Megrokkant életek: van kiút a devizahiteleseknek?

2011. július 26. 04:44

Az elmúlt időszakban sok mindent megéltek a devizahitelesek. A svájci frank, de még az euró mozgása is elbizonytalaníthatott mindenkit. Mit érdemes most tenni és milyen lehetőségei vannak a frankban és euróban eladósodottaknak? Egyszer ott van az állam által felkínált árfolyamrögzítési lehetőség, és a bankok is kidolgoztak mára egy többé-kevésbé működő adósmentő csomagot. Az előtörlesztésen is el lehet gondolkodni, ésszerű lépés ez?

Sem a banki, sem az állami segítség nem teszi könnyebbé az átlag eladósodott életét, de a leginkább bajban lévőknek nagy segítség lehet bármelyik. A két lehetőség kizárja egymást, így érdemes elgondolkodnunk melyik is éri meg jobban nekünk. Mindkét lehetőség csak azoknak lehet vonzó, akik tényleg a mindenkori napi fizetésképtelenség problémájával szembesülnek.

A banki próbálkozás, kinek segít?

A napokban már írtunk arról, hogy az AXA is hónapok óta dolgozik a saját árfolyam- és kamatvédelmi programján, amely augusztus elejétől lesz elérhető az ügyfelek számára. A konstrukció a kamatemelkedéseket is képes lesz kordában tartani nemcsak három évre, hanem a hitel teljes futamidejére. A Budapest Bank, az OTP, az Erste, az MKB és a CIB is saját adósvédelmi programot dolgoztak ki. A tapasztalatok szerint az ügyfelek fokozottan érdeklődnek a banki program iránt, de az állami megoldás hosszú távú pénzügyi hatásaival kapcsolatban is kapnak választ a kérdéseikre a fiókokban. A bankok úgy vélik, hogy mindenkinek döntenie kell, melyik programhoz kíván csatlakozni, bár a törvény nem zárja ki, hogy az állami árfolyamrögzített terméket igénybe vevők a későbbiekben ne részesülhessenek banki fizetési könnyítésben.

Banki segítség általában a hitel átstrukturálása, ami könnyít ugyan a hitelfelvevő havi terhein, de a teljes tartozás nem változik. A futamidő viszont nő, hosszabb ideig kell törleszteni a tartozásokat, így a visszafizetett összeg is nagyobb lesz. Az idősebb, nyugdíjas éveikhez közel álló adósoknak sem járható út ez, hiszen ők nem tudják eltolni a futamidőt.

Állami csomag: csak a legreménytelenebbeknek!

Egyre több ügyfélnek okoz gondot a havi törlesztő részlet fizetése. "Az ügyfeleknek személyre szabott tájékoztatást adunk, ismertetve a banki mentőcsomag előnyeit-hátrányait és az állami árfolyam rögzítés előnyeit-hátrányait. Ennek alapján jövedelmi helyzetük és személyes várakozásaik szerint tudnak dönteni, hogy melyiket választják" - válaszolt az Erste Bank a Pénzcentrum.hu kérdésére. A legtöbb bank hasonlóan próbálja kiszolgálni az ügyfeleit.

Befektetési lehetőség az árfolyamrögzítés? >> Kattints! <<

A bankok többsége mérsékelt 5-15 százalékos részvételi arányt vár az állami árfolyamrögzítés esetén. A legnagyobb érdeklődésre a Raiffeisennél számítanak, ahol a hitelesek 20-30 százalékától várják, hogy élnek a három éven keresztüli fix 180 forintos frankárfolyam lehetőségével. A 3 éven keresztül viszonylag stabil, alacsonyabb törlesztő részlet sokaknak vonzó lehet, de ez alatt az idő alatt egy elkülönített forintszámlán tovább nő a tartozás.Ez nagy, a kezdetinél jóval magasabb törlesztőket eredményezhet a védett időszak lejárta után. Éppen ezért ez a megoldás senkinek nem ajánlható, kivéve ha már tényleg reménytelen helyzetbe került valaki. 

Előtörlesztés: mikor éri meg?

Kevesek lehetősége lehet az előtörlesztés, bár a hosszú ideig 263 forint körül mozgó euró talán jó lehetőséget adhatott volna erre az euróban eladósodottaknak. A frankhitelesek viszont olyan árfolyamcsúcsokat láthattak az elmúlt időszakban, amitől biztos elment a kedvük a veszteség azonnali realizálásától. Ha egy frankhiteles is ezen gondolkodik, akkor érdemes megvárnia a frankárfolyam esetleges mérséklődését.

Egy magas árfolyamon történő előtörlesztés az árfolyamveszteség azonnali realizálását jelenti. Azaz, akik most fizetik vissza egy magasabb árfolyamon hitelüket, azok elvesztik azt a lehetőséget, hogy egy esetleges lefelé mozduló frank esetén mérséklődjön hitelük tőkerésze. A legtöbben azonban úgy sem tudnak miből előtörleszteni, még ha ezt bizonyos feltételek mellett a legtöbb bankban ingyen tehetik is meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi az, ami így befolyásolja az árfolyamokat?

A görög mentőcsomag megszületése sem jelent tartós megoldást az eurózóna adósságválságára, így továbbra is nagy kilengésekre számíthatunk a forint euróval és svájci frankkal szembeni árfolyamában, amelyet csak fokozhatnak a küszöbönálló amerikai államcsőddel kapcsolatos komoly aggodalmak - mutatott rá a devizaárfolyamokra potenciálisan még nagyobb hatással lévő eseményekre Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. Amennyiben egy nyugodtabb hangulati periódus alakul ki augusztus közepétől a nemzetközi devizapiacokon, úgy a forint mérsékelten erősödhet az euróval és a svájci frankkal szemben, a 260-265-ös, illetve a 210-215-ös tartományok irányába. Amennyiben a devizahiteles előtörlesztésben gondolkodik, érdemes ezeket a periódusokat kivárnia, de sajnos nem lehet kizárni, hogy a forint az adósságválság súlyosbodása miatt további mérsékelt, 5 százalék körüli gyengülést szenved el a következő időszakban - tette hozzá az elemző. Weinhardt Attila meglátása szerint a rögzített jelzáloghitel-törlesztési árfolyamot év végéig akkor érdemes választania a hiteladósnak, ha már a törlesztés határán billeg és a következő 3 évben a biztonság számára a fő érték.

Az ingatlan eladása jelenthet megoldást?

Ingatlanpiaci elemzéseinkben többször rámutattunk, hogy a moratórium védelme alól kiesett 30 millió forintnál értékesebb ingatlanoknál legfőképp, de más árszegmensekben is jelentős áresés volt megfigyelhető az elmúlt években. Épp ezért fordulhat az elő, hogy még az esetleges értékesítés után is maradna tartozása a tulajdonosnak. A jövőben viszont a moratórium feloldása üdvös hatással lehet a jelenleg bénult ingatlanpiac beindulására. A további árcsökkenésre váró vevők ténylegesen megjelenhetnek, az eladók egy része pedig, a moratórium lejártával, elszánhatja magát az értékesítésre. Sok múlik a kilakoltatási moratórium "védőernyője" alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy most már célszerű aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a bankokkal karöltve, azokkal kiegyezve az esetleges hitelrendezésről.

Ami nem megoldás az a pereskedés!

"Hibás termék a devizahitel" - állította Róna Péter, közgazdász. Ezzel a mondatával felkorbácsolta a kedélyeket és reményt adott az eladósodott devizahiteleseknek. El is készült egy perirat-tervezet melyet Léhmann György nyugdíjas jogász fogalmazott meg. A perirat a bankok rossz kamatszámítására hivatkozik, ez az állítás viszont nem mindenki szerint állja meg a helyét. Így könnyen lehet, hogy a pereskedés nem egyéb pénzkidobásnál. >>Folytatás>>

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm