16 °C Budapest

Így kapunk hitelt ezentúl: a kormány már döntött

Pénzcentrum
2011. szeptember 12. 13:55

Orbán Viktor mai beszédében elejtett néhány információt a devizahitelek végtörlesztésének feltételeiről. Mint ismert, még pénteken Lázár János fejtette ki a Fidesz devizahiteleseket segítő tervét, aminek értelmében lehetővé tennék a hitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. A beszéd tartalmazott még további részleteket a jelzáloghitelek esetleges változásairól, amiket nagyrészt már a bankok is rég vártak.

Elsődleges fontosságúnak nevezte Orbán Viktor a devizahitelesek terheinek csökkentését. Az Otthonvédelmi Akcióterv kibővítéseként lehetőséget biztosítana a devizahitelek végtörlesztésére, az eredeti akciótervben is szereplő 180 forintos frank, 250 forintos euró árfolyamokon. Viszont nem lesz kötelező forinthitelezés, ezt ugyanis a piac úgyis megoldja- mondta Orbán Viktor.
 
Ki bukik, ki nyer a Fidesz új ötletével? A hitelesek dilemmája
>>Kattints<<

További javaslatok a hitelezés helyreállításához

A bankoknak a forintban felmerülő költségeiket csakis forintban lehessen felszámolni az ügyfelek részére. Továbbá átláthatóbb, referenciarátához kötött kamatszámítás bevezetését is szorgalmazta a kormányfő, amit a kötelező pozitív adóslistával egészítene ki.

Az utóbbi pontokkal valószínűleg a banki szereplők is nagyrészt egyetértenek. Hiszen a pénzintézetek alapvető célja kell, hogy legyen minél több ügyfél bekapcsolása a banki működésbe, akár a hitel, akár a betéti oldalon. Ehhez elsősorban a bizalom visszanyerésére van szükség. A piac és a bankok is egyetértenek abban, hogy egységes, referencia rátához kötött termékekre van szükség, mindez megfelelő kockázati árazás mellett, amit egy pozitív adóslista nagyban támogat - derült ki a megkérdezett szakértőktől.

Az árfolyamok emelkedése révén egyre nőtt a nem fizető hitelesek száma. A bankok a bedőlő hiteleseket látva korántsem estek pánikba, hiszen ezt a kockázatot fedezte az eredeti árazáskor igen magasan megállapított profitmarzs. Erre jó bizonyíték, hogy a bankrendszer kamatnyeresége közel azonos mértékben növekedett, mint a rendszer hitelvesztesége - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási területének vezetője. A bankok korábban is alkalmasak voltak a kockázatok felmérésére, igazából az volt a kérdés, hogy mutatnak-e erre hajlandóságot, azaz áldoznak-e rá pénzt. Magyarán: a kockázatalapú árazás alapfeltételeit hajlandóak-e megteremteni - tette hozzá Nagy.

Minek kell változnia a bankok és Orbán Viktor szerint?

Ezért várják a bankok is a pozitív adóslistát:

A bankok már rég felismerték a váltás szükségességét, bár a lépés még váratott magára. Ezen változtathat a mostani bejelentés. Szükséges valamilyen plafon a deviza alapú hitelezés számára, és rendkívül fontos a pozitív adóslista létrehozása. Mindezek segíthetik a piac életre kelését- fogalmazott Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatósági tagja még egy év elején tartott konferencián. A szakember szerint ez kedvezőbb kamatkörnyezetet biztosítana mindazoknak, akik korábban jól teljesítettek: olcsóbbá teszi számukra a hitelt, mint amennyiért most fel tudják venni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezért várják a bankok is a referencia kamatozást:

A jövő jelzáloghiteléről Fatér Gyula elmondta, hogy kevés innováció volt az elmúlt időszakban, ami talán hamarosan megváltozik, így újabb kombinációk jönnek létre. Másik irány a termékek árazásának egységesítése lehetne. A referencia kamat megjelenése lehetne egy olyan elem, ami ezt az átláthatóságot megteremtené. Az így létrejövő sokkal áttekinthetőbb piacon könnyebb lesz hitelhez is jutni. Az egységesebb és áttekinthetőbb termékek segítségével megjelenhetnek az internetes brókerek, ez pedig megindíthat egy önmagát gerjesztő folyamatot.

A szakértők, és a mai miniszterelnöki beszéd fényében, a kormány szerint a jövő hitelének legfőbb tulajdonságai:

- Könnyen összehasonlítható árazás
- Referencia rátához kötött kamat
- Pozitív adóslistának köszönhetően alacsonyabb kamatok a jó hitel előélettel rendelkezőknek
- Könnyebb hitelhez jutás, netbrókerek

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?