25 °C Budapest

Ez végleg betehet a frankhiteleseknek

2011. július 28. 08:32

A frank euró szintre való erősödése keserítheti meg a hazai frankhitelesek életét. A dollár árfolyama esik, elsőszámú menekülődevizává léphet elő a svájci frank, ezzel jelentősen nőhet az árfolyama - írja a Magyar Hírlap.

Az amerikai képviselőház ma szavaz a republikánus törvényjavaslatról, ami 10 év alatt 850 - 1100 milliárd dollárral faragná le az amerikai adóságot. Amennyiben nem sikerül megszavazni a törvényt, valóban nagyobb feszültség lehet a világpiacon.

Pénzcentrum vélemény
Ahogy a napokban is kifejtettük a görög mentőcsomag megszületése sem jelent tartós megoldást az eurózóna adósságválságára, így továbbra is nagy kilengésekre számíthatunk a forint euróval és svájci frankkal szembeni árfolyamában, amelyet csak fokozhatnak a küszöbön álló amerikai államcsőddel kapcsolatos komoly aggodalmak - mutatott rá a devizaárfolyamokra potenciálisan még nagyobb hatással lévő eseményekre Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. Amennyiben egy nyugodtabb hangulati periódus alakul ki augusztus közepétől a nemzetközi devizapiacokon, úgy a forint mérsékelten erősödhet az euróval és a svájci frankkal szemben, a 260-265-ös, illetve a 210-215-ös tartományok irányába. Amennyiben a devizahiteles előtörlesztésben gondolkodik, érdemes ezeket a periódusokat kivárnia, de sajnos nem lehet kizárni, hogy a forint az adósságválság súlyosbodása miatt további mérsékelt, 5 százalék körüli gyengülést szenved el a következő időszakban - tette hozzá az elemző. Weinhardt Attila meglátása szerint a rögzített jelzáloghitel-törlesztési árfolyamot év végéig akkor érdemes választania a hiteladósnak, ha már a törlesztés határán billeg és a következő 3 évben a biztonság számára a fő érték.

A Portfolio.hu elemzője tehát több forgatókönyv lehetséges az amerikai törvény elutasítása után is. Mivel nem egyértelmű, hogy egy ilyen kényes helyzetben melyik devizát használják menekülési útvonalnak a befektetők. A dollár is egy lehetséges kiút marad, hiszen piaca sokkal likvidebb és nem is annyira túlvásárolt, mint a svájci frank. Így az is előfordulhat, hogy a dollár erősödni tud egy ilyen helyzetben is, a frank árfolyama viszont csak kismértékben emelkedik.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?