23 °C Budapest

806 ezren a BAR-listán: mi lesz azokkal, akik még tudtak fizetni?

Pénzcentrum
2011. július 13. 09:42

A lejárt tartozással rendelkező adósokat összegző Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, régebbi nevén BAR lista) tárolt magánszemélyek száma júniusra újabb rekordot döntött. 806 ezer júniusra lejárt, minimálbérnél nagyobb tartozással rendelkező és 90 napnál hosszabb késedelemben lévő hiteles került be a rendszerbe - írja a Napi Gazdaság.

Egy év alatt 18 százalékkal nőtt a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek minimálbér összegét meghaladó és több mint 90 napos késedelemmel rendelkező hitelesek száma. Az ilyen jellegű szerződések száma viszont nagyobb 24 százalékos mértékben növekedet. Ezek a számok arra utalhatnak, hogy már többen hitelből próbálták meg fedezni eddigi tartozásaikat.

Kamatot emelhetnek a bankok

Az első félév végén majdnem 1,5 millió élő mulasztást tartottak nyilván. A lezárt ügyek száma a márciusi módosítás óta (akkor lépett hatályba, hogy nem öt, hanem csak egy évig lehet nyilvántartani azokat az adósokat, akik helyzetüket időközben rendezték) gyakorlatilag stagnál.

A mulasztás a hátralék teljes kiegyenlítésével, de a szerződés átütemezésével (a banki adóssegítő programban részvétellel) is megszűnhet. Ebbe a kategóriába kerülnek azonban azok is, akiket végrehajtottak, vagy kezesüktől szedték be a pénzt. (Amennyiben azonban ha fizetési késedelem nem teljesítéssel zárult, az adatok elévülési ideje változatlanul öt év.) Az állami program beindulása tehát nyilvánvalóan a KHR-adatokból is látszódhat majd. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a KHR lakossági alrendszerében nem csak a hitelmulasztások, hanem a bankkártya-visszaélések, és a csalás miatt elutasított hitelkérelmek is szerepelnek (az állami mentőcsomag pedig csak a lakáshitelesekre vonatkozik).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Napi Gazdaság információi szerint egyébként a lezárt szerződéseknél a KHR-nyilvántartás lerövidülése miatt több bank is kamatemelésre készült. Néhány adós jelzése alapján pedig ez a folyamat már el is indulhatott.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 15:02
Először számol be egyszerre több platformon is élőben egy kiemelt eseményről a Sport TV.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?