14 °C Budapest

A Fundamenta sem ad már hitelt

Pénzcentrum
2011. október 21. 09:02

Felfüggeszti a lakáshitelek kiváltását célzó áthidaló kölcsönigények befogadását a Fundamenta - közölte csütörtökön a társaság. A cég eddig a nála megtakarítással rendelkezőknek nyújtott ilyen hitelt, úgy tűnik azonban, elérte kapacitásbeli korlátait. Az eddigi hitelkiváltó igényléseknek köszönhetően idei lakáshitel-kihelyezése a korábban tervezett 30-32 milliárd helyett így is 40-45 milliárd forint lesz.

Fundamenta-Lakáskassza közleménye szerint elsődleges tevékenységük a lakás-előtakarékossági betétek gyűjtése, valamint ehhez kapcsolódóan lakáskölcsönök nyújtása. A lakás-takarékpénztár biztonságos, prudens, a PSZÁF által elvárt, a törvényi feltételeket betartó működésének alapvető feltétele, hogy a megtakarítások gyűjtése, valamint a hitelezési tevékenység együtt mozogjon. A Fundamenta eddig részt vállalat ügyfelei végtörlesztési szándékának realizálásban (ehhez forinthitel-igényeket fogadott be), és a hitelintézetek közül elsők között tettük közzé a rögzített árfolyamon való végtörlesztés esetén alkalmazott feltételeit.

A Fundamenta előzetes tervei szerint hitelkihelyezése a tavalyi 12 milliárd forintról ennek közel 250%-ára, 30-32 milliárd forintra nőtt volna, ehelyett azonban a végtörlesztésnek köszönhetően a tavalyi érték 350%-ára, 40-45 milliárd forintra nő a kihelyezés. Így ebben az évben a Fundamenta a lakáshitelezés területén az első kilenc hónapban az összes többi bank hitelezés-növekedési dinamikáját felülmúlva a tavalyi 4%-ról 15% fölé növelte részesedését.

"Annak érdekében, hogy elsődleges feladatainkat a törvényileg elvárt és ügyfeleink által megszokott színvonalon, prudens módon tudjuk teljesíteni, és a vállalat mind rövid, mind pedig hosszú távon elérje kitűzött céljait, erőforrásainkat mostantól ezen alaptevékenységekre kívánjuk összpontosítani. Ennek érdekében a lakáshitel kiváltásra igényelhető áthidaló kölcsönigények befogadását 2011. október 19-i hatállyal - a már folyamatban lévő értékbecsléssel rendelkező ügyfelek kivételével - visszavonásig felfüggesztettük." - tartalmazza a Fundamenta közleménye, hozzátéve: "A lakáskölcsönök folyósítását korlátozás nélkül tovább folytatjuk, a fentiek kizárólag a lakáshitelek kiváltására igényelhető áthidaló és azonnali áthidaló kölcsönökre vonatkoznak."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm