12 °C Budapest

Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség

Pénzcentrum
2011. november 29. 05:27

A megújuló árfolyamrögzítésnél is jobb jöhet a nagyobb hátralékot felhalmozó devizaadósoknak. Kötelező forinthitelre váltás és adósság elengedés is szerepel a bankok által javasolt mentőcsomagban, ami leginkább a rossz adósoknak kedvez. Azoknak, akik így sem tudnák fizetni a tartozásukat, egy nagyobb (több állami pénzt kezelő) Eszközkezelőt javasolnak a hitelintézetek.

Az Index. hu információi szerint a banki javaslat egy markáns eleme lenne a Nemzeti Eszközkezelő által befogadott ingatlanok számának növelése. Az eredetileg tervezett 5 ezer lakás megvásárlásán túl további 20-30 ezer ingatlant kell megvásárolnia az Eszközkezelőnek ahhoz, hogy minden olyan devizahiteles megmeneküljön, akinek tartozása egyéb (lásd alábbi) módokon nem rendezhető. A becslések szerint 130-140 ezer 90 napon túli késedelemben lévő adós 20-25 százaléka már nem menthető meg másképp.

Elemzés: Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő?

Amiért érdemes volt nem fizetni!

Annál a további közel 100 ezer adósnál, akinél még helyreállítható a fizetésképesség, ott kötelező forinthitelre váltást javasolnak. Ez magában még nem lenne jó üzlet, hiszen ekkor azonnal realizálják az ügyfelek a teljes árfolyamveszteséget, de a bankok javaslata szerint a tartozás egy jó része elengedésre kerül. A lap információi szerint a könnyítés mértéke jelentős lehet, hiszen a banki könyvekben már most is 65 százalékos értéken vannak elszámolva ezek a kölcsönök.

A forintosítás nem újdonság, hiszen - ahogy azt már mi is írtuk - ezt kötelezően végre kell hajtaniuk május 30-ig a hitelintézeteknek az adós kérésére, ugyanakkor a tartozás elengedése eddig nem szerepelt semmilyen javaslatban. További könnyítést javasolnak azon adósok esetében, akik nem tudják vállalni a forinthitelekkel járó magasabb és egyre növekvő kamatokat. Nekik a már megismert kamattámogatási rendszer kiterjesztését javasolja a bankszövetség.

 


A fenti táblázatban számoltuk ki, hogy milyen mértékű kamattámogatás (állami szerepvállalás) és banki adósság elengedési szintek mellet csökkenhet a forintosított kölcsön havi törlesztőrészlete a mai devizahitel díja alá. A táblázat pirossal jelölt részén még nem éri meg az adósnak a mentőcsomag, a fehér részeken viszont csökken az eredetileg 74 161 forintos havi részlete.

Rossz adósnak is jókor kell lenni! 
Csak azoknak járhat ez a segítség, akik 90 napos késedelembe estek a tartozásukkal még szeptember vége előtt. Tehát most már nincs lehetőség a kedvezményezett körbe való bejutásra.

Hogyan működik a kamattámogatás? >>Kattints!<< 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben az állami szerepvállalás valóban az eredeti kamattámogatási rendszer koncepciójával összhangban valósul meg, úgy a bankoknak jelentős (20 százalék fölötti) adósság elengedést is eszközölniük kell. Ugyanis a tervezet szerint az 5. évtől már nem jár semilyen állami kamattámogatás a családoknak, így innentől csak az adósságelengedés révén érezhetnek valódi megkönnyebülést.

A kamatámogatott és a részben elengedett tartozás is csak a mostani árfolyamszintek mellett számolt devizahitelhez képest jelent csökkenő a törlesztőrészletet, a forintosított hitel már nem profitálhat egy esetleges frank, euró vagy jen gyengüléséből és a kamata is magasabb. 

Korábbi elemzés: Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés?

A most is jól teljesítő adósoknak kidolgozott megújult árfolyamrögzítésről már írtunk - lásd korábbi cikkünket -, annyiban lehet még kedvezőbb az adósok számára a kép, hogy a gyűjtőszámlán csak az árfolyam különbözetből származó tartozás kisebb része halmozódna. Az árfolyam különbözet fölötti rész tőkerésze kerülne ide, a kamatokat a bankok és az állam közösen fizetné. Arra, hogy ezt a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást milyen kamatteher sújtaná, még mindig nincs egyértelmű válasz.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem