Ezek a nyugdíjak tutira megszűnnek 2012-ben
Az Országgyűlés tegnapi döntése alapján megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Ugyanakkor az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.

Csak így adhatod el a lakásod jövőre
2012 januárjától valamennyi ingatlaneladáshoz kötelező lesz az energiatanúsítvány kiváltása. A tanúsítvány a hitelnyújtási folyamatra is hatással lesz, hiszen egy energia-felhasználás szempontjából jobb, így magasabb kategóriába kerülő lakás vagy ház a fedezeti érték meghatározása során is kedvezőbb értékelésre számíthat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen nyaralókat vesz a magyar milliárdos a Balatonnál
Amennyiben végigböngésszük a több ezer ajánlatot, kínálati ingatlanárak tekintetében találkozhatunk alfával és ómegával is egyaránt. A Pénzcentrum.hu most az egyik végletet vette górcső alá; íme az 5 legdrágább balatoni nyaraló.

Akciók és nyeremények az idei karácsony sztárjai
Az akciók, leértékelések karácsonya lehet a 2011-es - legalábbis kimondva- kimondatlanul erre számítanak az üzletláncok, piaci szereplők. A boltok hirdetéseiben központi szerepet kapnak az akciós termékek, a vásárlók negyede a leértékeléseket várja.

Mit eszünk valójában a kínai büfékben?
Megszokhattuk már, hogy a nagyobb ünnepek - karácsony, húsvét- közeledtével megszaporodnak a lefoglalt, gyanús élelmiszerekről szóló híradások. Az elmúlt hetekben több ilyen fogásról érkezett hír, úgy tűnik, a hatóságok célpontjában most a kínai büfék - és a mögöttük álló, gyakran szürke-vagy feketegazdaságba sorolható- beszállítói hálózatok állnak.

Drágábban telefonálunk jövőre: árat emelnek a mobilszolgáltatók

A karácsonyi telefonvásárlási csúcsszezont is befolyásolhatja, hogy árat emelnek jövőre a mobilszolgáltatók: drágábbak lesznek az előfizetések, de a percdíjak is emelkednek - a feltöltőkártyás csomagok esetében is. A mobilcégek az áfaemeléssel és az inflációval magyarázzák a lépést, a felhasználók ezekben a hetekben kapják meg az értesítést.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm