12 °C Budapest

MNB: semmi sem változott a hitelezésben

2011. augusztus 25. 10:05

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A július első felében végzett felmérés legfőbb megállapítása, hogy a háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben, a bankok pedig a következő hónapokban sem tervezik azok érdemi módosítását. Mindössze a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében várhatóak enyhítések.


A jegybank 2003-ban indította el kérdőíves felmérését, mely a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogyan látják a bankok a hitelpiac helyzetét.

A ma publikált jelentés a 2011 júliusának első felében történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2011 második negyedévére visszatekintő, másrészt a második félévre előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

Háztartási hitelek: a feltételekben nincs változás

A július első felében végzett felmérés legfőbb megállapítása, hogy a háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben, a bankok pedig a következő hónapokban sem tervezik azok érdemi módosítását. A felmérés eredményei szerint ugyanakkor a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében enyhítések várhatóak.

A háztartási hitelek hitelezési feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben és a bankok a következő félévben sem várnak jelentősebb elmozdulást. A fogyasztási hiteleken belül egyedül az egyéb (fedezetlen) hitelek esetében tervez a bankok nettó értelemben1 vett 10 százaléka enyhítést.

A gépjármű-finanszírozás esetén a válaszadók (bankok és lízingcégek) nettó értelemben vett 12 százaléka ismételten szigorított a hitelezési feltételeken, ugyanakkor a következő félévben nem tervezik azok megváltoztatását.

A második negyedévben is folytatódott a fogyasztási és lakáscélú hitelek iránti keresletben a 2011 első negyedéve óta megfigyelhető ellentétes irányú tendencia. A bankok nettó értelemben vett 21 százaléka keresletcsökkenést észlelt a lakáscélú hitelek iránt, miközben a fogyasztási hitelek esetén 40 százalékuk az előző negyedévhez képest élénkülésről számolt be. A bankok döntő többsége ugyanakkor ismételten arra számít, hogy ebben az évben még élénkülhet a kereslet a lakáscélú hitelek iránt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A hazai hitelezési folyamatok továbbra is eltérnek az eurózónában tapasztaltaktól, ahol Magyarországgal ellentétben bővül a háztartásihitel-állomány. Az eurózónában mind a lakáscélú, mind pedig a fogyasztási hitelek esetén a bankok nettó értelemben vett 7-9 százaléka szigorított a hitelezési feltételeken (ellentétben a hazai bankszektorban tapasztalt változatlansággal), valamint a következő negyedévben is szigorítást tervez.

Vállalati hitelek: itt sincs érdemi változás

Szemben a korábbi negyedévben tapasztalt szigorításokkal, a vállalati hitelek esetében a nem árjellegű hitelezési feltételek összességében nem változtak érdemben. A bankok válaszai ugyanakkor azt jelzik, összességében újra szigorítás várható ebben a szegmensben. Az önkormányzati hiteleknél elmondható, hogy a bankok kockázatérzékenysége tovább növekedett, így tovább szigorítottak hitelezési feltételeiken is.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?