15 °C Budapest

806 ezren a BAR-listán: mi lesz azokkal, akik még tudtak fizetni?

Pénzcentrum
2011. július 13. 09:42

A lejárt tartozással rendelkező adósokat összegző Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, régebbi nevén BAR lista) tárolt magánszemélyek száma júniusra újabb rekordot döntött. 806 ezer júniusra lejárt, minimálbérnél nagyobb tartozással rendelkező és 90 napnál hosszabb késedelemben lévő hiteles került be a rendszerbe - írja a Napi Gazdaság.

Egy év alatt 18 százalékkal nőtt a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek minimálbér összegét meghaladó és több mint 90 napos késedelemmel rendelkező hitelesek száma. Az ilyen jellegű szerződések száma viszont nagyobb 24 százalékos mértékben növekedet. Ezek a számok arra utalhatnak, hogy már többen hitelből próbálták meg fedezni eddigi tartozásaikat.

Kamatot emelhetnek a bankok

Az első félév végén majdnem 1,5 millió élő mulasztást tartottak nyilván. A lezárt ügyek száma a márciusi módosítás óta (akkor lépett hatályba, hogy nem öt, hanem csak egy évig lehet nyilvántartani azokat az adósokat, akik helyzetüket időközben rendezték) gyakorlatilag stagnál.

A mulasztás a hátralék teljes kiegyenlítésével, de a szerződés átütemezésével (a banki adóssegítő programban részvétellel) is megszűnhet. Ebbe a kategóriába kerülnek azonban azok is, akiket végrehajtottak, vagy kezesüktől szedték be a pénzt. (Amennyiben azonban ha fizetési késedelem nem teljesítéssel zárult, az adatok elévülési ideje változatlanul öt év.) Az állami program beindulása tehát nyilvánvalóan a KHR-adatokból is látszódhat majd. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a KHR lakossági alrendszerében nem csak a hitelmulasztások, hanem a bankkártya-visszaélések, és a csalás miatt elutasított hitelkérelmek is szerepelnek (az állami mentőcsomag pedig csak a lakáshitelesekre vonatkozik).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Napi Gazdaság információi szerint egyébként a lezárt szerződéseknél a KHR-nyilvántartás lerövidülése miatt több bank is kamatemelésre készült. Néhány adós jelzése alapján pedig ez a folyamat már el is indulhatott.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?