18 °C Budapest

MNB: semmi sem változott a hitelezésben

2011. augusztus 25. 10:05

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A július első felében végzett felmérés legfőbb megállapítása, hogy a háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben, a bankok pedig a következő hónapokban sem tervezik azok érdemi módosítását. Mindössze a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében várhatóak enyhítések.


A jegybank 2003-ban indította el kérdőíves felmérését, mely a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogyan látják a bankok a hitelpiac helyzetét.

A ma publikált jelentés a 2011 júliusának első felében történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2011 második negyedévére visszatekintő, másrészt a második félévre előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

Háztartási hitelek: a feltételekben nincs változás

A július első felében végzett felmérés legfőbb megállapítása, hogy a háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben, a bankok pedig a következő hónapokban sem tervezik azok érdemi módosítását. A felmérés eredményei szerint ugyanakkor a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében enyhítések várhatóak.

A háztartási hitelek hitelezési feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben és a bankok a következő félévben sem várnak jelentősebb elmozdulást. A fogyasztási hiteleken belül egyedül az egyéb (fedezetlen) hitelek esetében tervez a bankok nettó értelemben1 vett 10 százaléka enyhítést.

A gépjármű-finanszírozás esetén a válaszadók (bankok és lízingcégek) nettó értelemben vett 12 százaléka ismételten szigorított a hitelezési feltételeken, ugyanakkor a következő félévben nem tervezik azok megváltoztatását.

A második negyedévben is folytatódott a fogyasztási és lakáscélú hitelek iránti keresletben a 2011 első negyedéve óta megfigyelhető ellentétes irányú tendencia. A bankok nettó értelemben vett 21 százaléka keresletcsökkenést észlelt a lakáscélú hitelek iránt, miközben a fogyasztási hitelek esetén 40 százalékuk az előző negyedévhez képest élénkülésről számolt be. A bankok döntő többsége ugyanakkor ismételten arra számít, hogy ebben az évben még élénkülhet a kereslet a lakáscélú hitelek iránt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai hitelezési folyamatok továbbra is eltérnek az eurózónában tapasztaltaktól, ahol Magyarországgal ellentétben bővül a háztartásihitel-állomány. Az eurózónában mind a lakáscélú, mind pedig a fogyasztási hitelek esetén a bankok nettó értelemben vett 7-9 százaléka szigorított a hitelezési feltételeken (ellentétben a hazai bankszektorban tapasztalt változatlansággal), valamint a következő negyedévben is szigorítást tervez.

Vállalati hitelek: itt sincs érdemi változás

Szemben a korábbi negyedévben tapasztalt szigorításokkal, a vállalati hitelek esetében a nem árjellegű hitelezési feltételek összességében nem változtak érdemben. A bankok válaszai ugyanakkor azt jelzik, összességében újra szigorítás várható ebben a szegmensben. Az önkormányzati hiteleknél elmondható, hogy a bankok kockázatérzékenysége tovább növekedett, így tovább szigorítottak hitelezési feltételeiken is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?