16 °C Budapest

A fészekrakósok is kérhetik az árfolyamgátat

Pénzcentrum
2011. szeptember 12. 21:37

Egyhangúlag fogadta el hétfőn az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítását.

A jogszabályt 324 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

A módosítás egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség. Emellett kiterjesztették a képviselők az árfolyamrögzítés lehetőségét a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró devizakölcsönökre is.

A módosítást az tette szükségessé, hogy a bankok egy része az államilag támogatott Fészekrakó programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintette, ezért visszautasította az árfolyamrögzítési igénnyel hozzájuk forduló fészekrakós ügyfeleket.

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a közel harmincezer fészekrakós hitelszerződésből 19 235 svájci frank alapú, 555 euró alapú, a parlament hétfői döntésével számukra is megnyílt a lehetőség az árfolyamrögzítésre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvény rendelkezik arról is, hogy amennyiben a hitelező a gyűjtőszámlahitelt Fészekrakó-hitelhez nyújtja, a gyűjtőszámlahitel alapvető fedezete az eredeti devizahitelhez nyújtott állami kezesség, amely azonban nem haladhatja meg a vállalásakor érvényes legmagasabb mértékét. A gyűjtőszámlahitel kiegészítő fedezete a hitelező által választható, részére külön díjfizetés ellenében nyújtott állami kezesség, amely csak az alapvető kezességgel nem fedezett követeléshányadra érvényesül.

A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó készfizető kezességről rendelkező paragrafus azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?