18 °C Budapest

Devizahitelesek: fizetni kell azoknak is, akik betöltötték a 75-öt

Pénzcentrum
2011. augusztus 25. 08:33

Azok a devizaadósok, akik még azelőtt betöltik a 75. életévüket, hogy a hitelük futamideje lejárna, a futamidő végén, egy összegben, vagy előtörlesztéssel lesznek kénytelenek a hitelkeret-szerződésükből még hátralévő összeget rendezni - írja a Népszabadság, a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszaira hivatkozva.

A nemrég megjelent kormányrendelet szerint a gyűjtőszámla hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb 30 évvel meghaladhatja az eredeti devizahitel-szerződés futamidejét, de az adós 75. életévével a futamidőnek le kell zárulnia. Arról viszont nem szólnak a hatályos jogszabályok, mi lesz azokkal, akiknek ezen túl is fizetniük kellene a törlesztést.

A napilap a szaktárcához fordult felvilágosításért, ahol azt a választ adták, hogy a szabályozás a jelenlegi általános banki szabályozásnál enyhébb feltételeket jelent, az adós számára lehetővé teszi, hogy a fennálló adósság visszafizetése a lehető legkisebb anyagi tehervállalást jelentse. A pénzkölcsöntartozás egyéb általános feltételeit a hatályos jogszabályok, így a Ptk. rögzíti - tették hozzá.

Tehát senki ne számítson arra, hogy amennyiben túlfutna a futamideje, a bank majd nagyvonalúan elengedi a tartozásból hátralévő részt. A polgári törvénykönyv alapján az adósnak rendeznie kell tartozását. Vagyis ha az ügyfél nem fizet, a bank által bejegyzett jelzálogjog miatt rámehet a háza.

Szakértők szerint  ugyanakkor nem valószínű, hogy sok devizaadós kerül ilyen helyzetbe. Azokról van csak szó, akik bekapcsolódnak a kormány Otthonvédő programjába, és az eredeti devizahitelszerződésük mellé a hároméves, fixált árfolyamos időszak alatt egy másik, gyűjtőszámla-szerződést is kötnek a bankkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a jogszabály szerint az eredeti devizahitel futamidején túlmaximum 30 évvel nyúlhat el a gyűjtőszámla futamideje. Vagyis aki 20 évre vette fel a hitelét, annak 50 évig is eltarthat, míg vissza fizeti a hitelt. A 75. életévre vonatkozó korlátozást figyelembe véve tehát a 25 évesnél idősebb korukban devizaadósságot felvettek között kell keresni az érintetteket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?