29 °C Budapest

A Fundamenta sem ad már hitelt

Pénzcentrum
2011. október 21. 09:02

Felfüggeszti a lakáshitelek kiváltását célzó áthidaló kölcsönigények befogadását a Fundamenta - közölte csütörtökön a társaság. A cég eddig a nála megtakarítással rendelkezőknek nyújtott ilyen hitelt, úgy tűnik azonban, elérte kapacitásbeli korlátait. Az eddigi hitelkiváltó igényléseknek köszönhetően idei lakáshitel-kihelyezése a korábban tervezett 30-32 milliárd helyett így is 40-45 milliárd forint lesz.

Fundamenta-Lakáskassza közleménye szerint elsődleges tevékenységük a lakás-előtakarékossági betétek gyűjtése, valamint ehhez kapcsolódóan lakáskölcsönök nyújtása. A lakás-takarékpénztár biztonságos, prudens, a PSZÁF által elvárt, a törvényi feltételeket betartó működésének alapvető feltétele, hogy a megtakarítások gyűjtése, valamint a hitelezési tevékenység együtt mozogjon. A Fundamenta eddig részt vállalat ügyfelei végtörlesztési szándékának realizálásban (ehhez forinthitel-igényeket fogadott be), és a hitelintézetek közül elsők között tettük közzé a rögzített árfolyamon való végtörlesztés esetén alkalmazott feltételeit.

A Fundamenta előzetes tervei szerint hitelkihelyezése a tavalyi 12 milliárd forintról ennek közel 250%-ára, 30-32 milliárd forintra nőtt volna, ehelyett azonban a végtörlesztésnek köszönhetően a tavalyi érték 350%-ára, 40-45 milliárd forintra nő a kihelyezés. Így ebben az évben a Fundamenta a lakáshitelezés területén az első kilenc hónapban az összes többi bank hitelezés-növekedési dinamikáját felülmúlva a tavalyi 4%-ról 15% fölé növelte részesedését.

"Annak érdekében, hogy elsődleges feladatainkat a törvényileg elvárt és ügyfeleink által megszokott színvonalon, prudens módon tudjuk teljesíteni, és a vállalat mind rövid, mind pedig hosszú távon elérje kitűzött céljait, erőforrásainkat mostantól ezen alaptevékenységekre kívánjuk összpontosítani. Ennek érdekében a lakáshitel kiváltásra igényelhető áthidaló kölcsönigények befogadását 2011. október 19-i hatállyal - a már folyamatban lévő értékbecsléssel rendelkező ügyfelek kivételével - visszavonásig felfüggesztettük." - tartalmazza a Fundamenta közleménye, hozzátéve: "A lakáskölcsönök folyósítását korlátozás nélkül tovább folytatjuk, a fentiek kizárólag a lakáshitelek kiváltására igényelhető áthidaló és azonnali áthidaló kölcsönökre vonatkoznak."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?