17 °C Budapest

Ez vár a frankhitelesekre, ha bekeményít Svájc

Pénzcentrum
2011. augusztus 23. 21:01

Már két hete annak, hogy elsőnek felmerült, még ha pletyka szintjén is a svájci frank árfolyamának az euróhoz való rögzítése. Azóta is folyamatosan felmerül ez a lehetőség, mint a túl erős frank egyik ellenszere. De mit jelentene egy ilyen eset a devizahiteleseknek?

Amennyiben a piaci pletyka beigazolódik, és valóban egy 1,12-1,15-ös sávban fixálnák az EUR/CHF árfolyamot, az a jelenlegi, 275-ös EUR/HUF árfolyam mellett még mindig nem sok jót ígérne a magyar frankhitelesek számára, hiszen ez 240-245-ös CHF/HUF árfolyamot jelentene. Ez esetben jelentősen csökkenne a 220 forint alatti frank esélye is, hiszen ehhez 250 forintos, vagy ennél is olcsóbb euróra lenne szükség.

 

Az MNB-nek az EUR/HUF árfolyamra van az intervenciókkal hatása, ami így a CHF/HUF árfolyamot is képes lejjebb nyomni. Egy jelentős forinterősödés azonban nem állna a magyar gazdaság érdekében, és a jegybank eszközei is korlátozottak erre.

Így szinte biztosra vehetné minden devizahiteles, hogy mi vár rá az árfolyamrögzítés után. A havi törlesztők minden egyes frankja után 60 forint kerülne a hiteltartozásként a gyűjtőszámlájára. Ez egy 8 százalékos THM-el rendelkező, 8 millió forint tőketartozású és 10 éves hátralévő futamidejű hitel esetén 1 436 761 Ft lesz 3 év múlva.

Hogy működne az árfolyamrögzítés a gyakorlatban?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A svájci jegybank az árfolyamküszöb elérése esetén frankgyengítő intervencióba kezd, vagyis eurót vásárol frank ellenében. Vagy esetleges alsó küszöb esetén fordítva. Ezek a műveletek igen költségesek, nem is biztos, hogy tudná tartani a svájci jegybank. Épp ezért valószínűleg csak egy rendkívül szélsőséges esetben vállalná ezt be Svájc, most viszont stabil 240 körüli árfolyamon áll a frank. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?