23 °C Budapest

Devizahitelesek: így lesz átlátható a kamatozás

Pénzcentrum
2011. szeptember 8. 21:42

Simor András hitelesekkel kapcsolatos tíz javaslata közül néhány már az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság egyeztetésein is szóba került. Ezek közül a kormány a hitelek átlátható és kiszámítható árazására, valamint a pozitív adóslistára tett javaslatokat is támogatja - derült ki Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár mai interjújából, melyet az M1 Ma Reggel című műsorának adott. A tárgyalások a PSZÁF bevonásával folytatódnak. A felügyelet is rendelkezik saját javaslatokkal, sőt egyes nagybankok devizahitelezési gyakorlatával kapcsolatban témavizsgálatot is indított - mondta el Binder István szóvivő.

Mint ismeretes, Simor András jegybankelnök tegnap tízpontos javaslatcsomaggal kereste fel Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a hitelesek helyzetének javítása érdekében. A csomagban megjelennek olyan felvetések, melyekkel az egyik MNB-alelnök részvételével működő Otthonvédelmi Monitoring Bizottság is foglalkozik - közölte Kármán András. Az államtitkár szerint ezek fő szempontja, miként lehetne átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá tenni a hitelek törlesztőrészletének alakulását, csökkentve ezzel az ügyfelek kiszolgáltatottságát. Kármán szerint az alap probléma, hogy nincs definiálva, milyen referenciakamatot követve változhatnak az ügyfélnek felszámított kamatok. Kiemelte a hitelkiváltások esetét, ahol növelni lehetne a bankok közötti versenyt.

Elemzésünk és az MNB 2010-ben megfogalmazott javaslai:Na ezért szállt el úgy a devizahitelek kamata

Korai lenne még arról beszélni, szükség van-e jogszabályi változásokra ez ügyben, mindenesetre folynak az egyeztetések - mondta Kármán. Szavai szerint nagyon hiányzik egy pozitív adóslista is (melyre egyébként a Magyar Nemzeti Bank már korábban javaslatot tett, és kötelező formában a bankok döntő többsége is támogatja - a szerk.). Kármán szerint e lista hiánya megakadályozza, hogy a jó fizetőképességgel rendelkező ügyfelek kedvezőbb feltételekkel jussanak hitelhez.

Az MNB a fentieken túl más javaslatokat is tett, ezek azonban egyelőre nem nyilvánosak. Kármán beszámolója szerint mindenesetre Matolcsy György és Simor András egyetértett abban, hogy a PSZÁF bevonásával folytassák az egyeztetéseket. Így jövő héten már Szász Károly felügyeleti elnök is részt vehet ezeken. Utóbbi a Heti Válasz eheti számának adott interjújában szintén letette a voksát a referencia kamathoz kötött, illetve fix kamatozású hitelek mellett, nem derült ki azonban, ez a már meglévő hitelekre is vonatkozna, vagy csak az újakra.

Binder István, a PSZÁF szóvivője a Portfolio.hu-nak elmondta: az a PSZÁF szerint sem működhet, hogy a már kifizetett törlesztőrészleteket visszamenőleg módostsák egy referenciakamat szerinti kamatozásnak megfelelően, az viszont még eldöntendő kérdés, csak a jövőben megkötendő hitelszerződésekre, vagy a már meglévő devizahitelek jövőbeni törlesztőrészleteire is alkalmazzák-e majd az új feltételeket. Mint ahogy az is, az új szabályozás milyen jogszabályban ölthet testet, és miként befolyásolja a már megkötött polgári jogi (hitel-) szerződéseket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az öt legnagyobb lakossági devizahitel-portfólióval rendelkező banknál (a Portfolio.hu számításai szerint ez az OTP, a K&H, az Erste Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen lehet) szeptember elején témavizsgálatot indított a PSZÁF - mondta el Binder. Szavai szerint ebben a hitelek törlesztőrészleteinek megállapításával, az előtörlesztési gyakorlattal, az ügyfelek tájékoztatásával, illetve a devizahitelek általános szerződési feltételeinek betartásával kapcsolatos gyakorlatot is áttekintik, sőt egyedi ügyfélaktákba is betekinthetnek. E témavizsgálat mellett a PSZÁF más tevékenységeivel is tovább erősíti fogyasztóvédelmi szerepét. Ezek között Binder megemlítette, hogy a tavalyiak után a közeljövőben két-három újabb ügyben is közérdekű igényérvényesítési (polgári peres) eljárást indít egyes pénzügyi szervezetekkel szemben a PSZÁF.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?