24 °C Budapest

Ez vár a frankhitelesekre, ha bekeményít Svájc

Pénzcentrum
2011. augusztus 23. 21:01

Már két hete annak, hogy elsőnek felmerült, még ha pletyka szintjén is a svájci frank árfolyamának az euróhoz való rögzítése. Azóta is folyamatosan felmerül ez a lehetőség, mint a túl erős frank egyik ellenszere. De mit jelentene egy ilyen eset a devizahiteleseknek?

Amennyiben a piaci pletyka beigazolódik, és valóban egy 1,12-1,15-ös sávban fixálnák az EUR/CHF árfolyamot, az a jelenlegi, 275-ös EUR/HUF árfolyam mellett még mindig nem sok jót ígérne a magyar frankhitelesek számára, hiszen ez 240-245-ös CHF/HUF árfolyamot jelentene. Ez esetben jelentősen csökkenne a 220 forint alatti frank esélye is, hiszen ehhez 250 forintos, vagy ennél is olcsóbb euróra lenne szükség.

 

Az MNB-nek az EUR/HUF árfolyamra van az intervenciókkal hatása, ami így a CHF/HUF árfolyamot is képes lejjebb nyomni. Egy jelentős forinterősödés azonban nem állna a magyar gazdaság érdekében, és a jegybank eszközei is korlátozottak erre.

Így szinte biztosra vehetné minden devizahiteles, hogy mi vár rá az árfolyamrögzítés után. A havi törlesztők minden egyes frankja után 60 forint kerülne a hiteltartozásként a gyűjtőszámlájára. Ez egy 8 százalékos THM-el rendelkező, 8 millió forint tőketartozású és 10 éves hátralévő futamidejű hitel esetén 1 436 761 Ft lesz 3 év múlva.

Hogy működne az árfolyamrögzítés a gyakorlatban?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A svájci jegybank az árfolyamküszöb elérése esetén frankgyengítő intervencióba kezd, vagyis eurót vásárol frank ellenében. Vagy esetleges alsó küszöb esetén fordítva. Ezek a műveletek igen költségesek, nem is biztos, hogy tudná tartani a svájci jegybank. Épp ezért valószínűleg csak egy rendkívül szélsőséges esetben vállalná ezt be Svájc, most viszont stabil 240 körüli árfolyamon áll a frank. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?