Címke: simor andrás (20 cikk)

Pénzcentrum | 2013. február 28. 05:27

Végre itt a lehetőség? Így vehetsz szuperolcsón lakást

Közel 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak, ám mivel ezzel párhuzamosan emelkedtek a lakáshitelek kamatai is, hiába voltak olcsóbbak az ingatlanok, vásárolni kevesen tudtak. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/laskát venni. Egy biztos, a hitelek ennél már nem lesznek sokkal olcsóbbak. A Pénzcentrum.hu összeszedte a bankok legjobb ajánlatait.

Pénzcentrum | 2013. február 18. 14:30

Újabb banknál elérhető a kamattámogatott hitel

2013. február 18-ától a Raiffeisen Bank fiókjaiban is elérhető a Kormány által az év elejétől kezdve jelentősen kedvezőbbé tett állami kamattámogatott lakáskölcsön konstrukció, új és használt lakás vásárlására.

Pénzcentrum | 2013. január 8. 09:05

Kedvezményes hitelek jöhetnek tavasztól?

A kormány készen áll rá, hogy konszolidálja a kapcsolatokat a bankszektorral, és ez várhatóan tavasszal, Simor András jegybankelnök távozása körül konkrét lépésekben is megmutatkozhat.

Pénzcentrum | 2013. január 7. 05:27

Nem csak a rezsi lesz befagyasztva: itt vannak az olcsóbb lakáshitelek

Felturbózták a kamattámogatott hiteleket. Az 5 évig járó támogatás nem csökken évről évre, így csak a 6 évben kell számítania az adósoknak a törlesztőrészletek megemelkedésére. De erre is van megoldás, hiszen még mindig megéri kiváltani a drága piaci hiteleket a lakástakarékok által kínált 5-6 százalékos kölcsönökkel. Nézd meg te is, melyik a legolcsóbb kölcsön januárban!

Pénzcentrum | 2013. január 5. 11:00

Lakásvásárlás előtt állsz? Íme a legújabb előírások

Egykulcsossá vált az illetékek mértéke a lakásvásárlás után, amivel egy csapásra mindenki egy lapostévé árát veszítette el, aki új lakást vásárol, persze mint mindig, most is vannak kivételek. Az energetikai tanúsítvány elkészítését azonban szinte senki nem úszhatja meg január elseje óta. A kamatok azonban várhatóan csökkennek majd, és az állam is egy kedvezőbb támogatási rendszerrel kedveskedik az új évben. Lássuk, mire kell készülnünk a lakáspiacon 2013-ban.

Pénzcentrum | 2012. július 3. 11:20

OTP: máris döcög a 4 órás átutalás

A július elsején bevezetett 4 órás utalásra való átállás eddigi tudomásunk szerint a legtöbb pénzintézetnél zökkenőmentesen lezajlott, az utalások túlnyomó része hiba nélkül megérkezett. Egy ma megjelent közlemény szerint az OTP Banknál viszont okoz némi fennakadást az új szabályozás.

Pénzcentrum | 2012. július 2. 17:05

4 órás átutalás: mérföldkő a hazai pénzforgalomban

Mától az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. A közel kétéves fejlesztésnek köszönhetően a banki ügyfelek (a lakosság és a vállalatok) jelentős előnyhöz jutnak.

Világgazdaság | 2012. június 8. 10:34

Bővítené az adósmentést az MNB

A jegybank vezetői szerint ki kellene szélesíteni a jelzáloghitelesek helyzetét segítő eszközök körét. Számításaink szerint 250-400 ezer adósnak, vagyis az érintettek 25-50 százalékának nem segítenek az eddig alkalmazott módszerek.

Pénzcentrum | 2012. április 24. 16:10

Szárnyal a forint: 297 az Euró

Hajnal óta mérsékelten javult a tegnapi napra jellemző igen borongós nemzetközi befektetői hangulat, emiatt a forint is kissé erősödni tudott tegnap délután óta. A mai Orbán-Barroso találkozóról eddig megjelent hyrek kissé tovább erősítették a forintot, így már csaknem 1%-os távolságra vannak a jegyzések a 300-as határtól. A mai MNB kamatdöntés eredménye megfelel a vártnak. Délután több lényeges külföldi makroadatra is figyelnünk kell.

Pénzcentrum | 2012. február 29. 19:50

Mit látnak a külföldi befektetők a magyar piacon?

A Portfolio.hu márciusi konferenciáján egy asztalhoz ülnek a kormányzat és a jegybank képviselői, valamint a legnevesebb hazai és külföldi elemzők és vállalatvezetők, hogy megosszák véleményüket a forintpiaci kilátásokról, a gazdasági kilátások romlásának okairól és következményeiről. Portfolio.hu Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8-án, Budapesten.

Pénzcentrum | 2012. január 24. 14:07

Nincs kamatemelés! Jó hír a hiteleseknek

Úgy tűnik, a forint elmúlt három hétben mutatott erősödése, illetve a pénzügyi stabilitási aggodalmak mérséklődése jelentősen javította a monetáris tanács világképét. A testület ugyanis a mai kamatdöntő ülésén megszakította novemberben megkezdett szigorítási sorozatát, 7 százalékon hagyta az alapkamatot. A döntés bizonyára megosztott szavazati aránnyal, az új tagok támogatásával született, hiszen több érv szólt a kamatemelés mellett is.

Pénzcentrum | 2011. november 6. 13:00

Íme a világ és a magyarok igazi urai

A világ legbefolyásosabb embere a Forbes magazin listája szerint Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. A megtisztelő címet valószínűleg annak köszönheti, hogy döntéseivel alapvetően befolyásolhatja a Föld 7 milliárd lakójának mindennapi életét. De vajon kinek van ilyen döntő hatása a magyar lakosság életére? A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, kik lehetnek a legbefolyásosabb magyarok.

Pénzcentrum | 2011. október 26. 13:18

36 ezer végtörlesztő 4 hét alatt: ennyi devizahiteltől szabadultunk meg

Szeptember 29-e óta, vagyis csaknem négy hete igényelhető a deviza alapú jelzáloghitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztésének lehetősége. A Portfolio.hu két banktól kapott információin alapuló becslései szerint 26-36 ezer fő, vagyis a devizás jelzáloghitelesek 2,6-3,6 százaléka nyújtotta be eddig végtörlesztési igényét, túlnyomó többségük készpénzből teszi meg ezt. Becsléseink szerint ez szűk négy hét leforgása alatt 33-46 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar bankszektornak.

Pénzcentrum | 2011. szeptember 8. 21:42

Devizahitelesek: így lesz átlátható a kamatozás

Simor András hitelesekkel kapcsolatos tíz javaslata közül néhány már az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság egyeztetésein is szóba került. Ezek közül a kormány a hitelek átlátható és kiszámítható árazására, valamint a pozitív adóslistára tett javaslatokat is támogatja - derült ki Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár mai interjújából, melyet az M1 Ma Reggel című műsorának adott. A tárgyalások a PSZÁF bevonásával folytatódnak. A felügyelet is rendelkezik saját javaslatokkal, sőt egyes nagybankok devizahitelezési gyakorlatával kapcsolatban témavizsgálatot is indított - mondta el Binder István szóvivő.

Pénzcentrum | 2011. szeptember 7. 12:02

Könnyítene az MNB a hitelesek terhein

Tárgyalt egymással szerdán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A találkozót utóbbi kezdeményezte a miniszterelnökkel többek között a devizahitelesek ügyében. Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt bízta meg az egyeztetéssel, melyet követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a jegybank is sajtóközleményben számolt be a szerdai eseményről.

Pénzcentrum | 2011. szeptember 5. 17:17

Így enyhítene a jegybank a devizahitelesek terhein

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése.

Pénzcentrum | 2011. május 2. 10:02

Egymillióval csökkenhet a magyar politikusok fizetése

Júniustól csaknem egymillió forinttal csökkenhet Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő jelenleg kétmillió forint fölötti fizetése - írja a Népszabadság.

Pénzcentrum | 2011. március 11. 12:02

Súlyos ezreseket buksz, ha sárga csekkel fizetsz

Bankkártyával fizetjük ki sárga csekkjeinket. Készpénzt veszünk fel a bankautomatából, majd rohanunk a fizetni a postára. Ezekkel az átgondolatlan lépésekkel évente tízezreket dobunk ki az ablakon. De vajon képesek vagyunk-e változtatni rossz szokásainkon?

Pénzcentrum | 2011. február 22. 15:02

Kilyukadt a svájci frankból szőtt hitelzsák: ömlik a fantompénz

A lakossági hiteleknél 11, a vállalati hitelek esetében pedig 12,4% volt év végén a nem fizető hitelek aránya a magyar bankszektorban az MNB számításai szerint, és tavaly 73 milliárd forint volt a bankszektor adózás előtti eredménye. A hitelintézeti szektor 2010. végi összesített, részletes adatait várhatóan szerdán teszi közzé a PSZÁF.