14 °C Budapest

Az euróhitelesek is retteghetnek? Ez jön a kamatemelés után

Pénzcentrum
2011. július 12. 18:32

A devizaárfolyam folyamatosan a hitelesek figyelmének középpontjában áll az újabb és újabb csúcsokat döntögető svájci frank miatt, a kamatváltozásoknak azonban jóval kisebb figyelmet szentel a közvélemény. Pedig egy 1 százalékpontos kamatemelés csaknem 10%-os emelkedést is okozhat a törlesztőrészletekben, ahogy cikkünkben látni fogjuk. Ráadásul a nyár elején tető alá hozott "adósmentő csomag" csak az árfolyamkockázattal szemben védi meg átmenetileg az adóst, a kamatkockázatra nem nyújt orvosságot. Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) alapkamatot emelt, így ismét aktuális kérdés: mennyit éreznek meg az euróhitelesek a jegybanki kamatemelésből? És vajon mi vár a frankhitelesekre?

Múlt csütörtökön az erősödő inflációs kockázatok miatt és a lassuló növekedés ellenére 25 bázisponttal 1,5 százalékra emelte irányadó rátáját az Európai Központi Bank. A lépés nem okozott meglepetést a piacon, a devizahitelesek azonban idén már másodszor kaphatták fel a fejüket a kamatemelés hírére. Jogos a kérdés: mit éreznek majd a kamatemelésből az euróhitelesek, és vár-e hasonló "kegyelemdöfés" a frankhitelesekre is? A bankok reakciója azon áll vagy bukik, növeli-e, és ha igen, mekkora mértékben növeli a jegybanki kamatemelés a banki források költségét, illetve hogy e költségnövekedést mekkora mértékben hárítják át euróhiteleseikre.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

Euró alapú lakossági lakáshitelek

Feltéve, de meg nem engedve, hogy a magyar bankok a hitel aktuális kamatperiódusa után a jegybanki alapkamat-emelésnek 100%-ban megfelelő mértékű kamatemelést hajtanak végre, az alábbi törlesztőrészlet- változásokat kapjuk nagyjából átlagos, 8 000 000 forintos hitelösszegű, 20,15 illetve 25 éves futamidejű lakáshitelek esetében. Feltételezzük, hogy a jelenlegi törlesztési árfolyam megegyezik a folyósításival, ami euróhitelek esetében reális. Számításaink szerint míg egy 25 bázispontos kamatemelés 20 éves futamidő mellett 1-2%-os törlesztőrészlet-emelkedést okoz, egy 100 bázispontos kamatemelés már 7-8%-kal emelné meg a törlesztőrészleteket. Ugyanakkora THM mellett annál nagyobb a kamatemelés relatív hatása, minél hosszabb a hitel futamideje. Ami pedig a hosszú távú kilátásokat illeti, a következő kamatemelés őszre várható és a piaci árazások alapján jövő tavaszra 2%-ig emelkedhet az alapkamat (lényegében negyedévente 25 bázispontos emelésre számít a piac). Az eurózónabeli kamatemelési pályát jelentősen befolyásolhatja (azaz lehet, hogy kevésbé lesz ilyen intenzív a kamatemelés), hogy az utóbbi hónapokban a gazdasági növekedés lendületvesztését mutatják az adatok.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

Miért lesz ennél kisebb a törlesztő-részlet emelkedése?

Általánosságban kijelenthető, hogy a kamatemelés az euróban denominált források drágulását vonja maga után, hogy azonban ez miként csapódik le a hitelek árazásában, az bankonként eltérő lehet, és elsősorban a hitelintézetek saját üzletpolitikájuktól függ. Mivel a források általában nincsenek közvetlenül hozzárendelve a finanszírozott hitelekhez, a különböző hitelek eltérő mértékű átárazódása is minden további nélkül elképzelhető. Az euróhitelek kamatszintjének emelkedését leginkább az alábbi tényezők indokolják:

1. Az EKB-alapkamat és a kamatvárakozások alapján alakuló bankközi kamatláb, az EURIBOR mellett Magyarország csődkockázata (CDS-felára) befolyásolja leginkább az euró alapú források határköltségét. A piacon ennek megfelelő áron juthatnak új forráshoz a bankok. E kettő összege (jelenleg közel 4%) a kamatemelési várakozások illetve a pénzpiaci feszültségek miatt egyaránt nő, igaz, nem drámai mértékben.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

2. Bár a második negyedéves adatok még nem állnak rendelkezésünkre, továbbra is magas Magyarországon a nem teljesítő, illetve késedelmes lakossági hitelek aránya, és az arány emelkedése vélhetően még nem állt meg. E hitelek növekvő aránya magas kockázati költséget jelent a bankok számára, amit különböző hiteleik kamatmarzsában is igyekeznek érvényesíteni.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

3. A kamatemelésre a bankoknak minden joguk megvan, hogy azonban pontosan milyen mértékben, az nem egyértelmű. Egy 2010. december 15-én megjelent kormányrendelet ugyanis úgy fogalmaz, hogy "a pénzügyi intézmény a fogyasztóval kötött, lakáscélú hitel- és kölcsönszerződés vagy pénzügyi lízingszerződés kamatát az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat mértékére ténylegesen hatást gyakorló (...) feltételek bekövetkezése esetén módosíthatja." A feltételek között a rendelet megemlíti a forrásköltségek, forrásszerzési lehetőségek kedvezőtlen változását, köztük a jegybanki és alapkamat és a bankközi pénzpiaci kamatlábak emelkedését is. Bár a rendelet felsorolása szigorúbb az egy évvel korábban életbe lépett Magatartási Kódexnél, hozzá hasonlóan lehetőséget ad a forrásköltség emelkedésének továbbhárítására.

Vannak ugyanakkor a banki kamatemelés ellen ható tényezők is:

1. A fenti 1. pontban említett forrásköltség nem egyezik meg az euróban denominált források átlagköltségével, csak azt mutatja, hogy a bankközi piacról milyen költség mellett vonható be az adott pillanatban euróforrás. A hazai euróhitelek refinanszírozása összegüket (és nem feltétlenül lejáratukat) tekintve elvileg euró alapú betétekből (swap ügylet nélkül) is megoldható: március végén a magyar bankszektor eszközeinek 20%-a, forrásállományának pedig 28%-a volt euróban denominált, a lakossági hiteleknél 6,5%, a betéteknél pedig 14,6% volt ez az arány. Bonyolítja a képet, hogy euró alapon bevont forrásaikat a bankok (jobbára swap ügyletek révén) más devizában meglévő eszközeik refinanszírozására is használják.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2. Mivel a bankok 90 napon túli késedelembe eső hiteleinek állománya már lassuló ütemben nő (jórészt egyébként a kisebb céltartalékolási kényszert jelentő átsrukturálások miatt), ezek értékvesztésének eredményrontó hatása is csökken, vagyis a több banknál még mindig magas, de összességében csökkenő kockázati költségek kompenzálhatják a megnövekedett forrásköltségeket, vagyis nem feltétlenül kell a kamatemelés eszközéhez nyúlni.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

3. A magyar bankszektorban közel kétharmados a külföldi anyabankkal rendelkező hitelintézetek aránya, melyek a piacitól eltérő költségek mellett biztosítanak forrást leánybankjaik számára. Az ezzel kapcsolatos adatok azonban nem publikusak.

4. Az idén áprilisban végrehajtott, szintén 25 bázispontos kamatemelés egyelőre nem érződött a meglévő euróhitelek kamatszintjén, igaz, ehhez el kell telnie az érintett hitelek jellemzően 3 vagy 6 hónapos kamatperiódusának.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

A bankoknak tehát lehetőségük van arra, hogy az euró alapú lakáshitelek törlesztőrészletét a fenti táblázatnak megfelelően növeljék, azonban elsősorban a fenti érvek és ellenérvek mérlegelésével, saját üzletpolitikájuk alapján döntik el, mekkora mértékben érvényesítik a kamatemelést.

És mi lesz a többiekkel?

Ami a forinthiteleket illeti, Magyarországon a 6%-os jegybanki alapkamat 1-3 hónapos időtávon várhatóan még nem változik, az azt követő időszakkal kapcsolatban pedig egyelőre kétirányúak a kockázatok. A magasabb élelmiszer- és energiaárak, illetve a pénzügyi stabilitási kockázatok inkább a további kamatemelés mellett szóló érvek, míg a gyenge belső kereslet, a laza munkaerőpiac és az erősebb szinteken maradó forint inkább a kamatcsökkentés felé tolhatja el a monetáris tanácsot. Svájcban a rendkívül erős frank okoz egyre komolyabb aggodalmakat nemcsak az exportszektorban, hanem a jegybank számára is. Az eurózóna adósságválsága miatt az euróval szemben történelmi csúcsra erősödött a frank, ami bőven elvégzi azt a monetáris szigorítást, amely a felfelé mutató inflációs kockázatok miatt egyébként kamatemelés révén szükséges lett volna. A svájci jegybank tehát rövid távon nem valószínű, hogy kamatot emel a 0,25%-os szintről (és frankgyengítő intervenció sem valószínű), 6-9 hónapos távra pedig a piac jelenleg egy enyhe, 25 bázispontos kamatemelést tart elképzelhetőnek, amely mérték, mint láttuk, az árfolyamalakuláshoz képest önmagában nem indokol jelentős törlesztőrészlet-emelkedést.

Mekkora csapás a kamatemelés a devizahiteleseknek?

Vállalati hitelek

A vállalati hitelezésben a jegybanki kamatemelés hatásai jóval közvetlenebbül jelentkezhetnek a körükben elterjedt referencia alapú árazás miatt. Bodor Tibor, az ING Bank vezérigazgató-helyettese a bank saját gyakorlatáról szólva a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a használt fix kamatrés következtében a hitelfelvevő kénytelen lesz megfizetni a drágábbá váló finanszírozási költséget a következő kamatláb-periódus kezdetétől, ami jellemzően három hónapon belül megtörténhet. Az újonnan kihelyezett hitelek esetében pedig már az első folyósítástól kezdődően érvényesülnek az EKB alapkamatláb emelésének hatásai.

A hitelkereslet terén 2010-ben erőteljes visszaesést észleltek az ING Banknál is az alacsonyabb EKB-alapkamatláb ellenére, a gazdasági aktivitás csökkenésével a cégek is visszafogták forgóeszközhitel igényüket. A hazai nagyvállalati szektorra jellemző, hogy régóta kiemelkedő minőséget követel a vállalati finanszírozásban aktív bankok részéről. Ebbe beletartozik a hitelezés ára is. A kiélezett piaci verseny Bodor Tibor szerint nem teszi lehetővé azt, hogy a kamatlábemelés teljes áthárítása megtörténjen. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar gazdaság és a vállalatok pénzügyi mutatóinak javulásával egy csökkenő kamatfelár már rövidtávon is ellensúlyozni tudja az alapkamat növekedését. Ezek alapján a vállalatok esetében is elmondható: az alapkamat emelése ellenére sem feltétlenül növekszik a finanszírozás költsége.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm