25 °C Budapest

Adót csökkenthet a devizahiteles árfolyamveszteség

2011. augusztus 18. 14:07

Adó-optimalizációs technika segítségével is mérsékelhetik terheiket a vállalati devizaadósok - hívja fel a figyelmet az RSM DTM adótanácsadó és könyvvizsgáló társaság legfrissebb elemzésében. A társasági adóban legálisan érvényesíthető az árfolyamveszteség.

Legálisan érvényesíthető az árfolyamveszteség a társasági adóban - hívja fel a figyelmet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM adótanácsadó és könyvvizsgáló társaság elnök-vezérigazgatója. A társaságiadó-előleget havonta fizetők számára lehet ez követendő út, amennyiben már most prognosztizálható, hogy a társaság éves eredményére jelentősen negatív hatást gyakorol az árfolyamveszteség.

Kalocsai hangsúlyozza: a technika alkalmazása pontos adótervezést igényel. Ha túlbecsüljük a várható adókötelezettség-csökkenést, akkor a különbözetre 20 százalékos mulasztási bírságot is fizetni kell - figyelmeztet az elnök-vezérigazgató. A vállalati szakértő szerint azonban a technika mindenképpen hasznosnak tekinthető, hiszen cash-flow oldalról jelentős könnyebbséget tud jelenteni a vállalati adós számára.

Prevenciós szempontból nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a devizakötelezettségeken keletkező árfolyamveszteség az üzleti év zárásával - a mérleg szerinti eredménybe kerülve - csökkenti a saját tőkét. Ennek akkor lehet jelentősége, ha a saját tőke a gazdasági társaságok részére előírt szint alá esik, ilyenkor ugyanis a társaság vagy köteles taggyűlési (közgyűlési) szinten eldönteni ennek az állapotnak a megszüntetését, vagy el kell határoznia jogutód nélküli megszűnését vagy más gazdasági társasággá alakulását.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?