15 °C Budapest

Szenvedő hitelesek: egyre többen a szégyenlistán

Pénzcentrum
2011. október 18. 14:07

Ismét gyorsuló ütemben nő a Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán lévő magánszemélyek száma - derül ki a friss adatokból. Szeptember végén 896 ezren voltak a BAR-listások, ami 23 ezerrel magasabb szám a június véginél, és csak egy jogszabályi változás miatt marad el az egy évvel korábbitól. A változás által nem érintett, élő mulasztással rendelkező BAR-listások száma egy év alatt 13 százalékkal 832 ezerre nőtt. A mulasztók számának további növekedését a tartósan magas (10,8 százalékos) munkanélküliség és a tartósan erős (240 forint körüli) frankárfolyam mellett az újabb devizahiteles mentőcsomagok lebegtetése nyomán jelentkező erkölcsi kockázat is okozhatja.

A BISZ Zrt. legfrissebb, június végére vonatkozó adatai szerint jelenleg 896 ezer magánszemély szerepel a BAR-listán, vagyis ennyien vannak azok, akik számára legalább 90 napos, minimálbért meghaladó összegű folyamatos késedelem vagy visszaélés, csalás miatt gyakorlatilag lehetetlen a banki hitelhez jutás. A lista idén február végén volt a leghosszabb, ekkor 939 ezren szerepeltek a rendszerben, azonban egy jogszabályi változás miatt az egy éven túli lezárt tartozással rendelkezők, mintegy százezer fő márciusban kikerült belőle. Ha nem történt volna ez a bankok által egyáltalán nem üdvözölt változás, a BAR-listások száma mára valószínűleg meghaladta volna az egymilliót.


Többet mond az élő mulasztással rendelkező magánszemélyek száma, hiszen őket nem érintette a döntés. Ők jelenleg 832 ezren vannak, ami 13%-kal haladja meg az évvel korábbi 736 ezret. Számuk a magyar bankok nem teljesítő hitelarányának második negyedéves növekedéséhez hasonlóan gyorsuló ütemben nő.


Három hónapja azt írtuk, félő, hogy az újabb és újabb csúcsot döntő frankárfolyam miatt az idei év második felében egyre többen csúsznak 90 napon túli késedelembe, így az élő mulasztással rendelkező BAR-listások száma és mulasztásaik darabszáma egyaránt újra gyorsuló ütemben nőni fog.


A svájci jegybank döntésének köszönhetően azóta a frankárfolyam csúcsot döntött, majd alacsonyabb, de a forinthoz képest még mindig tartósan magas szinten stabilizálódott. Emellett a kormány újabb és újabb hiteles mentőcsomagokra vonatkozó ígéretei (a növekvő erkölcsi kockázat miatt) sem tesznek jót a lakossági hitelek fizetési fegyelmének. Amint azonban korábbi cikkünkben rávilágítottunk, a legfontosabb magyarázó változónak a munkanélküliség alakulása tűnik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A 832 ezer mulasztóra 1 533 000 fennálló mulasztás jutott június végén, ami 17%-kal magasabb az egy évvel korábbi adatnál, vagyis nőtt az egyszerre több hitelügylet esetében is késedelemmel rendelkezők aránya. A lezárt mulasztások száma ugyanakkor 374 ezerről 142 000-re csökkent, de ez az említett jogszabályi változás következménye, hisz ma már csak a legfeljebb egy éve lezárt ügyletek szerepelnek a rendszerben.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?