Megszólalt Orbán: jöhet a végtörlesztés

Pénzcentrum
2011. szeptember 12. 12:54

Hétfőn egy órakor napirend előtt szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlésben. Jöhet a végtörlesztés, határozottabb fellépés az uzsorások ellen.

Orbán Viktor szerint Európa nagy bajban van, Magyarország helyzete azonban stabilabb. A legfontosabb veszély a devizahitelesek helyzete jelenti: olyan helyzetben vannak, amelyre nem lehetett felkészülni, és amit a legtöbben ma már nem is tudnak kezelni. Veszély fenyegeti a munkahelyeket és a vállalkozásokat: a rossz üzleti hangulat elbocsátásokhoz vezethet. Tartani kell a rezsiköltségek elszabadulásától is, de a miniszterelnök komoly problémaként értékelte az uzsorások működését is.Orbán szerint a forint elleni külföldi spekulációk is jelentős veszélyforrást jelentenek.

A kormány ugyanakkor lehetősége is lát a jelenlegi helyzetben, például a vállalkozások fejlesztése, az adósság lefaragása terén. Orbán Viktor új nemzeti szolidaritási rendszert is remél.

Orbán Viktor hat fejezetből álló Országvédelmi tervet jelentett be:

1. Uzsora, uzsorások elleni fellépés. Ne lehessen hitelt adni 30 százalékos kamat fölött. Csökkentik a készpénz formájú szociális támogatásokat.

2. A rezsiterhek csökkentése. A központi ármegállapítást bevezetik a szemét- és a vízdíjnál is.

3. Sarkalatos törvények az egészségügy, a nyugdíj és az önkormányzatok esetében.

4. Devizahitel-végtörlesztés: nem kötelezik a bankokat forinthitel nyújtására

A Fidesz-KDNP azt javasolta a múlt héten, hogy az Otthonvédelmi Akciótervben rögzítsék a korábban már megállapított árfolyamokat, és ezen tegyék lehetővé a hitel költségmentes, egyösszegű visszatörlesztését. A kormány megvizsgálta ennek lehetőségét, figyelembe véve, hogy nem ingatja-e meg a pénzügyi rendszert. Arra jutottak, hogy a külföldiek mögött ott állnak anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll a magyar állam, efelől ne legyen senkinek kétsége - fogalmazott Orbán. Azt találták, hogy a mostani lépéstől függetlenül folyamatosan csökkentik kitettségüket egyes bankok, sőt, egyes bankoknál a vezetők jutalmazásának eltétele a hitelezés csökkentése - mondta Orbán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar jog lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam törvénnyel módosítsa a már megkötött jelzálogszerződéseket - mondta a miniszterelnök. Várható azonban, hogy nemzetközi szervezeteknél emiatt megtámadják a magyar államot, kedvezőtlen intézkedések esetén azonban megfelelő válaszindézkedésekkel reagál a kormány - közölte. Lehetővé teszik ezért a csökkentett árfolyamon történő végtörlesztést, de nem lesz előírva kötelező forinthitelre nyújtás, ez ugyanis megindul állami kényszer nélkül is - mondta Orbán. Ezzel megvalósítható a Fidesz és a KDNP előterjesztése - tette hozzá.

Azt is javasolják, hogy változtassanak a bankok hitelezési gyakorlatán. Jogszabályban mondanák ki, hogy a devizahitellel kapcsolatos forintban felmerült költségeket csak forintban terhelhessék rá ügyfeleikre, továbbá javasolják, hogy vezessék be a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatozást. Felszólítják a bankokat pozitív adóslisták létrehozására is - mondta Orbán. Megvizsgálják ezentúl azt is, miért maradtak el Magyarországon azok az intézkedések, melyekkel a környező országok már jóval korábban megvédték devizahiteleseiket.

5. Pénzügyi védelmi terv: októberben és novemberben visszafizetjük az EU és az IMF felé fennálló tartozásunkat. Mérsékelné a kormány az ország pénzügyi függését, 3 százalék alatti költségvetési hiány a cél. Adóváltozások: Magyarország kéri Brüsszel jóváhagyását a luxusadóhoz. Fordított áfa bevezetése a mezőgazdasági termékek esetében.

6. Start munkaprogram: szigor a feketemunka ellen.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?