2 °C Budapest

Öngyilkossági hullámot hozhatnak a kilakoltatások?

2011. június 7. 18:02

Felhalmozódott adósságai miatt kiugrott hatodik emeleti lakásából B. Józsefné Marika. Korábban egy rendőr lőtte fejbe magát a svájcifrankban felvett hitele megnövekedett törlesztőrészletei miatt. Nagy kérdés, hogy a devizahitelesek megmentését célzó akcióterv gyógyírt jelent-e az adósok bajaira és, hogy hova költözhetnek azok, akik kénytelenek megválni otthonuktól.

Kiugrott hatodik emeleti lángoló lakásából B. Józsefné Marika. A szomszédok úgy vélik, a nehéz anyagi körülményei miatt választotta a halált az idős asszony - írja a Blikk.

Az idős hölgynek több mint félmilliós tartozása van az önkormányzat felé - erősitette meg a lapnak a szomszédok gyanúját a XV. kerület alpolgármestere. Vizér Klára hozzátette: Korábban, 2007-ben a lakó már állt kilakoltatás alatt, akkor családi összefogással rendezték a tartozást, most azonban már elkerülhetetlen volt, hogy az idős asszony elköltözzön. Ezt közöltük is vele - nyilatkozta az alpolgármester, hozzátéve: nem az utcára került volna a hölgy, hiszen egy másik, kisebb lakást akartak biztosítani neki.

Dráma! Fejbe lőtte magát a devizahiteles

Korábban S. István rendőr alezredes vetett véget életének. A megrázó eset óta suttogják a madarak, hogy a tragédia hátterében az áll, hogy a férfi súlyos adósságokkal küzdöttt.

A hírek szerint S. István azért vetett véget életének, mert nem tudta fizetni svájcifrank alapú hitelének megnövekedett törlesztőrészleteit. A megyei kapitányság tagjai arról beszéltek, hogy a férfi súlyos anyagi problémái miatt lőtte fejbe magát, s a helyszínelők is arról suttogtak, hogy a számláira borulva találták meg az alezredes vérbe fagyott holttestét.

Gyógyír a bajra?

Egy hétel ezelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a kormány és a Bankszövetség között több hónapja tartó tárgyalások eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az öt pontos programot otthonvédelmi akciótervnek kersztelték el.

Az öt pont:

1. Árfolyamgát: önkéntes módon rögzített törlesztési árfolyam a lakáshitellel rendelkező devizahitelesek számára. 2014. december 31-éig a frankhitelesek 180 forintos árfolyamon törleszthetnek, hasonló árfolyamgát lesz érvényben az euró- és jenhitelesek esetében is. Az euró estében 250 forint, a jen esetében 200 forint lesz a védőárfolyam.

2. Lakásárverezések: a moratórium nem tartható fenn, ugyanakkor meg kell védeni az adósokat a lakáspiaci hiénáktól. Ezért először csak nagy értékű és alapterületű ingatlanok árverezésére kerülhet sor, valamint egy településtípus ill. megyék szerinti kvótarendszert alkalmaznak.Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közlése szerint 2011. július 1. és 2011. október 1-je között a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok és 20 milliónál nagyobb hitelösszegek esetében lehet árverezni az ingatlanokat. A negyedik negyedévben az érintett, kisebb értékű lakások 2%-a árverezhető el, majd ez az arány 2012-ben negyedévente 3% lesz, 2013-tól pedig 1 százalékponttal nő.

3. Segítségnyújtás a bajba jutottaknak: a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása. Ez két módon segít a lakásukat elvesztőknek: zöldmezős állami beruházásként lakásépítési programot épít, valamint a társaság megvásárolja az adós lakását, aki bérlőként lakhat tovább a lakásban. Erre az önkormányzatokkal szoros együttműködést indítanak.

4.Visszaáll az euró alapú lakáshitelezés, mivel a jelenlegi helyzet az EU szabályai szerint nem tarható fenn, de csak az euróalapú, a minimálbért 15-szörösen meghaladó jövedelemmel,rendelkezők vehetik igénybe.

5.Lakásváltási kamattámogatás lép életbe legfeljebb öt éven át, ez legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5%-ot is.

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?

1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.

2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.

Kinek ajánlható az árfolyamvédelem?

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. Amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne

2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat

3. Aki képes a 42 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is).

Mi lesz a kilakoltatottakkal?

Családi házakat építene, előkerttel, hátsó veteményessel a kilakoltatott devizahiteleseknek Orbán Viktor - derül ki a miniszterelnök egy korábban adott interjújából.

Orbán Viktor az interjúban elmondta: "Kilakoltatások első részben csak a 30 millió fölötti ingatlanok esetében, és 20 milliónál nagyobb hitelnél lehetnek. A leggazdagabbakat érintik először, mert ők vannak, akik leghamarabb tudnak megoldást találni, a szegények vannak a legvégén. S mire ők sorra kerülnek, nekik három menekülőpálya nyitva áll majd. Egyrészt bent maradhatnak a lakásukban, amelyet az állam a banktól megvesz, a bentlakó pedig bérlővé válik. A másik, hogy ha a lakó kisebb lakásban is megoldja az életét, s a bank egy kisebbre ad neki hitelt. A harmadik megoldás, hogy elhelyezzük őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek. Ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy honnan vesznek telket, melyen megkezdődhetne az építkezés, a miniszterelnök így felelt: "Állami földterületre van szükségünk, hiszen ott tudjuk majd viszonylag olcsón megépíteni ezeket a lakásokat. Így ingatlanspekuláció sem lesz. Százezer nem fizető ember van, alapvetően a nagyvárosok környékén élnek. Hamarosan ki fogjuk jelölni a Budapest környéki állami területeket, ahol indulhat az építkezés. Most arra keressük a választ, hogy ennek a munkának mekkora részét lehet közmunkában elvégezni, hogy még olcsóbb legyen."

Orbán Viktor a készülő épületekről is beszélt: "Családi házakban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni. Könnyűszerkezetes házak, amerikai típusú technológiával. Már a négyzetméter-kalkulációk is elkészültek. A házaspárok 40 négyzetméteres, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres családi házat kaphatnának."

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem