14 °C Budapest

Olcsó forinthitel mindenkinek? Kinek mennyi kamattámogatás jár?

Pénzcentrum
2011. október 21. 06:00

Újragondolt kamattámogatási rendszert vezetne be a kormány jövőre. Három különböző arányban a referenciakamathoz kötött támogatást kaphatnak a lakásvásárlók, hitelcéltól, gyermekszámtól függően. A legnagyobb támogatás az új lakást vásárló, vagy építő 3 gyerekes családoknak járhat, a legkevesebbet a használt lakást választók kaphatják. A támogatás kihasználásához magas kereset sem szükséges, amennyiben a család havi nettó keresete eléri a 150 ezer forintot már kihasználható a kamattámogatás teljes mértéke.

Az otthonteremtési kamattámogatás új lakás vásárlására, építésére, használt lakás vásárlására, lakás korszerűsítésére igényelhető. A kamattámogatás mértéke eltér a két hitelcél között, újlakás vásárlása esetén függ még a gyerekek számától is. A következő táblázatban a három különböző kamattámogatási szintek közötti különbséget ábrázoltuk.

 


Az első 5 évben alkalmazott kamattámogatási rendszer azoknak kedvezhet, akik 5 éven belül bérnövekedésre számítanak. A 6. évtől kezdve a kamat teljes hiteldíj költségével együtt kell fizetni az adósoknak, épp ezért a kezdeti hiteligényléskor is a teherbírásuk mérlegelésekor a kamattámogatás nélküli összeggel érdemes számolni. A bankok általában havi nettó kereset 40 százalékában állapítják meg a maximális törlesztőrészletet új hitel folyósításakor (ez a felajánlott fedezeten túl maximalizálhatja a hitelképességünket).

Havi 200 ezer forintos nettó kereset esetén így adódó maximális havi törlesztőrészlet 80 ezer forint. Az alábbi táblázat tartalmazza eltérő futamidő és nettó keresetek mellett felvehető maximális hitelösszegeket 40 százalékos maximális teherképesség esetén.

 


A törvény által megszabott maximális hitelösszeg új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén 6 millió forint. A fenti táblázatból könnyedén leolvashatjuk, hogy milyen (haztartáson belüli) nettó fizetés szükséges a maximális hitel felvételéhez, hitelcéltól függően. Minél magasabb a kért hitelösszeg annál inkább nő a támogatás mértéke is. 


>> Kamattámogatás kalkulátor: számold ki te is, mennyi jár neked! <<


A futamidő növekedésével is egyre gyarapszik a kamattámogatás révén realizált nyereség, hiszen minél hosszabb egy hitel futamideje, annál nagyobb arányban fizetünk kamattörlesztést az első 5 éves időszakban. Így a használt lakásra kapható maximális 1 millió 98 ezer forintos kamattámogatást már 150 ezer forintos nettó fizetéstől megkaphatjuk, 25 éves futamidő mellett.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Új lakás vásárlása esetén viszont 250 ezer forintos nettó keresetre van szükség ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a maximálisan kapható kamattámogatást, amelynek mértéke 1 millió 793 ezer forint, 25 éves futamidő mellett.

 

A kamattámogatás feltételei:
- Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
- Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
- Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
- Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
- A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
- A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
- Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
- Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

A támogatás mértéke függ még a forinthitel díjától és a referenciakamat mértékétől. A fenti számítások során 11 százalékos piaci díjjal és 7,25 százalékos referenciakamattal számoltunk, ezek növekedésével gyarapodik a támogatás összege is.

>> Kamattámogatás kalkulátor: számold ki te is, mennyi jár neked! << 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm