8 °C Budapest

Megszólalt Orbán: jöhet a végtörlesztés

Pénzcentrum
2011. szeptember 12. 12:54

Hétfőn egy órakor napirend előtt szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlésben. Jöhet a végtörlesztés, határozottabb fellépés az uzsorások ellen.

Orbán Viktor szerint Európa nagy bajban van, Magyarország helyzete azonban stabilabb. A legfontosabb veszély a devizahitelesek helyzete jelenti: olyan helyzetben vannak, amelyre nem lehetett felkészülni, és amit a legtöbben ma már nem is tudnak kezelni. Veszély fenyegeti a munkahelyeket és a vállalkozásokat: a rossz üzleti hangulat elbocsátásokhoz vezethet. Tartani kell a rezsiköltségek elszabadulásától is, de a miniszterelnök komoly problémaként értékelte az uzsorások működését is.Orbán szerint a forint elleni külföldi spekulációk is jelentős veszélyforrást jelentenek.

A kormány ugyanakkor lehetősége is lát a jelenlegi helyzetben, például a vállalkozások fejlesztése, az adósság lefaragása terén. Orbán Viktor új nemzeti szolidaritási rendszert is remél.

Orbán Viktor hat fejezetből álló Országvédelmi tervet jelentett be:

1. Uzsora, uzsorások elleni fellépés. Ne lehessen hitelt adni 30 százalékos kamat fölött. Csökkentik a készpénz formájú szociális támogatásokat.

2. A rezsiterhek csökkentése. A központi ármegállapítást bevezetik a szemét- és a vízdíjnál is.

3. Sarkalatos törvények az egészségügy, a nyugdíj és az önkormányzatok esetében.

4. Devizahitel-végtörlesztés: nem kötelezik a bankokat forinthitel nyújtására

A Fidesz-KDNP azt javasolta a múlt héten, hogy az Otthonvédelmi Akciótervben rögzítsék a korábban már megállapított árfolyamokat, és ezen tegyék lehetővé a hitel költségmentes, egyösszegű visszatörlesztését. A kormány megvizsgálta ennek lehetőségét, figyelembe véve, hogy nem ingatja-e meg a pénzügyi rendszert. Arra jutottak, hogy a külföldiek mögött ott állnak anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll a magyar állam, efelől ne legyen senkinek kétsége - fogalmazott Orbán. Azt találták, hogy a mostani lépéstől függetlenül folyamatosan csökkentik kitettségüket egyes bankok, sőt, egyes bankoknál a vezetők jutalmazásának eltétele a hitelezés csökkentése - mondta Orbán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar jog lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam törvénnyel módosítsa a már megkötött jelzálogszerződéseket - mondta a miniszterelnök. Várható azonban, hogy nemzetközi szervezeteknél emiatt megtámadják a magyar államot, kedvezőtlen intézkedések esetén azonban megfelelő válaszindézkedésekkel reagál a kormány - közölte. Lehetővé teszik ezért a csökkentett árfolyamon történő végtörlesztést, de nem lesz előírva kötelező forinthitelre nyújtás, ez ugyanis megindul állami kényszer nélkül is - mondta Orbán. Ezzel megvalósítható a Fidesz és a KDNP előterjesztése - tette hozzá.

Azt is javasolják, hogy változtassanak a bankok hitelezési gyakorlatán. Jogszabályban mondanák ki, hogy a devizahitellel kapcsolatos forintban felmerült költségeket csak forintban terhelhessék rá ügyfeleikre, továbbá javasolják, hogy vezessék be a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatozást. Felszólítják a bankokat pozitív adóslisták létrehozására is - mondta Orbán. Megvizsgálják ezentúl azt is, miért maradtak el Magyarországon azok az intézkedések, melyekkel a környező országok már jóval korábban megvédték devizahiteleseiket.

5. Pénzügyi védelmi terv: októberben és novemberben visszafizetjük az EU és az IMF felé fennálló tartozásunkat. Mérsékelné a kormány az ország pénzügyi függését, 3 százalék alatti költségvetési hiány a cél. Adóváltozások: Magyarország kéri Brüsszel jóváhagyását a luxusadóhoz. Fordított áfa bevezetése a mezőgazdasági termékek esetében.

6. Start munkaprogram: szigor a feketemunka ellen.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem