24 °C Budapest

Mégis gyerekeink nyöghetik majd devizahitelünket

Pénzcentrum
2011. augusztus 19. 11:37

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap cáfolta azt a - Portfolio.hu által kormányzati forrásokból vett és részletesen elemzett - értesülést, miszerint az árfolyamrögzítés hároméves időszakát követően az aktuális piaci árfolyammal számolt törlesztőrészlethez képest maximálnák 15%-ban a havi teher növekedését. Az államtitkár szavaiból kiderült: az emelkedés az árfolyamrögzítéssel csökkentett törlesztőrészlethez képest nem lehet nagyobb 15%-nál. A rendszerbe való belépéshez kapcsolódó közjegyzői díjakat a Magyar Nemzet szerint a bankokkal fizettetnék meg.

A Portfolio.hu kormányzati forrásokból vett értesülése és Orbán Viktor miniszterelnök szerdai szavainak értelmezése eredményezte, hogy egy rövid időre úgy tűnt, nem a három évre csökkentett törlesztőrészlethez, hanem a 2014 végén az aktuális árfolyam alapján számolt értékhez képest nem emelkedhetne 15%-nál nagyobb mértékben a rendszerbe belépő jelzáloghiteles havi terhe, amennyiben ezt az ügyfél kéri, és hajlandó belemenni az emiatt szükségessé váló futamidő-hosszabbításba.

Csütörtökön egy kormányszóvivői tájékoztatón azonban Kovács Zoltán egyértelműsítette: az emelkedés a csökkentett törlesztőrészlethez képest nem lehet 15%-nál nagyobb, az erről szóló rendeletet a kormány meghozta, és hamarosan kihirdetésre kerülhet. Bár a rendelet pontos részleteit még nem ismerjük, a korábbi kormányzati információk alapján a 15%-nál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedést az ügyfél futamidő-hosszabbítással előzhetné meg, ilyen irányú kérelmét pedig a bankoknak automatikusan kellene elfogadniuk.

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint amennyiben a csökkentett törlesztőrészlethez képest az emelkedés 15%-ban való korlátozását kéri az ügyfél, egy átlagosnak mondható lakáshitel futamideje a jelenlegihez hasonló árfolyamszint mellett az eredetinek közel másfélszeresére nyúlhat.

Korábban: Orbán tisztázta: ez jön az árfolyamrögzítés után

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány tervei szerint a bankoknak kell állniuk az árfolyamrögzítés igénybe vételével kapcsolatos közjegyzői díjat - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint az ezzel kapcsolatos rendelet már megszületett, és Navracsics Tibor aláírására vár. A döntés oka az lehet, hogy a közjegyzői díjakat a közjegyzői kamara aggályait figyelembe véve az általános szabályok szerint határoznák meg, vagyis nem lennének a szokásosnál alacsonyabbak, ezzel pedig nem terhelnék tovább a devizahiteleseket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?