27 °C Budapest

Lakástámogatás: Orbán és Matolcsy nagy bejelentése

Pénzcentrum
2011. október 12. 10:55

Új otthonteremtési programot hirdet a kormány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Bejelentésük értelmében a kamattámogatott hitelek mellett a hányattatott sorsú szocpol rendszer kijavított változata is visszaállítása kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján elmondta: a legfontosabb kérdés, hogy válság idején van-e értelme otthonteremtési programot indítani, különösen úgy, hogy hazánkban nehéz a devizahitelesek helyzete. A kormány álláspontja szerint kezelni kell a devizaalapú lakáshitelek helyzetét, de eközben lehetőséget kell adni azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, felújítani, és ezzel együtt gyermeket is vállalni. Számukra pedig - a kormányfő szavai szerint- forintalapú lehetőséget kell kínálni.

 


A válság gazdaságpolitikájához az is hozzátartozik, hogy meg kell kezdeni a felkészülést a recesszió utáni időkre. A kormány úgy számol, hogy Magyarországnak készen kell állnia arra, hogy 1-2 éven belül a legversenyképesebb gazdasági környezetet kell biztosítania egész Európában. Az most induló otthonteremtési, forintalapú program felfutása 6-12 hónapra tehető - mondta a miniszterelnök.

Az otthonteremtési program keretében a kamattámogatott hitelek mellett a hányattatott sorsú szocpol rendszer kijavított változata is visszaállítása kerül - mondta el Orbán Viktor. A javított változat alapvető része, hogy az új rendszerben csak és kizárólag az gyermeket vállaló család juthasson hozzá, melynek nincs köztartozása.

Szocpol...

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány már egy éve felkérte a piaci szereplőket, hogy adjanak tanácsot a kormánynak az új otthonteremtési program kidolgozásához.

Az új program egyik legfontosabb eszköze a szocpol célzott, gyermekhez kötődő bekapcsolása a lakástámogatásba. Ugyanúgy figyelembe veszik a gyermekek számát és a lakás nagyságát, új elemként pedig egy energetikai minősítés is bekapcsolódik a rendszerbe.

A miniszter elmondta: vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást kaphat az a család, amely jelenleg nem rendelkezik saját lakással. Egy szülőnek legalább 6 hónap hosszában bejelentett, adózó munkahellyel kell rendelkeznie, köztartozása pedig nem lehet annak, aki ilyen támogatást igényel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha valaki megfelel a feltételeknek, 2 gyermek esetében a lakás nagyságától függően 800 ezertől 1,3 millió forintig kaphat vissza nem térítendő támogatást. Ha 3 gyermeket nevel/vállal, 1,2 millió és 2 millió forint között kaphat támogatást. Ha 4 vagy több gyermeket nevel a család, 1,6 millió és 2,5 millió közötti szocpolt - a lakás nagyságától és energetikai besorolásától függően.

A kormány arra számít, hogy 2012-ben mintegy 4 ezer család fogja igénybe venni a szocpolt - tette hozzá Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a büdzsét felkészítették a rendszer bevezetésére, az új szocpol rendszerre 5,2 milliárd forintot különítettek el.

... és kamattámogatás

A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a kamattámogatásos hitel-konstrukció esetében mintegy 3-5 ezer kérelemre számítanak, melyre 1,3 milliárd forintot különítettek el a büdzséből. Mint mondta a befagyott lakáspiacon ez is szép teljesítmény. A kamattámogatás mértékéről a nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, 1 illetve 5 éves állampapírhozamhoz kötődik, annak 40-30, illetve 40-50 százalékát téríti meg a hitelfelvevő számára. Ezzel az eszközzel jelentősen csökkenthetők a hitelkamatok. Az állampapírhoz kötött kamattámogatást Matolcsy György jelentős eszköznek nevezte, így a mai átlagos 12-13 százalékról legalább egyharmaddal képes csökkenni a kamatterhet.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy a szocpol igényléseket már a közeljövőben el lehet kezdeni beadni, ám a kifizetéseket jövő év elejéig nem kezdik meg. Ennél valamivel rosszabbul áll a kamattámogatott hitelek folyósításának beindulása, hiszen itt még szükség van uniós jóváhagyásra is, de a kormányfő reményei szerint ezzel nem lehet majd probléma, és jövő év elején a kamattámogatott hitelkonstrukció is startra kész lesz.


Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?